Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa Havn bliver en vigtig spiller: Skal arbejde sammen med Mærsk, Danfoss og Vestas om grøn energi

Det er de nye arealer ved Ensted, der giver Aabenraa Havn alle kortene på hånden, fordi faciliteterne og mulighederne på arealet er helt unikke i Danmark. Arkivfoto: Aabenraa Havn
Aabenraa Havn har udsigt til at blive en vigtig spiller i den udvikling, som er helt afgørende for at nå klimamålene. Det er de unikke faciliteter på Ensted Havn, der gør Aabenraa interessant i det arbejde.

Aabenraa: Aabenraa Havn skal være med til at kikstarte den danske power-to-x industri i selskab med bl.a. Mærsk, Danfoss, Ørsted og Vestas.

33 virksomheder skal sætte turbo på det, der kan udvikle sig til et dansk erhvervseventyr.

Danmark har nemlig alle forudsætninger for at lægge sig i spidsen inden for power-to-x (PtX), der er helt afgørende for at nå de danske og europæiske klimamål og grønne omstilling, skriver Aabenraa Havn i en pressemeddelelse.

Annonce

Teknologien står foran det store gennembrud, både i Danmark og internationalt, og Aabenraa Havn har udsigt til at blive en vigtig spiller i udviklingen.

Ensted Havn i en liga for sig

– I Aabenraa står vi meget stærkt inden for power-to-x og sektorkobling. Der er allerede tanker om at opføre et PtX-anlæg på Aabenraa Havns nye arealer ved Ensted. Det tiltrækker både virksomheder, der benytter grøn brint i deres produktion samt uddannelses- og forskningsinstitutioner, der forsker i nye teknologier til konvertering af den grønne strøm. Det er de nye arealer ved Ensted, der giver os alle kortene på hånden, fordi faciliteterne og mulighederne på arealet er helt unikke i Danmark, forklarer Erwin Andresen (SP), der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Ensted Havn ligger dels strategisk godt i forhold til transport til både lands og vands, og havnen er en af de to dybeste i hele Østersøområdet, hvilket har stor betydning for både de skibsstørrelser og godsmængder, der kan til- og fragå havnen.

Annonce

Går forrest

Men at Ensted også byder på 650MW elektricitet, 350.000 m3 teknisk vand, arealer i miljøklasse 7, laboratorier til forskning og ikke mindst sektorkobling til fjernvarmenettet fra det gamle Enstedværk, placerer området i en liga for sig.

– Samspillet mellem vores beliggenhed, infrastruktur og faciliteter betyder, at vi har noget helt særligt at byde ind med i Aabenraa inden for PtX, sektorkobling og den grønne omstilling. Derfor går vi nu med i forreste linje i stedet for bare at læne os tilbage og vente på udviklingen, siger Erwin Andresen.

Hvad er power-to-x og sektorkobling?

Power-to-x (PtX) betyder basalt set at lave elektricitet om til noget andet. Metoden bruges bl.a. til at skabe alternativer til fossile brændstoffer.

Strøm fra vedvarende energikilder som f.eks. vindmøller udspalter via elektrolyse brint fra vand. Den grønne brint kan herefter bruges som den er, som brændsel til lastbiler og busser, i industrien og som varme i fjernvarmesektoren. Den kan også videreforarbejdes til brændstof til skibstrafikken og grøn jetfuels til lufttrafikken.

Denne kobling mellem på den ene side produktionen af brint og på den anden side anvendelsen i andre sektorer som f.eks. transportsektoren og fjernvarmesektoren, kaldes for sektorkobling.

Hvem er de 33 partnere i Dansk Energis power-to-x partnerskab?

P2X, ADP, Andel, A.P. Møller-Mærsk, Circle K, COWI, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Copenhagen Malmö Port, Crossbridge Energy Fredericia, Danfoss, Dansk Energi, Dansk Standard, DSV, EKF-Danmarks Eksportkredit, Energinet, European Energy, Evida, Green Hydrogen Systems, Greenlab Skive, H2Energy, Haldor Topsøe, HOFOR, Københavns Lufthavne, Norlys, OK, Rambøll, RWE, SAS, Siemens Energy, Vattenfall, Vestas, Ørsted og Aabenraa Havn.

Det er de nye arealer ved Ensted, der giver os alle kortene på hånden, fordi faciliteterne og mulighederne på arealet er helt unikke i Danmark.

Erwin Andresen
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce