Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Administrativ fejl koster: Politikere opgiver at få 800.000 kroner tilbage fra jollelaug

Skatteborgerne har ikke kun været med til at betale for parkeringspladsen. Tilskuddet fra kommunen er også brugt til andre ting, som  for eksempel slæbested, stensætning, den sydvendte mole og opfyldning ved stranden. Arkivfoto: Mette Thomsen.
Egentlig måtte kommunens tilskud på en million kroner til Loddenhøj Jollelaug alene bruges til at anlægge en parkeringsplads, som dog kun kostede 200.000 kroner. Nu har politikerne opgivet at få jollelauget til at betale de resterende 800.000 kroner tilbage.

LODDENHØJ: Carsten Lau Kjærgaard, advokat og formand for Loddenhøj Jollelaug, fik en tidlig julegave, da økonomiudvalget besluttede at lade være med at kræve penge tilbage af jollelauget.

- Det glæder mig voldsomt meget, lød det.

Han fastslår, at Loddenhøj Jollelaug først meget sent fik besked på, at kommunens tilskud på en million kroner til jollelauget ene og alene måtte bruges til at anlægge en parkeringsplads på land.

Annonce

- Da vi fik det at vide, var vi allerede i gang med anlægget og med at bruge pengene, siger Carsten Lau Kjærgaard.

Han har hele tiden hævdet, at jollelauget har handlet i god tro, og at kommunen rent juridisk ikke har mulighed for at kræve penge tilbage, selv om selve parkeringspladsen rent faktisk kun kostede lige knap 200.000 kroner.

Aabenraa Kommunes forvaltning har selv lavet en juridisk rapport om mulighederne for at få pengene tilbage, og siden hen har en ekstern jurist set på sagen.

De to juridiske vurderinger blev i første omgang behandlet for lukkede døre i økonomiudvalget, men i denne uge blev sagen så åbnet og rapporterne dermed tilgængelige for offentligheden.

Det viser sig, at både kommunens egent jurist og en ekstern jurist mener, at det ikke kan lade sig gøre rent retsligt at få jollelauget til at tilbagebetale de 800.000 kroner.

Ingen besked til jollelauget

Byrådet besluttede allerede i 2016 at bevillige en million kroner til jollelauget, og dengang blev det nedfældet på tryk, at pengene skulle bruges til parkeringsareal, sandstrand, sydmole og slæbested.

Pengene blev af flere omgange flyttet fra et budgetår til et andet, fordi projektet trak ud. Da pengene i marts 2018 skulle flyttes nok engang, besluttede byrådet, at pengene udelukkende måtte bruges på parkeringsarealet.

Den beslutning blev dog aldrig meddelt jollelauget, og da pengene rent faktisk skulle udbetales, blev de ledsaget af en følgeskrivelse, hvori der stod, at pengene både kunne bruges til parkeringsareal, sandstrand, sydmole og slæbested, sådan som det oprindeligt blev besluttet i 2016. Kort efter opdagede kommunen fejlen, og skrev til jollelaugets e-boks, at pengene altså kun måtte bruges til parkeringspladsen. Men da var jollelauget allerede i gang med at etablere jollehavnen.

Aabenraa Kommune kan ikke dokumentere, at jollelauget har handlet i ond tro, og derfor mener juristerne og nu også medlemmerne af økonomiudvalget, at det ikke er realistisk at få de cirka 800.000 kroner hjem i kommunekassen igen.

Annonce

I god tro

- I økonomiudvalget er konklusionen, at det er en ren og skær forvaltningsfejl. Der er intet, der peger imod det politiske niveau, forklarer Thomas Andresen (V), der er kommunens borgmester indtil udgangen af denne måned.

- Forvaltningen skulle have gjort jollehavnen eksplicit opmærksom på, at her var en ændring i en beslutning. Da de forpligtede sig økonomisk til projektet, skulle vi have gjort meget kraftigere opmærksom på, at pengene var reduceret til udelukkende at omfatte et parkeringsareal. Jollehavnen var i god tro i forhold til at bruge alle pengene – også på andet end parkeringsarealet, slår Thomas Andresen fast.

Jan Riber Jakobsen (K), der overtager borgmesterposten ved årsskiftet, ærgrer sig.

- Der er sket en fejl i forvaltningen og de lægger sig fladt ned. Der er ikke noget at gøre i forhold til pengene, siger han.

Annonce

Modstanden

De konservative stemte i sin tid imod jollehavnen ved Loddenhøj, og siden er både lokalplanen for området og Kystdirektoratets tilladelse blevet omstødt i diverse klagenævn.

Derfor vil det nye byråd skulle forholde sig til, hvad der videre skal ske med jollehavnen.

- I første omgang venter vi på et udspil fra Kystdirektoratet, siger Jan Riber Jakobsen.

Den nye jollehavn ved Loddenhøj har mødt meget modstand - fra campister, sommerhusejere og folk, der er vant til at færdes på stranden.

Modstanderne er samlet i Foreningen Bevar Loddenhøj Naturstrand, hvor Birthe Schultz er formand. Hun tror ikke på, at det ene og alene var administrationens skyld, at jollelauget aldrig blev bekendt med, at tilskuddet fra kommunen kun måtte bruges til parkeringspladsen.

- Jeg tror, det skyldes pres fra politikerne, når forvaltningen ikke gik ind og rettede beløbet til,  siger hun.

Foreningen har i november klaget til Ankestyrelsen, fordi Aabenraa Kommune har udbetalt en million kroner til jollelauget. Påstanden er, at det havde kommunen ikke et bevillingsmæssigt grundlag for.

Der er med andre ord lagt op til endnu flere kampe om den omstridte jollehavn.

Jollehavnen var i god tro i forhold til at bruge alle pengene – også på andet end parkeringsarealet.

Thomas Andresen (V), borgmester

En usikker fremtid

I byrådet blev lokalplanen, der muliggør en jollehavn ved Loddenhøj, i sin tid vedtaget af Venstre, Dansk Folkeparti og Slesvigsk Parti.

Socialdemokraterne stemte imod sammen med SF, Enhedslisten og De Konservative.

Lokalplanen blev senere kendt ugyldig i Planklagevævnet, men mens klagen blev behandlet, blev havnen opført.

Loddenhøj Jollelaug havde fået oplyst, at klagerne over lokalplanen ikke havde opsættende virkning.

Den tilladelse, som Kystdirektorater har givet til at etablere en jollehavn ved Loddenhøj  er samtidig blevet underkendt i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det er nu op til Kystdirektoratet at afgøre, om jollelauget skal have en ny tilladelse, Men den afgørelse lader vente på sig.

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce