Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Aabenraas egen OL-sejler fylder 60 år

Jesper Bank på terrassen ved huset ved Aabenraa Fjord, som er det sted, han kalder hjemme. Selvom han lige nu bor på Mallorca, er Aabenraa hans hjem, og det er planen, at Jesper og hustruen Line vender tilbage hertil, når udlandseventyret er slut. Arkivfoto: JV

På torsdag den 6. april fylder den tidligere sejler og nuværende medejer af Elvstrøm Sails, Jesper Bank, 60 år. De seneste fire år har han og hustruen Line boet på Mallorca, men huset ved Aabenraa Fjord har de beholdt, og det er planen, at de ska

Annonce

Palma de Mallorca: Han har sejlet med kendte og kongelige. Han har vundet OL-guld to gange og OL-bronze en gang, og han har syv verdensmesterskaber i forskellige bådklasser.

Jesper Bank er den næstmest vindende sejler i Danmark efter legendariske Paul Elvstrøm, som formåede at vinde fire OL-guld i træk.

På torsdag den 6. april fylder den lokale sejler 60 år.

Lokal er han nemlig, selvom han er født i Fredericia, og i dag bor på Mallorca. Aabenraa er nemlig der, hvor Jesper Bank føler sig hjemme i det hvide hus ved fjorden.

- Vi har jo boet der i 25 år, og det er et hus, som vi selv har skabt. Børnene er vokset op der, og selvom jeg kun opholder mig der sporadisk på grund af skattevæsenets regler, så er det der, jeg føler mig hjemme. Det er også der, vi skal tilbage til, siger han.

Mallorca har været bopælen de seneste fire år, da han er udstationeret for Elvstrøm Sails, hvor han også er medejer, kommerciel direktør og ansvarlig for design. Mallorca er et mekka for luksusbåde, som Elvstrøm Sails satser på at sælge sejl til, og hvis den satsning skal lykkedes, kræver det en mand på stedet. Det blev Jesper Bank, fordi han i forvejen havde et hus på øen. Det skulle kun være midlertidigt, men opholdet har indtil videre varet over fire år.

- Jeg savner familien, mine forældre og omgangskredsen, men vi beklager os ikke. Det er en anden måde at leve på, og der er mange udlændinge her, og vi har også fået en spansk omgangskreds, fortæller han.

Blå bog

Jesper BankFødt den 6. april 1957 i Fredericia, hvor han også er vokset op. Her bor hans forældre stadig.

Han begyndte at sejle, da han var 10 år gammel i Fredericia Sejlklub, og talentet viser sig hurtigt, da han får en podieplads ved sit første stævne i optimistjolle.

Han vinder sit første DM i H-båd i 1980, og i de næste 20 år vinder han syv verdensmesterskaber i fire forskellige bådtyper Drage, Soling, H-båd og Matchrace.

Han har deltaget i fire olympiske lege i Los Angeles, Sydkorea, Barcelona og Sydney og har vundet to OL-guld og en OL-bronze i soling.

Efter sit sidste OL som aktiv i 2000 blev han hyret til det skandinaviske America's Cup-projekt Team Victory Challenge, som endte med en fjerdeplads i 2003. I 2007 sejlede han America's Cup for det tyske United Internet Team Germany.

Han var coach for 49'erne til OL i 2008 og 2012, hvor de fik henholdsvis guld og bronze. Til OL i Rio i 2016 var han team mentor.

Han har arbejdet et år som sejlmager hos Elvstrøm Sails i Aabenraa, som han i dag er medejer af samt kommerciel direktør og overordnet ansvarlig for design.

Han er bosat på Mallorca, hvor er udstationeret for Elvstrøm Sails for at sælge sejl til luksusbåde.

Han er gift med Line Jordan Bank, og de har sammen drengene Rasmus på 28 år og Mikkel på 24 år. De er begge uddannede piloter.

Parret flyttede i 1992 ind i deres drømmehus ved Aabenraa Fjord, og det hus har de stadig, da planen er at vende tilbage til Aabenraa, når opholdet på Mallorca er slut.

Jesper Bank er medlem af Dansk Idræts Hall of Fame.

Ved OL i 2000 i Sydney var han Danmarks fanebærer ved åbningsceremonien.

Fritiden bruger Jesper Bank i vandresko eller på sin mountainbike i bjergene på Mallorca.

Annonce

Nyder naturen på Mallorca

Når Jesper ikke har travlt i marinaen i Palma med sælge sejl til luksusbådene eller på kontoret i Calvia uden for Palma, så nyder han og hustruen Line Mallorcas flotte natur. Ikke på vandet, som man måske ville tro om den passionerede sejler, for en båd ejer han ikke på Mallorca. Og faktisk er han også ved at sælge den, som han har hjemme i Aabenraa.

- Jeg bruger ikke vandet meget, for jeg sejler så meget i forbindelse med mit arbejde. Når jeg har fri, behøver jeg ikke nødvendigvis være i en båd. Jeg vil hellere op i bjergene eller ud i oplandet. Enten på mountainbike eller med vandreskoene på. Det gør vi rigtig meget. Det er en god måde at holde sig i form på, der er smuk natur at se på, og det er meget god afstresning. Jeg kommer helt ned i gear, fortæller han.

Når han på torsdag fylder 60 år, bliver det ikke fejret på hverken Mallorca eller hjemme i Aabenraa. Det foregår i et fly på vej til Caribien, hvor han og Line skal på en tiltrængt ferie.

- Der bliver ingen fest, og det er nok mest, fordi vi bor hernede. Enten skal folk flyve herned, og ellers skal vi planlægge en fest hjemme i Danmark fra Mallorca. Sidste år holdt vi sølvbryllup her på Mallorca, så denne gang tager vi ud og rejser lidt for os selv, smiler skipperen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce