Annonce
Ugeavisen Aabenraa

100-året for Genforeningen: DR er klar med ny serie om Danmarks genforening

Lars Mikkelsen er klar til endnu en gang at tage seerne med en tur ind i historiebøgerne.
Skuespilleren Lars Mikkelsen er klar til at tage seerne med på rejse i danmarkshistorien i serien "Grænseland", der i fire afsnit genfortæller dramaet om Danmarks grænse mod syd.
Annonce

Grænselandet har lagt scene til nogle af de mest dramatiske begivenheder i nyere danmarkshistorie. I dag strækker den landfaste grænse sig fra Flensborg Fjord i øst til Højer i vest. Men her har den ikke altid ligget. Danmarks grænse mod syd har i årevis været genstand for tilbagevendende stridspunkter, og frem til 1920 har grænsen flyttet sig markant - flere gange.

På grund af corona-situationen i Danmark er de fysiske genforenings-markeringer overalt i landet blevet udsat eller aflyst. Men DR holder fast i sin dækning af det historiske jubilæum på tv og radio, gennem podcasts, undervisningsmateriale og digitale fortællinger.

Med både landsdækkende og regionale tiltag sætter DR fokus på de begivenheder, der gik forud for den grænse, der blev trukket i 1920, og som vi kender så godt i dag. DR fortæller om krigene, splittelsen og de indædte kampe om sprog og national identitet, der udspillede sig. Men også om håbet, sammenholdet og hvad det i grunden vil sige at være dansk.

"Grænseland" på DR1

Afsnit 1: Perioden 1842-1864. Sendes søndag den 17. maj klokken 20.

Afsnit 2: Perioden 1864-1914. Sendes søndag den 24. maj klokken 20.

Afsnit 3: Perioden 1914-1918. Sendes søndag den 31. maj klokken 20.

Afsnit 4: Perioden 1918-1920. Sendes søndag den 7. juni klokken 20.

Annonce

Genforeningen vedkommer os alle

Med dækningen af Genforeningen ønsker DR at vække historien til live i hele landet. For selvom Genforeningen udspillede sig i Sønderjylland – så er det en afgørende periode for hele befolkningen, når det kommer til Danmarks størrelse, vores sprog og dannelsen af vores identitet.

- Den dag i dag er grænselandets historie meget nærværende i Sønderjylland, men det er vores ambition med "Grænseland" at løfte forståelsen af den epoke ud i hele landet. Jeg håber, at serien vil efterlade en god forståelse for de værdier, vores samfund hviler på og vil give indsigt i, hvad de politiske og kulturelle valg betød dengang og nu. Og så glæder det mig, at en af Danmarks bedste fortællere, Lars Mikkelsen har sagt ja til at føre os gennem en afgørende periode, siger DR's direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen i en pressemeddelelse.

Annonce

Den rigtige side af grænsen

- I "Grænseland" har vi taget en skive ud af den store danmarkshistorie og sat fokus på en periode og på nogle af de begivenheder, der ikke bare blev afgørende for vores lands størrelse, men også for, hvad det vil sige at være dansk. Vi har valgt at fortælle historien med udgangspunkt i de mennesker, der enten var en del af, eller blev direkte berørt af begivenhederne, siger DR's producent bag "Grænseland" Ane Saalbach.

Historierne i "Grænseland" bliver fortalt gennem dramatiseringer. I serien møder vi personer som for eksempel hertugen af Augustenborg, der drømte om at blive konge af Danmark, men endte som landsforræder, og den veltalende bonde Laurids Skau, der kæmpede for retten til at tale dansk. Vi møder også Ingeborg Hollensen, der blev hjemme for at drive teglværket i Cathrinesminde, mens mændene var i krig. Det er fortællinger, der foregår i en tid, da hele verden var i opbrud, og som handler om svære valg, og hvorfor det i grunden er så vigtigt om man bor på den ene eller anden side af en grænse.

Kong Christian X red den 10. juli over den gamle grænse ved Christiansfeld som et symbol på den sønderjyske genforening i 1920. Arkivfoto
Annonce

Et dyk ned i historien

Skuespiller og vært på serien "Grænseland" Lars Mikkelsen ledte i 2017 seeren igennem danmarkshistorien i "Historien om Danmark". Befolkningen tog serien til sig og viste en enorm interesse for deres historie. Nu har han sagt ja til at være vært på "Grænseland", der zoomer ind på perioden 1840-1920 og dykker endnu dybere ned i et stykke af danmarkshistorien.

- Under det gennemgribende arbejde med "Historien om Danmark" gik det op for mig, hvor meget jeg ikke vidste om mit eget lands historie. Derfra er min interesse for historie kun blevet forstærket. Og under arbejdet med "Grænseland" står det klart for mig, at i det land, hvor jeg bor, er der uendelig mange mennesker, der har kæmpet på mine vegne og for mine rettigheder. Det er årsagen til, at jeg i dag kan bo i et land, der bygger på demokrati og på frihed. Hvis jeg kan være med til at brede ud, hvordan vi som land kom hertil, ja så gør jeg det med den største glæde, siger Lars Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce