Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Bekæmp madspild: Sådan laver du påske-remoulade af sønderjyske lykkeposer

Fermentering er genialt til at bekæmpe madspild, da ingredienserne kan variere, alt efter hvad der gemmer sig i køleskabet. Her får du opskriften på, hvordan du kan lave remoulade af dine grøntsager. Foto: Toogoodtogo
Remoulade. Det uundværlige tilbehør på påskebordet. Og et hvilket som helst andet dansk bord. Faktisk er det både nemt at lave og genialt til at bekæmpe madspild. Du skal bare gå i gang med at fermentere grøntsager nu.

Fermentering er rasende populært. Men hvordan gør man? Og hvad kan man bruge det til?
Fermentering er kort fortalt en gæringsproces og en konserveringsmetode lidt ligesom syltning.

Fermentering er det, der sker, når mikroorganismer som f.eks. mælkesyrebakterier omdanner sukkeret i grøntsager til bl.a. mælkesyre, eddikesyre og kuldioxid. Det gør fødevaren sur og beskytter mod uønskede bakterier, hvilket både er godt for holdbarheden og din tarmflora.

Derudover er der den bonus ved fermentering, at det er genialt til at bekæmpe madspild, da ingredienserne kan variere, alt efter hvad der gemmer sig i køleskabet - eller i Too Good To Go-lykkeposen.

Du kan finde lykkeposer med frugt og grønt hos bl.a. Lidl, Netto, Fakta og Aldi i hele Sønderjylland. Hent Too Good To Go-appen og søg på dit område.

Opskrift på remo-kraut

Der er stort set ikke den fermenterede "pickle", du ikke kan anvende i en remoulade. Du skal bare gå i gang nu, hvis den skal være klar til påskebordet, da fermenteringen kan tage mellem 21 og 28 dage.

Kan anvendes til: Remoulade, surt til f.eks. gryderetter, salat, sandwich m.m.

Ingredienser:
400 gram kål: F.eks. blomkål, broccoli, hvidkål eller spidskål

200 gram rodfrugter: F.eks.gulerod, pastinak, persillerod eller selleri

200 gram løg: F.eks. forårsløg, porrer, gule løg eller purløg

2 spsk krydderier: F.eks sennepskorn, peberkorn, korianderfrø og karry.

20 gram salt

Udstyr:

En stor skål eller et fad

Et skærebræt

En kniv

Et patentglas: 1 liter

En køkkenvægt

Sådan gør du:

1. Snit kål og løg fint og skær grøntsagerne i grove tern, så de beholder sprødheden. Læg det hele i et fad eller en skål og tilsæt salt.

2. Massér grøntsagerne med saltet. Tag godt fat, så saltet kan trække vandet ud af grøntsagerne. Når der er 1-2 dl. væske i skålen, tilføjer du de øvrige krydderier og masserer igen.
3. Skold patentglasset med kogende vand og hæld det ud igen. Fyld blandingen og væsken fra grøntsagerne i glasset og sørg for, at alle grøntsagerne er dækket af væsken. Brug f.eks. et yderblad fra kålen til at holde grøntsagerne nede.

4. Luk glasset til og lad det stå ved stuetemperatur (18-24 grader). Herefter vil du hurtigt opleve ‘aktivitet’ i glasset i form af små bobler.
5. Åbn låget mindst en gang om dagen i den første uge for at lette trykket - indtil aktiviteten aftager.
6. Smag løbende på krauten. Jo længere, den står ude ved stuetemperatur, jo mere syrlig bliver den. Fermenteringen kan tage mellem 21 og 28 dage.

7. Når du er tilfreds med smagen, lukker du låget til og stiller glasset på køl, så fermenteringen går i “slow motion”. Nu er den klar til brug.

8. Brug altid en en ren ske i din kraut og hæld den smule, du skal bruge i en skål og stil glasset tilbage på køl. “Forstyr” generelt krauten så lidt som muligt. På den måde kan den holde sig i meget lang tid. Brug dine sanser til at vurdere standen af din kraut ved at se, dufte og smage på den.
9. Når du er ved at løbe tør for kraut, laver du blot opskriften igen og tilsætter en spiseskefuld af den gamle kraut. På den måde er kulturen fra den gamle med til at kickstarte fermenteringen i den nye.

10. Bland remo-krauten med mayonnaise, creme fraiche eller skyr og smag til med salt, peber, sukker, citronsaft og evt. lidt mere karry eller gurkemeje for at gøre den mere gul.

Remoulade lavet af fermenterede grøntsager - lige til påskebordet. Foto: Toogoodtogo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce