Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Hvordan hjælper jeg mit barn med at finde de gode historier, og hvor findes de? Aabenraa Bibliotekerne kommer her med fire anbefalinger til god læsning i sommerferien. Foto: Aabenraa Bibliotekerne
Hvordan hjælper jeg mit barn med at finde de gode historier, og hvor findes de? Det er ikke alle børn, der finder en bog fuld af små sort-hvide bogstaver lige tillokkende ved første øjekast, så for at tiltrække nye læsere kan man vælge at starte et andet sted.

De fleste børnebøger udgives efterhånden på flere medier end det skrevne. Bøgerne udgives ofte som lydbøger, og nogle historier bearbejdes yderligere og udkommer f.eks. også som tegneserier, spil, musik, film eller tv-serier.

Når først et barn er fanget af et univers, får det ofte lyst til at udforske det, så måske et barns optagethed af f.eks. en bestemt film, kan give anledning til efterfølgende at tjekke bogen ud.

Her følger et par eksempler på børnebøger på flere medier, som jeg finder vellykkede. Der er her lidt for forskellige målgrupper og i forskellige genrer.

Annonce

Ud over disse fire fremhævede boguniverser, findes der et væld af andre gode, spændende, sjove og relevante historier, der ligger på flere medier. På biblioteket hjælper vi altid meget gerne med at finde de gode historier.

1 Ternet Ninja 1 og 2 af Anders Matthesen, målgruppe ca. 10 år og op:

Snart kommer opfølgeren på den populære Ternet Ninja. PR-foto

De fleste kender nok efterhånden til drengen Aske, der ufrivilligt bliver inddraget i en dukke/reinkarneret ninjaånds hævnaktion over en ond fabriksejer. Ud over bøgerne, findes "Ternet Ninja 1 og 2" som lydbøger, hvor Anders Matthesen selv læser op, så man føler sig inddraget og underholdt som lytter. "Ternet Ninja 1" udkom som film i 2018, og "Ternet Ninja 2" forventes at udkomme som film i efteråret 2021. "Ternet Ninja" findes også som brætspil, hvor det gælder om at være hurtig som en ninja, og hvis man mangler bamser, kan man både kramme Ternet Ninja 1 og 2 og Stewart Stardust.

2 Sigurds Danmarkshistorie af Sigurd Barrett, målgruppe ca. 6 år og op:

Sgurd Barretts har skrevet danmarkshistorien for børn. PR-foto

I to bind med sjove farveillustrationer genfortæller Sigurd Barrett danmarkshistorien, så de fleste kan være med. Bøgerne kan også lyttes til, suppleret af ørehængende sange. Derudover er der produceret flere mindre film, der er opdelt i de forskellige historiske epoker, ligesom der både findes et spil som app samt et brætspil. Og sidst, men ikke mindst, findes "Sigurds Danmarkshistorie" som et show. Men man skal holde øje med Sigurd Barretts hjemmeside, for at se, hvornår han turnerer med det.

3 The Last Kids on Earth-serien af Max Brallier, målgruppe ca. 8 år og op:

Last Kids on earth serie handler om de sidste fire børn på jorden, der prøver at holde skansen mod massive mængder af zombier og monstre, der har invaderet verden. PR-foto

Bøgerne handler om de sidste fire børn på jorden, der prøver at holde skansen mod massive mængder af zombier og monstre, der har invaderet verden. Bøgerne er spækket med tegneserie-agtige illustrationer, der supplerer teksten på en rigtig fin måde. Derudover findes serien som en alminelig tegnefilm, samt som en interaktiv tegnefilm, hvor man som seer er med til at bestemme handlingen. Den seneste tilføjelse til dette univers er et spil til både Playstation 4 og Nintendo Switch.

4 Coraline af Neil Gaiman, målgruppe ca. 10 år og op:

"Coraline" handler om pigen Coraline, der flytter i nyt hus med sine meget travle forældre. I huset opdager hun en parallelverden, hvor hendes forældre har mere tid til hende, men til gengæld har de knapper som øjne.

"Coraline" handler om pigen Coraline, der flytter i nyt hus med sine meget travle forældre. I huset opdager hun en parallelverden, hvor hendes forældre har mere tid til hende, men til gengæld har de knapper som øjne. "Coraline" er – trods en del år på bagen - stadig en relevant fortælling, både som bog, lydbog, tegnefilm og graphic novel. Jeg vil især fremhæve "Coraline" som graphic novel, da man gennem usædvanligt gode tegninger og dystre farver fornemmer uhyggen, der lurer under overfladen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Kanoner fyres af for sidste gang

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Annonce