Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Afsporet i halvandet år: Populær sønderjysk attraktion vender tilbage

Så er der lagt op til, at den nedlagte jernbanestrækning mellem Aabenraa og Rise igen kan nydes fra skinnecykler. Arkivfoto: Claus Thorsted
Så er der papir på brugsretten til den nedlagte jernbanestrækning mellem Aabenraa og Rise, melder Aabenraa Veteranbane anno 2019, som samtidig frigør sig helt af den tidligere bestyrelse.
Annonce

Aabenraa: Rent bord. Efter en længere periode med beskyldninger frem og tilbage i skinnecykelmiljøet i Aabenraa skulle vejen med Aabenraa Veteranbane anno 2019 nu være banet for en frisk start for den populære attraktion, der benytter sig af den nedlagte jernbanestrækning mellem Aabenraa og Rise.

- Vi har i vores bestyrelse truffet en beslutning om at trække en streg i sandet, så vi ikke har noget at gøre med den gamle forening. Vi afstår fra alt. Også fra et eventuelt økonomisk udkomme, når aktiver realiseres, siger Gert Larsen, der er formand for foreningen.

Det betyder også, at den nye forening nøjes med de cykler, som den råder over, og ikke vil gøre krav på dem, som medlemmer af den tidligere bestyrelsen har gjort krav på.

- Vi skaffer selv cyklerne. Vi har både vores egne cykler og tilbud fra andre, der vil låne og leje os cykler, og det er os, der har brugsaftalen på strækningen, forklarer Gert Larsen.

I praksis vil det blot være foreningens navn, der er nyt. Billetsystem og øvrige brugerrettede funktioner vil være uændrede.

Vi har i vores bestyrelse truffet en beslutning om at trække en streg i sandet, så vi ikke har noget at gøre med den gamle forening. Vi afstår fra alt.

Gert Larsen, formand for Aabenraa Veteranbane anno 2019

Annonce

Grønthøster, ja tak

Der er imidlertid to udfordringer forude for veteranbaneentusiasterne. Først og fremmest mangler de et sted at opbevare cyklerne, når de ikke er i brug.

- Der er nogle gamle containere ved Banegården, men dem har vi ikke noget at gøre med længere. Det må den gamle forening tage med Abena (som ejer Banegården, red.). Vi vil bygge en ny remise på banelegemet, hvilket vi vil gøre ved hjælp af sponsorer, forklarer Gert Larsen.

Jamen, hvornår kan man så komme i gang med at nyde den knap seks kilometer lange strækning mellem Aabenraa og Rise? Svaret har formanden ikke på stående fod, fordi det ikke blot kræver godt vejr, men også en rydning af sporstrækningen, der har ligget ubenyttet hen i halvandet år.

- Den er nok lidt tilgroet. På et bestyrelsesmøde i slutningen af februar skal vi have et overblik over, hvordan landet ligger, og så melder vi tilbage til chefen for KIS- og KINA-projektet, Svend Hansen Tarp, om, hvor meget arbejde der venter, siger Gert Larsen.

Medlemmer er velkomne

 • Alle, som gerne vil støtte bestyrelsen og det gode formål, er ifølge bestyrelsen for Aabenraa Veteranbane anno 2019 meget velkomne som medlemmer, hjælpere eller som sponsorer.
 • Foreningen har indgået en brugsaftale med kommunen, og foreningens mål er at kunne sætte cyklerne på skinnerne senest i maj.
 • Det koster 150 kroner at være medlem. Indbetaling kan ske på konto 5353-0243827 i Arbejdernes Landsbank.
 • Generalforsamlingen er planlagt til 21. marts.

Sagen kort

 • I perioden 2015-2017 var der ballade i Aabenraa Veteranbanes bestyrelse. Dengang forsøgte bestyrelsen at få kasserer K.B. Hansen ekskluderet fra bestyrelsen, men han fik Landsrettens ord for, at det var ulovligt. Hele bestyrelsen valgte at gå af, men der blev dog samlet folk sammen til en ny bestyrelse, som også omfattede K.B. Hansen.
 • I begyndelsen af juni 2019 meddelte tre bestyrelsesmedlemmer fra Aabenraa Veteranbane, Christa Dupont, Arne Dupont og Alf Ingfeldt, at de forlod foreningen på grund af samarbejdsvanskeligheder mellem dem og banens kasserer, K.B. Hansen.
 • Senere på måneden gik tidligere byrådsmedlem Gert Larsen ind i sagen og deltog i foreningens ekstraordinære generalforsamling i håb om at kunne redde aktiviteten.
 • Her endte K.B. Hansen dog alligevel med at blive valgt som formand med en bunke fuldmagter, og så ville ingen andre med i bestyrelsesarbejdet. Dermed måtte foreningen nedlægges.
 • Den første ekstraordinære generalforsamling blev holdt den 25. juni, men den sidste generalforsamling blev holdt to dage i træk. Den blev først afviklet den 10. august af en fraktion med Gert Larsen, mens K.B. Hansen holdt en den 11. august.
 • Både den 10. og den 11. august blev foreningen nedlagt enstemmigt, og derefter kunne ingen blive enige om, hvad der var den officielle dato for nedlukningen.
 • Senere i august 2019 opstod så foreningen Aabenraa Veteranbane anno 2019.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce