Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Andreas vil have os til at synge som italienerne: - Det giver fællesskab, at vi kan høre hinanden

Andrea Löffler har oprettet Facebook-gruppen "Aabenraas fællessang i coronatider" for at få borgerne til at klappe, synge og spille hver aften i skumringen. Initiativet er inspireret af den fællessang, der er opstået i Norditalien under udgangsforbuddet, hvor folk synger sammen fra deres balkoner.
Annonce

Aabenraa: Indtil videre har hun kunnet sunget duet med en solsort, men Andrea Löfflers håb er, at hele Aabenraa og gerne hele Sønderjylland hver aften klokken 19.05 synger sammen for at hylde dem, der lige nu løber stærkt, samt for at mindes dem, der er døde under coronakrisen.

Derfor har hun startet Facebook-gruppen "Aabenraas fællessang i coronatider", hvor der onsdag var 73 medlemmer, men antallet stiger støt hver dag.

- Jeg har en søn, der bor i Norditalien, og derfor har jeg fulgt ekstra meget med i situationen dernede. Da jeg så de klip, hvor italienerne stod på deres balkoner og sang sammen, blev jeg så rørt og tænkte, at det kan vi da også gøre i Aabenraa. På den måde kan vi hylde dem, der lige nu arbejder hårdt, vi kan mindes dem, der er døde, og vi kan sprede lidt glæde i en meget speciel tid, fortæller hun om initiativet.

At synge kan nemlig gøre meget - ikke mindst styrke følelsen af samhørighed.

- At synge taler direkte til samhørighedsfølelsen. Om man er ked af det eller glad, og det er lige meget, hvilket sprog man synger på. Over hele kloden kan vi skabe fællesskab ved at synge, mener hun.

Sådan synger, spiller eller klapper du med

Gruppen på Facebook hedder "Aabenraas fællessang i coronatider".

Her skriver Andrea Löffler: Lad os i fællesskab, på altaner eller for åbent vindue hylde alle, der hjælper os igennem denne krise, mindes de døde, de syge, deres pårørende og ikke mindst dyrke fællesskabet med fællessang.

Hver dag vil Andrea i gruppen lægge dagens sange op, og medlemmer kan komme med ønsker.

Programmet vil hver dag være:

19:05 - Klapsalve for coronatidens helte
19:06 - 1 minuts stilhed
19:07 - 1. sang
19:10 - 2. sang
19:13 - klappe igen og tak for i dag

Annonce

Klapper af heltene

Det var også samhørigheden, der rørte hende dybt i klippene af de syngende italienere.

- De kan ikke gå nogen steder, men de kan stå på deres altan og bakke op om de medborgere, som har det dårligt. Man kan i det mindste gøre en lille bitte smule, siger Andrea Löffler.

Og det er netop det, hun selv føler, når hun hver aften klokken 19.05 står på sin altan og synger.

- Jeg gør mig selv glad, når jeg synger, men det giver mig også en god følelse af at give en lille smule. Det skaber en følelse af glæde, taknemmelighed og tryghed, og selvom vi måske ikke kan høre hinanden, så ved vi, at der er nogle, der synger den samme sang på samme tid, siger hun.

Tidspunktet om aftenen er valgt, fordi der allerede er fællessang om morgenen på Facebook, og så er skumringen et godt tidspunkt at slutte dagen af på. Hver aften begynder med, at man klapper af coronatidens helte, som er dem i sundhedsvæsenet, der lige nu løber stærkt. Derefter er der et minuts stilhed for at mindes de døde, inden der bliver sunget to sange, som medlemmerne i gruppen kan komme med forslag til. Og så slutter det med endnu en klapsalve for heltene.

Annonce

Dansk kvinde på Sicilien er med

- Alle kan jo klappe, og det kunne være fedt at høre hele Aabenraa klappe på samme tidspunkt. Man behøver ikke synge med. Man kan også spille på fløjte eller trommer eller noget andet. Bare man kan høre hinanden på en eller anden måde. Det er mit mål, siger hun.

Gruppen på Facebook er kun fire dage gammel og med 73 medlemmer tror Andrea Löffler, at der er basis for fællessangen.

- Jeg har sagt til mig selv, at jeg bliver ved et stykke tid, for jeg vil bare gerne skabe glæde, siger hun.

Gruppen har allerede spredt sig uden for Aabenraa. Således er der en dansk kvinde bosat på Sicilien, som i gruppen har skrevet, at hun har siddet i karantæne i 14 dage og lytter til musik, men gerne vil synge danske sange i stedet for.

Hun har ikke kunnet høre andre synge endnu, men initiativet er også kun fire dage gammelt. Og man behøver ikke synge. Man kan også klappe eller spille instrument, og det er Andrea Löfflers mål, at borgerne i Aabenraa kan høre hinanden hver aften mellem klokken 19.05 og 19.15. Foto: Timo Battefeld
Hver dag klokken 19.05 står Andrea Löffler på sin altan i Aabenraa og synger for at skabe glæde, mindes de døde og hylde dem, der lige nu arbejder hårdt. Hun håber, at initiativet kan sprede sig til hele Aabenraa og gerne længere ud, da sang styrker samhørigheden. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce