Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Børn og udeliv: Naturen bliver aldrig kedelig

Boiskov Natur- og Udebørnehave kunne fejre ti års jubilæum i denne uge. Børnenes udeliv er godt for kreativiteten. Og så skaber det robuste børn, mener pædagogerne. foto: privat
Boiskov Natur- og Udebørnehave har netop rundet ti års jubilæum. Med alsidige aktiviteter i al slags vejr forbereder institutionen kreative og robuste børn til en skolehverdag.

Løjt: Det kan godt være, at pædagoger og eksperter har fået øjnene op for at børn i disse corona-tider har bedst af at opholde sig så meget som muligt udendørs. Det er nu ikke noget nyt for Boiskov Natur- og Udebørnehave. Alene navnet tyder på, at de daglige aktiviteter er henlagt til det fri.

I ti år nemlig har institutionen beriget børn med fantastiske naturoplevelser og oplevelser med dyr, fortæller Jørn Matzen, intitiativtager til og én blandt fire ejere af Boiskov Natur- og Udebørnehave.

- Vi er en udebørnehave, der hver dag bruger den fantastiske natur på Løjt Land. Dette smukke landskab giver børnene mulighed for at opleve skov, strand og bondegårdsliv hver eneste dag. Vi har til huse i en ombygget bondegård med omkringliggende marker og vores egne dyr. Børnene er hver dag med til at fodre vores høns, gæs, kaniner og geder. For nylig er der kommet ponyer til Boiskov også, hvor børnene er med til at passe dem og lære meget om heste ved de større piger, der har ansvaret for hestene i Boiskov, forklarer Jørn Matzen.

Annonce

Legende børn

Med 10 år på bagen tør han godt påstå, at personalet i Boiskov har en stor erfaring med børn og udeliv.

- Vi har et fasttømret mandskab med en kæmpe viden om aktiviteter, leg og ophold i naturen. Vi er så heldige at have lade, halmloft, stald og indelokaler til rådighed de dage, hvor vejret er dårligt, men selv ved dårligt vejr, vil børnene faktisk helst lege udenfor. Vi har bevaret den gamle tradition om, at børn er opfindsomme i naturen, og bruger alt muligt til deres leg og formår at underholde sig selv, siger han og tilføjer:

- Det er det vi kalder at skabe legende børn.

Annonce

Drønsjovt

Det er gennem leg i naturen, gamle lege, rytme og musik, at der skabes kreative og robuste børn, som tidligt lærer at lege en hel dag i naturen uden at kede sig.

- Og så tror vi på, at børn, der har brugt deres krop hele deres barndom, kan sidde stille, når de starter i skolen, og gør dem skoleparate, lyder den pædagogiske tilgang.

Men de bedste argumenter for at lege i naturen, er, at det faktisk er drøn-sjovt, påpeger Jørn Matzen.

- Naturen er foranderlig, udfordrer børnenes motorik - den bliver aldrig kedelig, når børn først har lært udelivet. Vi planter et spirende frø i vores børn, et frø der skal vokse sig stærk i dem, så de for resten af livet husker de gode oplevelser i naturen.


Det er det vi kalder at skabe legende børn.

Jørn Matzen, initiativtager og medejer Boiskov Natur- og Udebørnehave


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce