Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Bjerndrupskatten: Den rige vikings penge er kommet på museum

Konservator Karen Lovén og de to arkæologer Anders Hartvig og Søren Brøgger gik mandag i gang med at placere skatten fra Bjerndrup i montre. Foto: Jacob Schultz
Vikingeskatten, der blev fundet i Bjerndrup for knap to år siden, udstilles nu på Museum Sønderjylland i Haderslev. Arkæologer håber at få lov til at grave mere i området.
Annonce

Bjerndrup: Det var ikke hr hvem som helst, der engang i begyndelsen af det 9. århundrede boede på nordsiden af Bjerndrup Mølleå ikke langt fra Hærvejen. Det var tydeligvis en rig viking, som var handelsmand og kom langt omkring - i hvert fald kom han både i Ribe og i Hedeby.

Det viser den skat, som arkæologerne i maj 2018 kunne hive op af mulden.

Skatten kan fra i dag og frem til 30. januar ses på Museum Sønderjyllands afdeling for arkæologi i Haderslev.

- Man skal forestille sig, at denne viking har haft tre punge - en til almindelig daglig brug, en med mønter, der kunne bruges i Hedeby, og en med de mønter, man brugte i Ribe.

Det forklarer arkæolog Anders Hartvig, som var med til at finde mønterne og undersøge området omkring findestedet.

Han håber at museet får bevilget penge fra kulturministeriet til at grave endnu engang på marken ved Bjerndrup. For bebyggelsen på stedet breder sig tydeligvis op over den nærliggende bakke.

Mandag havde Anders Hartvig og kollegaen Søren Brøgger travlt med at lægge mønterne på plads i montre og forsyne dem med forklaringer. Det foregik sammen med blandt andre konservator Karen Lovén, der omhyggeligt har renset alle mønterne for den bjerndrupske muld.

Åbning med to foredrag

Museum Sønderjylland inviterer til åbningsarrangement tirsdag aften den 12. november klokken 19 med velkomst ved museumsinspektør Lennart S. Madsen og mulighed for at studere skatten.

Efterfølgende er der to foredrag: Arkæolog Søren Brøgger, Museum Sønderjylland, fortæller om udgravningen af Bjerndrupskatten og den tilhørende vikingelandsby, mens museumsinspektør Claus Feveile, Sydvestjyske Museer, fortæller om mønter og møntbrug i Ribe, Hedeby og Danmark i vikingetiden.

Annonce

Ny viden

I alt blev der fundet 240 mønter på marken nord for Bjerndrup Mølleå. Skatten er på mange måder usædvanlig. Blandt andet fordi den rummer en række forskellige mønter - blandt andet karolingiske mønter fra det daværende frankerrige. De er ikke tidligere fundet i Danmark, men de kunne dengang bruges som betalingsmiddel i Hedeby.

Sammen med Hedeby-mønterne er der også fundet mønter, som er lavet i Ribe, enkelte engelske mønter og nogle arabiske mønter, som man har klippet i. Arkæologerne mener, at de karolingiske mønter og Ribe-mønterne har haft en værdi udover selve sølvværdien, men det har de arabiske mønter ikke. Deres værdi var udelukkende på grund af sølvet, og derfor klippede man i dem.

- Den her skat er tegn på en spirende møntøkonomi i Danmark, fastslår Anders Hartvig.

Hvorfor stormandens mønter blev efterladt kan man kun gætte sig til.

- Mønterne her givetvis været nedgravet samlet, men de er så blevet spredt i området, fordi marken er blevet pløjet gennem mange år, forklarer Søren Brøgger.

- Måske har denne stormand fra vikingetiden gravet sine mønter ned, fordi fjenden var på vej, gætter arkæologerne, men det står fast, at han aldrig selv fik mulighed for at grave dem op igen.

- Vi har ikke nogen viden om større uro i området på denne tid, men der kan have været mindre lokale konflikter, siger Anders Hartvig.

Annonce

Amatørerne

Museum Sønderjylland blev gjort opmærksom på skatten fra Bjerndrup, fordi en gruppe amatørarkæologer havde været ude at gå med deres metaldetektorer på marken i januar 2018. De fandt omkring 40 mønter og gjorde straks museet opmærksom på fundet.

De første udgravninger fandt sted i maj 2018, hvor arkæologerne fandt stormandens hus og rester af flere grubehuse. Der var også tydelige tegn på, at der har fundet en eller anden form for produktion sted.

Ved endnu en udgravning i sommeren 2019, blev der fundet endnu flere grubehuse og en del stenvægte, der blev brugt i forbindelse med vævning i vikingetiden. Så måske har stormanden fra Bjerndrup haft gang i en produktion af klædestof, som han solgte i Ribe og Hedeby - men det er kun gætteri.

Serviceassistent Charlotte Bøttger sørger for at montrene står nypolerede, når udstillingen åbner. Foto: Jacob Schultz
Søren Brøgger og Karen Lovén laver en montre med sølvstænger og stumper af sølvmønter, der er klippet itu, fordi det var deres sølvværdi, der var afgørende. Foto: Jacob Schultz
To af museets håndværkere, Anders Olsen og Morten Lund, bakser montrene på plads. Foto: Jacob Schultz
Hver mønt er omhyggeligt blevet registreret. Til næste år afleveres hele skatten på Nationalmuseet i København. Foto: Jacob Schultz
Stormanden fra Bjerndrup mellem Kliplev og Tinglev, gravede formentlig sine mønter ned, fordi der var uro i området. Foto: Jacob Schultz
Arkæologer og håndværkere havde mandag travlt med at få møntudstillingen på plads. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce