Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Anette har doneret det nye bagehus til Julehjertebyen: Man skal bruge sine penge på det, man har lyst til

Julehjertebyen har fået et nyt og større bagehus til de populære æbleskiver takket være frivillig i byen gennem otte år, Anette Tranberg, som har doneret pengene. Hun tror selv, at hendes lyst til at engagere sig kommer fra hendes far, som hun er helt sikker på også ville have givet pengene. Foto: Ludvig Dittmann
59-årige Anette Tranberg forelskede sig pladask i Aabenraa, da hun kom hertil for 22 år siden. For otte år siden blev hun frivillig i Julehjertebyen, og nu har hun doneret pengene til at få bygget et nyt bagehus til de populære æbleskiver.

Aabenraa: - Er jeg skør i hovedet, hvis jeg donerer det hus?

Det spørgsmål stillede 59-årige Anette Tranberg sin kæreste Michael Donner for et stykke tid siden, og heldigvis for Julehjertebyen og alle dens mange gæster, var svaret nej.

Det ja betød nemlig, at Julehjertebyen kunne få bygget et nyt hus til at bage de populære æbleskiver i. Her er der kø hver dag, men med det nye hus er der mere plads til både de frivillige bagere og gæsterne samt et bedre flow i køen.

Annonce

Bag komfuret står Anette Tranberg ofte og bager æbleskiver. Det har hun gjort de seneste otte år og på dagene i weekenderne bliver der bagt 500 styk hver dag. Det frivillige stykke arbejde elsker hun, og derfor stillede hun spørgsmålet til kæresten.

Du sender bare regningen

Det gamle bagehus fra begyndelsen på Julehjertebyen i 2009 var nemlig så slidt, at det ikke længere kunne flyttes, og Anette Tranberg havde lyst til at donere de 90.000 kroner, som et nyt ville koste.

- Vi kan ikke undvære bagehuset, når det er så populært, så jeg gik og brummede med tanken i hovedet et stykke tid, inden jeg spurgte Michael. Jeg skyndte mig at ringe til Malene (Bruhn, tovholder for Julehjertebyen) og sagde: "Det er ligemeget, hvad det koster. Du sender bare regningen," smiler Anette Tranberg, mens hun vender en æbleskive.

På spørgsmålet om hun aldrig bliver træt af æbleskiver, svarer Anette Tranberg, at det bliver hun ikke, fordi hun er diabetiker og derfor ikke spiser æbleskiver. I weekenderne bager de frivillige 500 æbleskiver om dagen, og når Julehjertebyen lukker lillejuleaften, er der blevet bagt mellem 11.000 og 12.000 æbleskiver. Foto: Ludvig Dittmann

Regningen endte på 90.000 kroner med det nye store Morsø-komfur, som Michael Donner har doneret. Det er mange penge, men for Anette Tranberg er Julehjertebyen et fantastisk sted, som hun gerne ville bakke mere op om.

- For mig er det en naturlig ting at give de penge. Man skal bruge sine penge på det, man har lyst til - og jeg havde lyst til at give dem til Julehjertebyen. Jeg kan jo lige så godt give dem til det som til andre velgørenhedsprojekter, for her er de med til at gøre noget godt for familier, og de er med til at give byen omtale og trækker gæster hertil, som også tager i gågaden og køber julegaver. Det er ringe i vandet, forklarer Anette Tranberg.

Annonce

Troede ikke på projektet

Da hun kom til Aabenraa for 22 år siden fra Grindsted, forelskede hun sig i byen med det samme. Der var en charme, som hun ikke kendte fra Grindsted, og naturen var helt fantastisk. For otte år siden blev hun frivillig i Julehjertebyen, og det arbejde kan hun ikke længere undvære.

- Jeg blev hængende, fordi det er så hyggeligt. Jeg taler med mange, og alle er glade her. Der er meget socialt i det, for jeg kommer i snak med mange forskellige mennesker, så hvis jeg ikke også skulle arbejde, så ville jeg være her meget mere, siger hun.

Hun indrømmer blankt, at hun ikke helt troede på projektet, da Julehjertebyen for første gang blev stillet op på Storetorv i 2009.

- Jeg sad på en café og tænkte "hvad har de gang i? Tror de selv på, at det projekt vil lykkedes?" De ord måtte jeg jo trække i mig igen, griner Anette Tranberg.

Hun anede ikke, hvordan hendes penge ville blive brugt eller hvordan huset ville komme til at se ud - andet end at det skulle være en kopi af bagehuset i haven bag Jacob Michelsens Gård.

- Jeg var da noget spændt. Vi så det første gang fredagen inden åbningen og fik den første æbleskive bagt på det nye komfur. Jeg er meget tilfreds, siger Anette Tranberg.

Mere om Anette Tranberg

59 år og kæreste med Michael Donner, som har givet hende bonusbørn og bonusbørnebørn, da hun aldrig selv har fået børn.

Dem har hun alle købt aktier i Jomfru Fannys Hus til.

Til daglig arbejder hun i YouSees callcenter i Sønderborg, hvor hun laver al den reklame, hun kan for Julehjertebyen blandt kollegerne.

Siden 1988 har hun kørt i autocamper og været med i den danske forening, hvor der blandt arrangeres træf. Siden 2014 har hun arrangeret træf i Aabenraa, hvor der kommer folk fra hele Danmark i en weekend og oplever Aabenraa.

Lørdag aften spiser de altid sammen i sejlklubbens lokaler på lystbådehavnen og bagefter er der auktion, hvor pengene går til Julehjertebyen. I år blev der samlet 14000 kroner ind på 15 biler.

Anette er diabetiker og har været formand for den lokale diabetesforening i først Grindsted og siden Aabenraa siden 1990.

Jeg sad på en café og tænkte "hvad har de gang i? Tror de selv på, at det projekt vil lykkedes?" De ord måtte jeg jo trække i mig igen.

Anette Tranberg
Mette S s kode til Hearken:
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce