Annonce
Ugeavisen Aabenraa

21 og selvstændig: Nørder med heste

Cecilie Callesen etablerede sig sidste år som selvstændig hestemanager. Som dressurrytter rider hun andres heste til, ligesom hun selv deltager i stævner og konkurrencer. For tiden sker det med den 17-årige vallak "Bøegårdens Laurino". foto: Anne Fibieger Hakanowitz
21 år og selvstændig hestemanager med eget firma vil Cecilie Callesen helst gøre tingene på sin egen måde, når det gælder dressur. Hun er ret nørdet, når det kommer til den del af hestesporten: man kan nemlig altid blive dygtigere. Det er som at danse med en partner - i dette tilfælde er det et dyr, endda et stort dyr, forklarer hun.
Annonce

Ensted: Tilværelsen er helt naturligt præget af heste, erkender 21-årige Cecilie Callesen. Hun begyndte at ride som tre-årig, i en alder af fire år fik hun sin første pony - og nu idag kan hun kalde sig hestemanager med egen virksomhed, hvor hun tilrider, uddanner og sælger heste samt deltager i konkurrencer som dressur-rytter.

- Min mor har præget mig. Det har i det hele taget været en familieting med mig som enebarn, hvor jeg og min mor - min far også - men mest min mor altid har været sammen om heste, fortæller Cecilie Callesen, der har etableret egen virksomhed med Callesen Dressage.

Det er ikke helt tilfældigt, at det netop blev dressuren, der har fanget hestepigen Cecilie.

- Dressur har altid tiltalt mig. Jeg er ret nørdet, når det kommer til den del af hestesporten: Man kan altid blive dygtigere. Det er som at danse med en partner - i dette tilfælde er det et dyr, endda et stort dyr. Det fascinerer mig, at man kan udvikle sig og blive bedre sammen med et dyr. Dressuren kan forfines så meget, at det ikke kan ses. Det er dér, det bliver nørdet - for det er de helt små ting, der får sådan et stort dyr som en hest til at reagere, selv om der endda er en sadel imellem, lyder det fra Cecilie Callesen.

Det er nogle få ting, en rytter kan arbejde med, for at få hesten til at arbejde med: vægtforskydning, schenklerne (underbenet fra knæ til hæl; red.) og lidt hjælp fra tøjlerne.

Callesen Dressage

Cecilie Callesen startede i august 2015 på hestemanager uddannelsen ved Stald Bøgegaarden i Bolderslev. I dette forløb har hun bl. a. tilredet og klargjort hingste og hopper til kåring.
Oktober 2018 startede hun hos Bille Dressage som rytter i forbindelse med sin uddannelse. Her red hun alle slags heste og deltog også i konkurrencer.
Juni 2019 blev hun uddannet hestemanager og etablerede eget firma under navnet Callesen Dressage
Annonce

Forstå hesten

Disse "hjælpemidler" er naturligvis væsentlige - men lige så vigtigt er det at forstå hesten, mener Cecilie Callesen.

- Heste er lige så forskellige som os mennesker. De har også en "personlighed", en individuel karaktér om man vil, de har også gode og dårlige dage.

Cecilie Callesen har ikke været i tvivl, at hun ville være selvstændig. Hun tog springet sidste år, fremskyndet af en tragisk hændelse i familiens liv.

- Da min mor døde af kræft, gik det op for mig, at livet er for kort til at man venter med at realisere sine drømme. Min mor og jeg havde snakket om at vi skulle hygge os sammen med hestene, når jeg en gang havde mit eget. Så ville hun gå og hjælpe mig i stalden, fortæller Cecilie Callesen.

Annonce

Vil være sin egen chef

Der er nu også en anden årsag til at hun har fået fod i egen stigbøjle:

- Jeg fungerer ikke så godt under en chef. Jeg vil helst gøre tingene på min egen måde - så har jeg også mulighed for at holde søndag en onsdag, hvis det er det, jeg gerne vil, siger Cecilie Callesen og smiler.

Eller hvis hun vil sove lidt længere. Hun er nemlig ikke morgenmenneske. Så vil hun hellere arbejde til sent.

Som både chef og eneste ansat er det hende, der står med hele ansvaret. Og alt arbejde - både i stalden, med hestene og papirarbejdet med regnskab og opdatering af hjemmeside plus de sociale medier.

Men det har hun det helt fint med.

- Jeg har en stor erfaring at trække på. Og jeg får hele tiden ny viden fra forskellige sider. Så er det bare om at trække det ud, som man kan bruge til sig selv.

Cecilie Callesen har stadig sin gamle landsstævnepony "De Kuilen’s Majoor Jan". foto: Anne Fibieger Hakanowitz
Annonce

Gode rammer

Det gælder også, når den unge kvinde skal lægge planer for fremtiden. For ud over at tilride heste kunne Cecilie Callesen godt tænke sig at udvide driften med nogle hopper for dermed at avle føl. Måske også klargøre hingste til kåring.

- Det er jo noget af det, jeg har arbejdet med på Bøgegården. Det er fantastisk at arbejde med hingste, fortæller hun.

Rammerne er der i hvert fald - både hingstebokse og store folingsbokse, eftersom ejendommen på Potterhusvej faktisk er tidligere hingstestation.

- Jeg har lejet mig ind i Stald Søndergaard. Der er 23 bokse i alt. Jeg har tre bokse til egne heste plus yderligere syv til de heste, jeg har i ridning. Desuden er der et antal opstaldere samtidig med at Stald Søndergaard selv råder over fem bokse.

Og når der så skal heste ud på fold og ind fra fold hver dag, fodres og muges ud, så bliver det til mange skridt.

Sådan cirka 30.000 om dagen.

Der bliver dog også tid til at nyde verden fra en hesteryg. For eksempel på regelmæssige skridtture enten på hendes gamle landsstævnepony "De Kuilen’s Majoor Jan" eller den nu tidligere avlshingst "Bøgegårdens Laurino". I en alder af 17 år nyder han nemlig nu som vallak sin tilværelse som dressurhest hos Cecilie Callesen.

Cecilie Callesen uddanner heste i dressur. Hun har bl. a. arbejdet hos Stald Bøgegården i Bolderslev. foto: Anne Fibieger Hakanowitz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce