Annonce
Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Det store antal tilmeldte naboer betød, at der måtte fire busser til, hvor havnens medarbejdere undervejs fortalte om havnens mange virksomheder, aktiviteter og fremtidsplaner. Der var også tid til virksomhedsbesøg hos Rimeco, der er en af de virksomheder, der er afhængige af at ligge på en havn. I fem generationer har Rimeco nemlig handlet med råvarer til stålindustrien og i dag er højtspecialiseret i bæredygtig sortering og genbrug af metalskrot, der fragtes af søvejen. Rimeco havde blandt stillet store kasser med noget af det materiale, som de sorterer,  op på Ensted Havn, så gæsterne kunne se det. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn
Humøret var højt, spørgelysten stor og aha-oplevelserne mange, da 225 naboer til havnen deltog i ”Naboernes dag” på Aabenraa Havn.

Aabenraa: 225 interesserede naboer havde takket ja til invitationen, da Aabenraa Havn for første gang nogen sinde forleden inviterede til Naboernes dag med både rundtur, helstegt pattegris, fadøl og isvafler.

– I en travl hverdag kommer vi let til at tro, at alle ved, hvad der foregår på havnen. Men vi er blevet mere og mere opmærksomme på, at det ikke er tilfældet, og det er faktisk synd og skam, fordi havnen og søtransporten har så stor betydning – ikke bare for os i Aabenraa men for hele Sønderjylland og den grønne omstilling. Så vi vil gerne være bedre til at fortælle om havnen, og for os er det nærliggende at starte med dem, vi har allertættest på, nemlig vores naboer, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn i en pressemeddelelse.

Han blev selv meget overvældet over den store interesse for arrangementet, men det betyder også, at havnen gerne vil åbne dørene igen.

Annonce

- Jeg havde håbet på 100 til 150. Så havde det været en succes for mig. Jeg blev også overrasket over at høre, hvor glade folk er for at bo her ved havnen, og hvor meget den fylder. Derfor vil vi også gentage dette arrangement i et interval, og vi skal nu finde ud af, om det skal være to, tre eller fire år imellem, og hvor mange gæster vi kan have med, uddyber Henrik Thykjær.

Rundtur og virksomhedsbesøg

Naboernes dag blev indledt med en rundtur på både Aabenraa Havn og Ensted Havn, som Aabenraa Havn har overtaget.

Et af de emner, der fyldte meget på rundturen, var planerne for Ensted Havn, der i fremtiden skal være vækstcentrum for bæredygtighed og grøn omstilling i Aabenraa. Bl.a. skal den internationale koncern Linde Gas producere grøn brint på Ensted Havn.

Havnedirektør Henrik Thykjær, i blå skjorte, og de ansatte på havnen fik så mange spørgsmål og var glade for at kunne give havnens naboer et blik bag kulisserne. Besøget var ikke kun en øjenåbner for naboerne, men også for havnens personale. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

– Jeg troede faktisk, at det var de nuværende virksomheder på Aabenraa Havn som Ewers og Stema, der skulle flytte ud på Ensted Havn. Men det er i stedet helt nye virksomheder inden for bl.a. genbrug og grøn energi, der skal ligge på Ensted. Det er utrolig spændende for udviklingen i Aabenraa, fortæller Niels Lorentzen, der deltog i arrangementet sammen med sin kone Anne Marie.

Ægteparret har efter 26 år i Skarrev byttet huset ud med en lejlighed på øverste etage i Cimbriaparken. Det betyder, at fra at kunne se skibene komme sejlende på fjorden, er Niels Lorentzen kommet helt tæt på og kan dagligt følge, hvordan skibene losses og læsses.

Det var første gang, at Niels og Anne-Marie Lorentzen kom tæt på arbejdet på Aabenraa Havn. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

– Der er en livlig trafik på havnen, og det er spændende at følge med i. Men det er første gang, jeg har været så tæt på, og det har været et gevaldigt godt arrangement. Jeg var glad for at høre om det gode samspil mellem havnen som virksomhed og kommunen, der ejer havnen. Havnen er en sund virksomhed, og det kan vi godt være stolte af i Aabenraa, siger Niels Lorentzen.

Annonce

Stor oplevelse

Besøget på Aabenraa Havn var også en stor oplevelse for 83-årige Anne Meta Steffensen, der igennem hele livet er kommet på Aabenraa havn og på første hånd har set den enorme udvikling, havnen har gennemgået. I 1985 flyttede hun med sin mand ind på Skibbroen og blev tæt nabo til havnen.

– Min mand sejlede folkebåde og var i én periode formand for Aabenraa Sejlklub. Vi har altid elsket udendørslivet og er derfor kommet rigtig meget på havnen. Men med Naboernes dag er det første gang, jeg besøger Aabenraa Havn som virksomhed. Det har været en meget fin oplevelse, og jeg er blevet meget overrasket undervejs. Vores havn er den eneste erhvervshavn, der er tilbage i Sønderjylland, og jeg kan slet ikke lade være med at være stolt over, at vi har sådan en havn med så mange virksomheder og arbejdspladser, siger Anne Meta Steffensen.

Rundvisningen på Aabenraa Havn og Ensted Havn sluttede med fællesspisning i et stort telt, hvor der blev serveret helstegt pattegris. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

Efter rundturen inviterede havnen de 225 naboer på helstegt pattegris, fadøl og isvafler fra Skyttegaarden.

Ti hurtige om Aabenraa Havn

1. Der er 300 arbejdspladser på selve Aabenraa Havn, og over 1000 arbejdspladser i kommunen, der er afhængige af søtransport via Aabenraa Havn.

2. Der ligger 52 virksomheder på havnens arealer.

3. Hvert minut hele døgnet året rundt går der tre tons gods over kaj på Aabenraa Havn.

4. 380 skibe anløber årligt.

5. Aabenraa Havn er blandt Danmarks 15 største havne målt på godsomsætning og den 6. største målt på omsætning af tørlast.

6. Ensted Havn skal i fremtiden være et vækstcentrum for virksomheder inden for bæredygtighed, grøn energi og power-to-x og skabe +500 arbejdspladser over ti år.

7. Aabenraa Havn skal fortsat være hjemsted for de mange virksomheder, der i dag er afhængige af kajnær beliggenhed for at kunne losse, laste, lagre og forarbejde gods.

8. Aabenraa Havn er ejet af Aabenraa Kommune, men havnen og kommunen er helt adskilte enheder både administrativt og økonomisk.

9. Aabenraa Havn finansieres ikke af skattekroner men har fire selvstændige indtægtskilder: Skibsafgifter, vareafgifter, salg af maskintimer og lejeindtægter.

10. Havnens økonomi er lukket, hvilket vil sige, at der ikke kan eller må trækkes penge ud af havnen. Alle indtægter går til drift, reinvestering og udvikling af anlæg og infrastruktur på havnen. Over de seneste fem år har Aabenraa Havn investeret over 100 mio. kr. i renoveringer og anlæg


Så vi vil gerne være bedre til at fortælle om havnen, og for os er det nærliggende at starte med dem, vi har allertættest på, nemlig vores naboer.

Henrik Thykjær
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Verdens bedste o-løbere skal dyste i Aabenraas snørklede gader: Du kan også løbe med

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ordblinde Lars skriver sine dæmoner ud i sin første krimi: Selvfølgelig skulle den foregå i ungdommens Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nu skal årets mester findes: Afgørelsens time i løb på Padborg Park

Ugeavisen Aabenraa

Her får du overblikket: Det kan du opleve i Aabenraa i efterårsferien

Ugeavisen Aabenraa

Løvbjerg forvandler grillbar til flaskerum: Giver flere fordele til kunderne

Ugeavisen Aabenraa

Tommy blev ved med at prikke til chefen: Nu har han fået opfyldt drømmen om at blive selvstændig ved at købe chefens klinikker

Ugeavisen Aabenraa

Ingen adgang for voksne: Restaurant Bloom var børnenes for en aften

Ugeavisen Aabenraa

Juletog bliver til spøgelsestog: Kører i gågaden til Halloween

Ugeavisen Aabenraa

Efter 11 år på Storetorv er det slut: Julehjertebyen flytter

Ugeavisen Aabenraa

Efter endnu en aften med et fyldt Storetorv: Nu bliver Kim Larsen-fællessang en tradition

Ugeavisen Aabenraa

Opbakningen halter: Husk at din støtte kan give resultater og lokal stolthed

Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Ugeavisen Aabenraa

Kommunens arkitektur blev hædret: Hængende Ly løb med to priser

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk topatlet må vende hver en krone: Søger efter sponsorer for at nå stort OL-mål

Ugeavisen Aabenraa

10. Aabenraa ramt af stor nedgang i elevtallet: Efterskolerne trækker ekstra i år

Ugeavisen Aabenraa

Efter syv måneders vejarbejde: Nu åbner Løgumklostervej snart igen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Kim Larsens sange fik hyggen frem i regnvejret

Ugeavisen Aabenraa

Bind og Bloom inviterer børnene på fin middag: Overskuddet går til udsatte børn og unge

Ugeavisen Aabenraa

Hvor er den gode legeplads i byen? Børnefamilierne mangler et samlingssted i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Man skal selv tage initiativet, lyder det gode råd fra en by på landet: I Kliplev sørger de selv for nye legepladser

Ugeavisen Aabenraa

Kenneth får altid det samme spørgsmål fra sine børn på 4 og 7 år: Far, hvor er de gode legepladser henne?

Ugeavisen Aabenraa

Jane har givet sig selv en udfordring: Skal gå en maraton på god grundform og stædighed

Ugeavisen Aabenraa

2 år, 3 måneder og 13 dage efter: Endelig fik skyttebrødre en ny konge

Annonce