Annonce
Sønderjylland

3F-formand med hård kritik af de unge: Tror retten til efteruddannelse og feriefridage kommer af sig selv

Formanden for 3F Aabenraa, Brian Andersen fra Dybbøl, er lige blevet genvalgt. Foto: Jens Eilertsen
Brian Andersen, formand for 3F Aabenraa med kontorer også i Sønderborg og Tønder, har et par ting, han gerne vil fortælle ungdommen.

Sønderborg: Brian Andersen fra Dybbøl er formand for 3F Aabenraa, der har hovedkontor i Aabenraa og kontorer i Tønder og Sønderborg.

8000 medlemmer han han under sig, og det er deres ve og vel, den 58-årige sønderjyde har i tankerne, hver gang han møder ind på kontoret i Aabenraa.

Men det er ikke den eneste kamp, Brian Andersen må kæmpe. Han bruger også en stor del af sin tid på at få flere medlemmer. Og det er måske endda den hårdeste kamp, for 3F stækkes, hvis der er for få medlemmer.

Annonce

Eksempelvis kan det være vanskeligt at indgå en overenskomst med en virksomhed, hvis færre end 50 procent af medarbejderne er organiseret i 3F.

- Du kan godt sige, at vi har fået det for godt på det danske arbejdsmarked og at vi har sejret ad helvede til i kampen for gode arbejdsvilkår. Vi har opnået rigtigt meget både med hensyn til arbejdsforhold, arbejdstider, pension og andet, men de unge, som kommer ud på arbejdsmarkedet, tror nok mange gange, at ferie, feriefridage, ret til efteruddannelse og den slags kommer af sig selv. Derfor ser de ingen grund til at betale kontingent til os, siger formanden.

Ukrainske flygtninge

Brian Andersen understreger, at selvom arbejdsforholdene overordnet er i orden for danske arbejdere, så er der brug for fagforeningerne. Det er i dag især kampen mod social dumping, som har 3Fs fokus.

Brian Andersen siger, at vi skal være rigtigt glad for den danske model og peger på, at der hos vores store nabo i syd er mange arbejdende fattige og mindstelønnen er bare 9,19 euro svarende til 69 kroner. I Danmark er mindstelønnen 123,5 kroner.

Derfor har 3F stor fokus på, at vi nu har udsigt til 20.000 ukrainske flygtninge, og at en stor del af dem skal ud på arbejdsmarkedet.

- Vi skal sørge for, at der med ukrainerne ikke kommer et lønpres, og vi skal sørge for, at alle får job på ordentlige vilkår, siger Brian Andersen.

Annonce

Ikke alt er i orden

3F har for kort tid siden med skjult kamera afsløret, hvordan ukrainske medarbejdere hver måned afleverede hver 5000 kroner til den landmand, de arbejdede for.

Alt så rigtigt ud på papiret, men 3F fik mistanke om, at der var noget fordækt. Den sag er endnu ikke afgjort ved retten, men der er flere tilsvarende på vej, siger formanden.

- Udbygning af seniorordningen er også vigtig for og, og vi har jo fået Arne Pensionen - den er et godt eksempel på det, vi vil. Flere politiske partier har meddelt, at de vil af med Arne Pensionen - den står vi vagt om. Vores medlemmer kan ikke holde til at arbejde til de bliver 70 år, siger formanden.

Efteruddannelse er også et stort tema hos 3F.

- Manden, der står ved den samme maskine på den samme arbejdsplads i 25 år - det findes ikke mere. Den danske arbejder skal i dag være veluddannet og fleksibel. Hvis du endelig er 25 år det samme sted, er det næsten sikkert, at du skifter job flere gange, og jobbet ændrer sig også, fordi der hele tiden kommer ny IT.

Manden, der står ved den samme maskine på den samme arbejdsplads i 25 år - det findes ikke mere. Den danske arbejder skal i dag være veluddannet og fleksibel. Hvis du endelig er 25 år det samme sted, er det næsten sikkert, at du skifter job flere gange.

Brian Andersen
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

37-årig fængslet og sigtet for drab: Politiet var forbi tidligere på dagen

Ugeavisen Aabenraa

Grundene har ligget øde hen i 23 år: Nu bygger Anders og Kira som de første deres drømmehus

Ugeavisen Aabenraa

Forurening langt værre end forventet: Regionen renser forurenet grund i Aabenraas bymidte

Ugeavisen Aabenraa

Mere plads - mindre husleje: Change flytter over på den anden side af gaden

Ugeavisen Aabenraa

Se alle billederne fra den røde løber: IBC-elever til galla i glimmer, glitter og flotte biler

Ugeavisen Aabenraa

Supermarked kunne ikke løbe rundt: - Aabenraa er for lille

Ugeavisen Aabenraa

Årets hus i landsby har fået en gevaldig make-over

Annonce