Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Band tilbage til rødderne: debutkoncerten finder sted i Aabenraa

Bandet Lumine er baseret i Århus, men dets medlemmer har alle rødder i det sønderjyske, både Aabenraa og Sønderborg. Fra venstre er det Jonas Clausen Klietsch, Lauritz Holm Petersen, Jacob Thaysen, alle Sønderborg, mens Frederik Toftgård og Johan Lysemose Schlicker er fra Aabenraa. pressefoto
Frederik Toftgaard og Johan Lysemose Schlicker begyndte at lave musik som skoledrenge i Aabenraa, bl. a. i Nygadehuset. Sammen med venner fra Sønderborg har de dannet bandet Lumine, der har adresse i Århus. Debutkoncerten for bandets første album "Bewilder's Bliss" foregår netop i Nygadehuset.
Annonce

Aabenraa: Hellere stå foran 1.000 fremmede end alle dem, man kender i Aabenraa, inklusive ens forældre. Det er naturligvis sagt med et smil, men for Johan Lysemose Schlicker er det alligevel "lidt angstprovokerende" at skulle stå på scenen ved en koncert i Nygadehuset som medlem af bandet Lumine. For det var hér, i Nygadehuset, det hele begyndte, da han og Frederik Toftgård prøvede kræfter med rytmisk musik. Siden er Jonas Clausen Klietsch, Lauritz Holm Petersen og Jacob Thaysen stødt til, og den 31. august vender de alle for en stund tilbage til rødderne i Sønderjylland.

- Nygadehuset var dengang - og er vel stadig - mødestedet for unge, der gerne vil noget med deres musik. Frederik (Toftgård; red) og jeg har da også spillet dér, mens vi stadig gik på Aabenraa Statsskole, hvor vi samtidig indgik i bigbandet Pianoforte, fortæller 23-årige Johan Lysemose Schlicker, der faktisk var forsanger i Pianoforte.

Koncerten den 31. august er den første som band efter udsendelsen af debut-albummet "Bewilder’s Bliss".

- Det bliver spændende, men som sagt også lidt angsprovokerende, fordi jeg går ud fra at en stor del vores forældre, vores venner og klassekammerater fra Aabenraa-tiden dukker op. De kender os på en helt anden måde fra skoletiden. Men vi glæder os, også fordi det er første gang, vi skal præsentere vores album. Det er en god måde at få tingene prøvet af i virkeligheden. For én ting er at stå sammen i øvelokalet, det er noget helt andet at spille live foran et publikum, forklarer Johan Lysemose Schlicker, der har hele tre funktioner: guitar, synthesizer og sang.

Lumine

Det Århus-baserede band Lumine har fået flotte anmeldelser på Danmarks Radios "Karrierekanonen" for sange som bl. a. "Erase it/Replace it", "Nostalgia", "Lifetime of Apologies" og "Seasick".

Musikken fra gruppens debut-album "Bewilder's Bliss" kan høres på Spotify.

Bandet skriver selv om sin musik: Klaveret er et bærende element i vores kompositioner, og det er i klaverets møde med den statiske rytmegruppe og de fyldige guitartoner, at bandets fængende lyd opstår. Gennem folk-inspirerede vokalharmonier forenes det instrumentelle med bandets tekstuelle univers, som kredser omkring mange af de aspekter, som knytter sig til det at være menneske.

Lumine er desuden ét af hovednavnene ved efterårets dansk-tyske Bivox Festival på Nygadehuset i Aabenraa.

Annonce

Byggede studie på Als

Albummet blev til i et studie, som medlemmerne selv byggede op fra bunden.

Det foregik i sommeren 2018 på en gård i nærheden af Nordborg på Als, selvom bandets meldemmer til hverdag har adresse i Århus.

- Lauritz' (Holm Petersen; red.) forældre bor på gården. Dem har vi besøgt over sommeren i længere perioder, hvor vi fik lov til at bo og benytte dele af gården til at lave albummet. Fremadrettet vil vi også bruge det som et frirum, hvor vi kan fordybe os i musikken og komme lidt væk fra byen, fortæller Frederik Toftgård, den anden Aabenraa-dreng i bandet.

Annonce

Kan selv - vil selv

Lumine betegner sig selv som et indie-pop/rock-band, altså et "independant" - uafhængigt band, der er musikkens svar på en handy-mand: de vil gøre alt selv. Om det så er at bygge deres eget studie, indspille og mikse musikken og klare al promotion.

- Vi styrer det hele selv. Vi vil have selvbestemmelse, for så bliver det, som vi vil have det, påpeger Johan Lysemose Schlicker.

Det er et privilegium at få lov at arbejde på denne måde, mener han. Og der er en ganske indlysende årsag til:

- Fordi vi kan, lyder begrundelsen.

Bandets medlemmer har vidt forskellige musikalske afsæt med elementer af både jazz og metal.

- Det er vildt spændende. Vi lærer utrolig meget af det, eftersom vi ikke på forhånd afviser idéer. På den måde er vi gode til at acceptere hinandens forslag og input.

Annonce

Leg med musikken

Forslag sendes typisk rundt til bandets medlemmer som små demoer, hvorefter man hver især begynder at "lege" med materialet og afprøve forskellige udtryk.

- Når vi så mødes i øvelokalet er det ret sjovt at høre, hvad vi hver især har fået ud af den pågældende demo. Vi hører - det vil sige tolker tilsyneladende også forskelligt. Men efterhånden vænner sig man til de andres idéer og ved, hvad retning sangen skal tage.

Indrømmet - det er en lang proces, men den åbner op for en masse kreativitet, mener Johan Lysemose Schlicker.

Nu glæder han sig til koncerten i Nygadehuset.

- Musikken er der. Så må vi så se, om vi skal arbejde lidt mere med performance-delen, griner han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce