Annonce
Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Det store antal tilmeldte naboer betød, at der måtte fire busser til, hvor havnens medarbejdere undervejs fortalte om havnens mange virksomheder, aktiviteter og fremtidsplaner. Der var også tid til virksomhedsbesøg hos Rimeco, der er en af de virksomheder, der er afhængige af at ligge på en havn. I fem generationer har Rimeco nemlig handlet med råvarer til stålindustrien og i dag er højtspecialiseret i bæredygtig sortering og genbrug af metalskrot, der fragtes af søvejen. Rimeco havde blandt stillet store kasser med noget af det materiale, som de sorterer,  op på Ensted Havn, så gæsterne kunne se det. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn
Humøret var højt, spørgelysten stor og aha-oplevelserne mange, da 225 naboer til havnen deltog i ”Naboernes dag” på Aabenraa Havn.

Aabenraa: 225 interesserede naboer havde takket ja til invitationen, da Aabenraa Havn for første gang nogen sinde forleden inviterede til Naboernes dag med både rundtur, helstegt pattegris, fadøl og isvafler.

– I en travl hverdag kommer vi let til at tro, at alle ved, hvad der foregår på havnen. Men vi er blevet mere og mere opmærksomme på, at det ikke er tilfældet, og det er faktisk synd og skam, fordi havnen og søtransporten har så stor betydning – ikke bare for os i Aabenraa men for hele Sønderjylland og den grønne omstilling. Så vi vil gerne være bedre til at fortælle om havnen, og for os er det nærliggende at starte med dem, vi har allertættest på, nemlig vores naboer, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn i en pressemeddelelse.

Han blev selv meget overvældet over den store interesse for arrangementet, men det betyder også, at havnen gerne vil åbne dørene igen.

Annonce

- Jeg havde håbet på 100 til 150. Så havde det været en succes for mig. Jeg blev også overrasket over at høre, hvor glade folk er for at bo her ved havnen, og hvor meget den fylder. Derfor vil vi også gentage dette arrangement i et interval, og vi skal nu finde ud af, om det skal være to, tre eller fire år imellem, og hvor mange gæster vi kan have med, uddyber Henrik Thykjær.

Rundtur og virksomhedsbesøg

Naboernes dag blev indledt med en rundtur på både Aabenraa Havn og Ensted Havn, som Aabenraa Havn har overtaget.

Et af de emner, der fyldte meget på rundturen, var planerne for Ensted Havn, der i fremtiden skal være vækstcentrum for bæredygtighed og grøn omstilling i Aabenraa. Bl.a. skal den internationale koncern Linde Gas producere grøn brint på Ensted Havn.

Havnedirektør Henrik Thykjær, i blå skjorte, og de ansatte på havnen fik så mange spørgsmål og var glade for at kunne give havnens naboer et blik bag kulisserne. Besøget var ikke kun en øjenåbner for naboerne, men også for havnens personale. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

– Jeg troede faktisk, at det var de nuværende virksomheder på Aabenraa Havn som Ewers og Stema, der skulle flytte ud på Ensted Havn. Men det er i stedet helt nye virksomheder inden for bl.a. genbrug og grøn energi, der skal ligge på Ensted. Det er utrolig spændende for udviklingen i Aabenraa, fortæller Niels Lorentzen, der deltog i arrangementet sammen med sin kone Anne Marie.

Ægteparret har efter 26 år i Skarrev byttet huset ud med en lejlighed på øverste etage i Cimbriaparken. Det betyder, at fra at kunne se skibene komme sejlende på fjorden, er Niels Lorentzen kommet helt tæt på og kan dagligt følge, hvordan skibene losses og læsses.

Det var første gang, at Niels og Anne-Marie Lorentzen kom tæt på arbejdet på Aabenraa Havn. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

– Der er en livlig trafik på havnen, og det er spændende at følge med i. Men det er første gang, jeg har været så tæt på, og det har været et gevaldigt godt arrangement. Jeg var glad for at høre om det gode samspil mellem havnen som virksomhed og kommunen, der ejer havnen. Havnen er en sund virksomhed, og det kan vi godt være stolte af i Aabenraa, siger Niels Lorentzen.

Annonce

Stor oplevelse

Besøget på Aabenraa Havn var også en stor oplevelse for 83-årige Anne Meta Steffensen, der igennem hele livet er kommet på Aabenraa havn og på første hånd har set den enorme udvikling, havnen har gennemgået. I 1985 flyttede hun med sin mand ind på Skibbroen og blev tæt nabo til havnen.

– Min mand sejlede folkebåde og var i én periode formand for Aabenraa Sejlklub. Vi har altid elsket udendørslivet og er derfor kommet rigtig meget på havnen. Men med Naboernes dag er det første gang, jeg besøger Aabenraa Havn som virksomhed. Det har været en meget fin oplevelse, og jeg er blevet meget overrasket undervejs. Vores havn er den eneste erhvervshavn, der er tilbage i Sønderjylland, og jeg kan slet ikke lade være med at være stolt over, at vi har sådan en havn med så mange virksomheder og arbejdspladser, siger Anne Meta Steffensen.

Rundvisningen på Aabenraa Havn og Ensted Havn sluttede med fællesspisning i et stort telt, hvor der blev serveret helstegt pattegris. Foto: Arne Matthiesen/Aabenraa Havn

Efter rundturen inviterede havnen de 225 naboer på helstegt pattegris, fadøl og isvafler fra Skyttegaarden.

Ti hurtige om Aabenraa Havn

1. Der er 300 arbejdspladser på selve Aabenraa Havn, og over 1000 arbejdspladser i kommunen, der er afhængige af søtransport via Aabenraa Havn.

2. Der ligger 52 virksomheder på havnens arealer.

3. Hvert minut hele døgnet året rundt går der tre tons gods over kaj på Aabenraa Havn.

4. 380 skibe anløber årligt.

5. Aabenraa Havn er blandt Danmarks 15 største havne målt på godsomsætning og den 6. største målt på omsætning af tørlast.

6. Ensted Havn skal i fremtiden være et vækstcentrum for virksomheder inden for bæredygtighed, grøn energi og power-to-x og skabe +500 arbejdspladser over ti år.

7. Aabenraa Havn skal fortsat være hjemsted for de mange virksomheder, der i dag er afhængige af kajnær beliggenhed for at kunne losse, laste, lagre og forarbejde gods.

8. Aabenraa Havn er ejet af Aabenraa Kommune, men havnen og kommunen er helt adskilte enheder både administrativt og økonomisk.

9. Aabenraa Havn finansieres ikke af skattekroner men har fire selvstændige indtægtskilder: Skibsafgifter, vareafgifter, salg af maskintimer og lejeindtægter.

10. Havnens økonomi er lukket, hvilket vil sige, at der ikke kan eller må trækkes penge ud af havnen. Alle indtægter går til drift, reinvestering og udvikling af anlæg og infrastruktur på havnen. Over de seneste fem år har Aabenraa Havn investeret over 100 mio. kr. i renoveringer og anlæg


Så vi vil gerne være bedre til at fortælle om havnen, og for os er det nærliggende at starte med dem, vi har allertættest på, nemlig vores naboer.

Henrik Thykjær
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Journalist kan mærke tvivlen nage: Skal jeg lade mine børn vaccinere eller ej?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Nu er det ganske vist: Juletog kører fra lørdag, men tovholder er ked af forløbet

Ugeavisen Aabenraa

I år får dårligt gående deres egen rute: Julehjerteløbet er ikke en konkurrence, men et hyggeligt løb for alle

Ugeavisen Aabenraa

500 er til salg: På søndag er julehjertesmykket klar i butikkerne

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa Havn bliver en vigtig spiller: Skal arbejde sammen med Mærsk, Danfoss og Vestas om grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Ugeavisen Aabenraa

5000 elever er klar til stor julemusical: GospelFamily forbereder sig på tre corona-scenarier

Sønderjylland

Nu kan du eje alt fra spritbåde til Dybbøl Mølle: Nyt brætspil om Sønderjylland har fået vind i sejlene

Ugeavisen Aabenraa

Ejer har solgt virksomhed i Skærbæk: Nu samles alle aktiviteterne i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjyde indstiller en formidabel karriere i skovene: Maja Alm venter barn til foråret

Ugeavisen Aabenraa

Markant færre har brug for julehjælp: Antallet af ansøgninger er faldet med 100 siden sidste år

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler bøger skrevet af børns idoler: YouTube får børn til at læse

Ugeavisen Aabenraa

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Ugeavisen Aabenraa

I år rykker juletræsfesten indenfor med coronapas: Arena er klar med julemand og godteposer

Ugeavisen Aabenraa

Anmeldelse af ny Julehjerteby: Aabenraa har fået en unik hyggelig by i byen

Ugeavisen Aabenraa

Stig Rossen synger julen ind for 27. gang: I år har han ung sangerinde med på scenen i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

13 nye navne: Her er alle medlemmerne af det nye byråd

Ugeavisen Aabenraa

175 Lykke-børn og unge havde en uforglemmelig dag i Aabenraa: Gav gaver til børn, der har det ekstra svært

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Ugeavisen Aabenraa

Efter sidste års nedlukning: Nu kan du måske snart stå på skøjter i midtbyen

Annonce