Annonce
Ugeavisen Aabenraa

750 brandhaner skal væk: Regning på mindst 10 millioner kroner venter Aabenraa-borgere

I fremtiden skal der primært være brandhaner ved vandværker, store byggerier og farlige virksomheder. Ved brande i i villakvarterer og lejlighedsbyggerier er tankvognene i dag så store, at brandvæsnet har vand nok med hjemmefra. Og ellers tilkaldes der assistance: Der er 32 brandstationer i de tre kommuner under Brand & Redning Sønderjylland, og en opgørelse viser, at der aldrig har været flere end 10 slukningskøretøjer i brug på én gang. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Antallet af brandhaner i Aabenraa Kommune skal reduceres kraftigt. Brand & Redning Sønderjylland bruger dem stort set ikke længere, så det er dumt at blive ved med at gå og vedligeholde dem. Det bliver dog en større udskrivning at sløjfe de foreslåede 750.

Aabenraa: I efterhånden mange år har de mest stået der til pynt. Brandhanerne. I Aabenraa Kommune alene omkring 900 af dem.

For i takt med at brand- og tankbiler er blevet stadigt større, er der blevet mindre og mindre brug for at kunne tappe vand fra stort set ethvert gadehjørne.

- Og brandhaner er forfærdelig dyre at have, i forhold til hvor sjældent vi bruger dem. Vi slukker langt de fleste brande med det vand, vi har med, forklarer Kenneth Achner, der er teamkoordinator hos Brand & Redning Sønderjyllands Operativ Stab.

Annonce

I de tre sønderjyske kommuner, der er med i Brand & Redning Sønderjylland - Haderslev, Tønder og Aabenraa - er man derfor i gang med at nikke ja til, at antallet af brandhaner kan reduceret kraftigt. I Aabenraa Kommune lyder forslaget, at hele 750 af de 900 skal sløjfes.

- I bykernen i Aabenraa holder vi fast i brandhanenettet i et lidt andet omfang end andre steder, fordi vi dér ikke kan ræse igennem med store lastbiler. Men ellers skal der primært kun være superbrandhaner, siger Kenneth Achner og forklarer, at de typisk vil være placeret tæt på et vandværk:

- Dér er der større rørføring og mere tryk på, så det kan godt svare sig for os at køre efter dem. Fra en hane i et villakvarter kan man kun trække 400 liter ud i minuttet, og det er faktisk meget lidt i forhold til vores forbrug. Så det giver ikke mening at blive ved med have dem, siger teamkoodinatoren fra det fælles sønderjyske beredskab.

En dyr fornøjelse

Samlet er der omkring 1800 brandhaner i de tre kommuner. Halvdelen af dem står altså i Aabenraa Kommune, og det bliver ikke nogen billig fornøjelse at skulle til at skaffe sig af med de 750 af dem.

Jesper Juhl Kristensen, der er afdelingschef for Aabenraa Kommunes drift og anlæg, har været i gang med at regne på det, og den samlede pris bliver ikke under 10 millioner kroner.

- Det er relativt dyrt at nedlægge en brandhane. Det afhænger selvfølgelig af, hvor den står placeret - om der ikke står ret meget sammen med den, eller man rammer ind i et minefelt af andre ledninger - men vi skyder på, at det bliver mellem 15.000 og 25.000 kroner per hane, siger afdelingschefen og forklarer den høje pris med, at man er nødt til at skulle helt ned og have fat, hvor hanen er koblet op til forsyningsnettet.

Annonce

Det skal gøres klogt

Et løst slag på tasken hedder en pris på mellem 11 og 18 millioner kroner for få fjernet alle de overflødige brandhaner. Penge, teknik- og miljøudvalget ikke bare lige kan hive op af lommen.

- Det er et ikke uvæsentligt beløb, som vi ikke har i vores budget. Jeg tænker, det er en sag, vi skal have taget op i økonomiudvalget, er formand Arne Leyh Petersens (DF) umiddelbare indstilling, inden udvalget har punktet på sin dagsorden onsdag formiddag.

- Det er rigtig mange haner, vi skal sløjfe, så vi skal have undersøgt grundigt, hvordan vi gør det klogest muligt. Om det er bedst at få det gjort hurtigst muligt, fordi de ellers skal repareres og vedligeholdes. Vi skal jo nødig kaste gode penge efter dårlige, som udvalgsformanden udtrykker det.

Når den endelige beslutning skal træffes, kan det dog være, det er lidt færre end de 750, der står på listen. Jesper Juhl Kristensen kan nemlig fortælle, at hans afdeling allerede er begyndt at tænke opgaven ind:

- Skal vi alligevel i gang med andet arbejde steder, hvor der også er brandhaner, vi ved, der skal sløjes, så tager vi dem med med det samme.

God grund til optimering

Der er en god grund til at optimere brandhanenettet. Det er nemlig dyrt at vedligeholde.

Brand & Redning Sønderjylland anvendte eksempelvis i 2020 177.000 kroner på blot ni reparationer, mens der i 2021 til dato er brugt 107.000 kroner.

I Aabenraa Kommunes Plan, Teknik & Miljø-afdeling vurderes det, at det årligt vil koste 300.000 kroner at reparere og vedligeholde de 150 brandhaner, der ifølge den nye vandplan skal opretholdes.

Det beløb skal politikerne i teknik- og miljøudvalget også finde ud af, hvor skal findes, da der heller ikke er afsat penge til det i det nuværende budget.

Det giver ikke mening at blive ved med at have så mange brandhaner. Ved større brande kalder vi assistance, og vi kan jo også hente vand i søer og åer, når det er noget stort og længerevarende.

Kenneth Achner, teamkoordinator Brand & Redning Sønderjylland
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Har du set det? 100-årig kiosk på gågaden er blevet frisket op

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Annonce