Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Anja var igen med til at føre landsholdet til VM-sejr:  Jeg vil hele tiden blive bedre

Anja David Greve i fester sammen med Niklas Landin og resten af landsholdet i omklædningsrummet efter finalesejren over Sverige, hvor Danmark genvandt titlen som verdensmestre. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix
Det har været hektiske uger for fysioterapeut Anja David Greve. I flere måneder har hun haft fuld fokus omkring det danske herrelandshold i håndbold, der søndag genvandt verdensmesterskabet i Egypten.
Annonce

Aabenraa/Cairo: Søndag aften kunne fysioterapeut Anja David Greve hoppe og danse af glæde på halgulvet sammen med landsholdet i herrehåndbold, mens guldkonfettien regnede ned over dem for at fejre, at de som kun den fjerde nation i verden havde formået at genvinde verdensmesterskabet.

Det var kulminationen på nogle hektiske uger for den 44-årige kvinde, som for fire år siden blev ansat som den første kvinde nogensinde i sundhedsstaben omkring herrelandsholdet - og stadig er den eneste kvinde på holdet i dag.

Fysioterapeuten fra Aabenraa er nået til en karriere med landshold, VM-guldmedaljer og behandling af de største sportsstjerner ved at brænde for sportsfysioterapien, søge viden, specialisere sig og tage efteruddannelse.

- Det var sådan en chance, jeg var nødt til at gribe, sagde Anja David Greve, da hun i 2017 blev præsenteret som landsholdets nye fysioterapeut.

Efter endt studentereksamen i Aabenraa rejste hun til Odense for at læse idræt og siden blev fysioterapeut.

Men hun fik håndbolden ind under huden og ud i hænderne, eftersom hun ret tidligt blev tilknyttet sundhedsstaben omkring GOGs håndboldhold.

- Så det var lidt tilfældigt, det blev håndbold, men nu har jeg fået et rigtigt stort netværk, siger den sønderjyske fysioterapeut, der via sin klinik er fast tilknyttet GOG, HC Odense og DHG Håndbold.

Annonce

Brænder for sporten

I Odense centrum driver den nu 44-årige Anja David Greve klinikken ADG Fysioterapi.

Aftener og weekender bruger hun på at holde håndboldspillerne fra GOG og Odense Håndbold i den bedst mulige form til de mange kampe. Hun brænder for idrætten og har altid selv været aktiv. Så det var helt naturligt, at karrieren også gik den vej.

- Jeg har altid interesseret mig for idræt- og sportsskader og har altid villet være rigtig dygtig til det. Derfor har jeg været meget målrettet i min karriere og blandt andet i 2019 færdiggjort uddannelsen som certificeret kliniker inden for sportsfysioterapi, fortæller Anja David Greve, der har stået i spidsen for egen klinik siden 2009.

Anja David Greve har siden 2009 haft sin egen klinik i Odense. Her har hun både professionelle eliteidrætsfolk og helt almindelige motionister i sin klinik, og aftener og weekender bruger hun på at holde håndboldspillerne fra GOG og Odense Håndbold i den bedst mulige form til de mange kampe.  Foto: Birgitte Carol heiberg

I 2018 oplevede hun sin første slutrunde med landsholdet i Kroatien, hvor hun for første gang skulle være flere uger væk fra sine to døtre på dengang seks og ni år. Det savn blev hun nødt til at lære at vænne sig til, og hun fik dengang en kæmpeoplevelse, som gav hende hår på brystet både privat og professionelt. De oplevelser har der været mange af siden - sidst i 2019, da det lykkedes holdet at vinde VM på hjemmebane i Herning.

Annonce

Faglig ballast

Der er mange ting, som Anja David Greve lærte på fysioterapeutuddannelsen, som hun slet ikke bruger i dag. Hun har stor respekt for andre specialer - kolleger med særlig viden inden for f.eks. børnefysioterapien, som er et område, Anja stort set ikke beskæftiger sig med. Og det er vigtigt at have den faglige ballast på plads, når man som fysioterapeut står over for en patient, der har brug for behandling og rådgivning, mener hun.

- Det er afgørende for os fysioterapeuter, at vi også kan specialisere os. Jeg vil være den bedst mulige fysioterapeut for mine patienter og have den bedst mulige forudsætning for at hjælpe dem videre, fortæller hun om sine ambitioner.

Jubelscenerne fra Cairo efter finalen søndag aften, hvor Danmark genvandt VM-trofæet, bliver endnu en af de store oplevelser, som Anja David Greve sent vil glemme. Til sommer venter endnu en, når hun for første gang skal til OL med landsholdet. Foto Jonas Ekströmer/TT/ Ritzau Scanpix

Og det er ligegyldigt, om patienten hedder Jens, Mette eller Mikkel Hansen og er verdens bedste håndboldspiller.

Anja David Greve har både professionelle eliteidrætsfolk og helt almindelige motionister i sin klinik. Og alle har gavn af at komme til en fysioterapeut med ekstra skarpe værktøjer i rygsækken.

Annonce

Målet er at blive dygtigere

- En forstuvet fod er ligeglad med, om den sidder på Anja eller Mikkel, eller hvad man nu hedder. Selve proceduren og behandlingen er den samme. Det handler især om, at jeg skal kunne motivere patienten i at lægge de nødvendige kræfter i at komme skaden kvit. Om det er en elitesportsudøver eller en almindelig motionist. For det kan godt være, at jeg har taget en ekstra uddannelse og føler mig kompetent til mange ting. Men det ændrer ikke ved, at det er den enkelte, der har fået skaden, der skal arbejde med det, fortæller Anja David Greve.

Om patienten hedder Jens, Mette eller Mikkel Hansen og er verdens bedste håndboldspiller er ligegyldigt for Anja David Greve. Her er hun sammen med netop Mikkel Hansen under én af håndboldlandsholdets træninger til EM i Sverige i 2020. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lige som patienterne på briksen ønsker at vinde næste kamp, blive bedre til et bestemt slag med ketsjeren, få en hurtigere løbetid eller score flere mål – det gælder både eliteudøver eller amatør – så vil Anja David Greve også hele tiden være dygtigere til sin store passion og interesse: sportsfysioterapien.

Det handler om at få en større sikkerhed i det, hun siger til patienterne. Anja føler sig dygtigere med den større bagage af viden. Hun betegner sig selv om sportsfysioterapeut, og det er ikke det samme som at være fysioterapeut.

Derfor opfordrer hun alle de fysioterapeuter til at specialisere sig med efteruddannelse.

- Hvis der er et bestemt område, man brænder for, så vil jeg 100 procent anbefale at specialisere sig med efteruddannelse. Sådan har jeg det i hvert fald. Jeg vil være den bedste. Det er bare om at komme i gang, griner den sønderjyden, som nu kan tage hjem til familien med en ny guldmedalje i kufferten.

Blå bog

Er datter af Jørgen Greve, som i mange år har været aktiv i Aabenraa Bold Klub.

Det var på fysioterapistudiet, at hun blev introduceret til håndboldverdenen, da hun arbejdede for Lisa Thomey, som var tilknyttet GOG's sundhedsstab.
Hun blev anbefalet til jobbet som herrelandsholdets fysioterapeut, og den chance synes hun, at hun blev nødt til at gribe.
Anja begyndte i jobbet i sommeren 2017.

Hendes første slutrunde i Kroatien endte med en fjerdeplads til Danmark. Den største oplevelse var, da Danmark for første gang vandt VM i 2019 på hjemmebane.

Søndag aften genvandt holdet titlen og blev medlem af en eksklusiv klub, da Danmark kun er det fjerde land i verden, som det er lykkedes for.

Hvis alt går efter planen, skal Anja David Greve opleve et OL for første gang, når de olympiske lege holdes med et års forsinkelse i Tokyo til sommer.


En forstuvet fod er ligeglad med, om den sidder på Anja eller Mikkel, eller hvad man nu hedder

Anja David Greve, fysioterapeut for det danske håndboldlandshold


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce