Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Begitte satte dansk rekord i 50 kilometer løb: Jeg tager aldrig løbeskoene på for en tur under seks kilometer

Sådan så Begitte Hansen ud, da hun kom i mål efter at have sat dansk rekord i 50 kilometer løb. Det fik én til at udbryde, at hun lignede én, der kun havde løbet ti kilometer. Glæden over rekorden var stor, for den betød også, at hun nu er en del af landsholdet i ultraløb og kan komme med til EM og VM. Foto: Viborg Atletik og Motion
31-årige Begitte Hansen kan løbe længere end de fleste. Hun er den kvinde i Danmark, som hurtigst har løbet 50 kilometer. At nå dertil som småbørnsmor kræver planlægning og forståelse og opbakning hjemmefra.

Rødekro: - Du ligner da ikke én, der lige har løbet 50 kilometer. Du ligner én, der har løbet 10 kilometer.

Respekten var stor, da 31-årige Begitte Hansen fornylig satte dansk rekord i 50 kilometer løb i Viborg. Hun løb de mange kilometer i tiden 3.29,38, og da hun kom i mål, havde hun stadig masser af energi.

- Men mine lår var helt færdige. Jeg havde kramper, men energimæssigt kunne jeg godt have løbet videre, smiler hun.

Energien fejler nemlig næsten aldrig noget hos den unge mor til to. Hun har ikke behov for meget søvn, sidder sjældent stille og står tidligt op for at løbe klokken 5 om morgenen, inden manden tager på arbejde, og børnene står op.

Annonce

Løb er mig-tid

At løbe giver hende nemlig endnu mere energi, og hun elsker at tage et af sine 20-30 par løbesko på og komme ud i naturen og løbe sig en tur.

- Jeg nyder det. Det er mig-tid, hvor jeg får vendt en masse ting oppe i hovedet. Jeg løber sjældent med musik i ørerne, for løb er også meditation og fordybelse for mig. Jeg får gode idéer og bliver inspireret af at løbe. Jeg tager yderst sjældent mine løbesko på, hvor jeg er sur, for jeg ved, hvilken følelse det giver mig at løbe, siger hun.

Begitte Hansen døjede i 2019 med ikke at kunne få luft. Det viste sig, at hun havde en godartet tumor på 12,5 centimeter siddende mellem hjertet og lungerne, som skulle opereres væk ved, at brystmusklen blev skåret over. Selvom lægerne ikke mente, at hun kunne løbe et maraton inden operationen, gennemførte Begitte H.C. Andersen marathon i Odense i tiden 3.02.38.  Da hun blev opereret, kunne hun endelig trække vejret normalt igen. Foto: Mette Christine Schulz

Begitte Hansen tager heller ikke løbeskoene på for en tur på under seks kilometer. Med to små børn på fem og tre år kræver det nemlig meget planlægning at få tiden til at løbe så meget, og derfor skal den tid, hun bruger på træning, være brugbar.

- Jeg prøver så vidt muligt at træne på tidspunkter, hvor det ikke går ud over dem. Det er tidligt om morgenen og om eftermiddagen, inden jeg henter dem. Én gang i ugen løber jeg med min mand, og da får børnene kvalitetstid med mormor og morfar, og i weekenderne, når jeg tager de lange stræk på mellem 20 og 40 kilometer, hygger de sig også med deres far eller bedsteforældre, fortæller hun.

Annonce

Løb er min drivkraft

Der er mange, som ikke kan forstå, hvordan Begitte Hansen kan få job, familie og en tidskrævende fritidsinteresse til at gå op i en højere enhed, men for hende er det ikke så svært.

- Planlægning, forståelse og opbakning fra familien gør det muligt. En fleksibel arbejdstid er også guld værd. Jeg kan ikke fungere uden løb, fordi det er min drivkraft, og børnene lider ingen nød. Jeg synes også, at jeg er et forbillede for mine børn. Viser dem, at det er godt at have nogle mål og kæmpe for at nå dem, siger hun.

At løbe er en dyr sport, og Begitte Hansen har mellem 20 og 30 løbesko stående derhjemme. Det kræver en god aftale med en sportsforretning, men lige nu leder hun efter sponsorer, som kan hjælpe hende økonomisk med at komme til VM i Taiwan til oktober. Foto: Mette Christine Schulz

Nu tager det heller ikke en halv dag for Begitte Hansen at løbe de lange stræk. Hun er kendt som hende med den gode motor - en egenskab, hun opdagede for fire år siden, da hun ville gøre noget mere seriøst ved sit løb.

- Jeg har løbet i ti år og kørt ironman, inden jeg blev gravid med Sophia for seks år siden. Da jeg begyndte at løbe igen efter fødslen, kunne jeg se, at der var potentiale til mere, og da jeg kom med på Team Meins Running i opstarten af holdet, kunne jeg også se, at jeg blev bedre og bedre med Jespers træning. Da jeg blev gravid anden gang, løb jeg indtil 14 dage før fødslen - også fordi det hjalp på min kvalme - og jeg havde min sidste spinningtime, dagen inden jeg fødte, smiler hun.

Annonce

Elsker at give den gas til fester

I dag har hun et mål med sin træning, og hun har allerede øjnene mod de næste mål, efter at rekorden på 50 kilometeren er i hus.

Først gælder det 80 kilometer trail (bakke, skov og natur) på Bornholm i maj, og årets helt store mål er at komme med til VM på 50 kilometer i Taiwan til oktober. Hun er med sin nyerhvervede danske rekord blevet en del af landsholdet i ultraløb, og det giver en mulighed for at komme med til de store mesterskaber.

- Jeg kan godt lide at stile efter et mål - at give mig selv en udfordring. Til daglig træner jeg også kun med mænd, så det er også fedt at komme ud og se nogle stærke kvinder - og se, hvor langt man kan komme. Jeg ved, at jeg er god på de lange distancer, men det er godt at komme ud og prøve kroppen af, forklarer hun.

Begitte Hansen var godt beskyttet af mænd, da hun satte sin rekord på 50 kilometer. De var hendes pacere og sørgede for, at hun holdt det tempo, der skulle til for at slå rekorden. De gjorde det så godt, at Begitte kunne barbere ikke mindre end 15 minutter af rekorden. Forrest er Jesper Meins fra Haderslev, som er løbecoach og har hjulpet Begitte med at nå sine mål. Privatfoto

Selvom det kræver målrettethed at være med på toppen i den sport, så er hun ikke fanatisk og siger nej til fester og andre sociale ting.

- Nej, jeg elsker også at give den gas til fester og elsker at være med til f.eks. ringriderfesten. Det glæder jeg mig til, vi kan komme igen, siger Begitte Hansen.

Blå bog

Begitte Hansen er 31 år og gift med Morten Hansen, som kommer fra Vejle.

De har børnene Sophia på fem år og Malthe på tre år sammen. Familien bor i Rødekro.

Begitte arbejder på kontoret hos Maler Niels A. Nielsen i Aabenraa.

Hun blev i 2018 en del af Team Meins Running, som er et løbehold, som Jesper Meins fra Haderslev har lavet. Han er løbecoach og laver personlige løbeprogrammer til løbere, som gerne vil nå et mål.

Han var også med som pacer sammen med tre andre, da Begitte satte sin danske rekord på 50 kilometer. En pacer er en, som sørger for at holde tempoet, så den ønskede tid nåes. I Viborg var pacerne så gode, at Begitte løb fem sekunder hurtigere pr kilometer end planlagt.

Hun skar 15 minutter og 8 sekunder af den gamle rekord.

Lige nu leder hun efter sponsorer, så hun kan komme til VM på 50 kilometer løb i Taiwan i oktober.

Hun løber seks dage i ugen og samlet mellem 100 og 140 kilometer.


Jeg kan ikke fungere uden løb, fordi det er min drivkraft, og børnene lider ingen nød. Jeg synes også, at jeg er et forbillede for mine børn. Viser dem, at det er godt at have nogle mål og kæmpe for at nå dem.

Begitte Hansen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce