Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Blandt de førende i verden: Meldgaard er på forkant med udviklingen i genbrugsbølgen

Hos Meldgaard Recycling kan de specialfremstillede maskiner sortere helt ned til en milimeter, så der bliver genbrugt så meget som muligt af det slagger, som de sorterer på fabrikken i Kolding. Foto: Mette Christine Schulz
Meldgaard er blandt de førende i verden, når det kommer til at finsortere brændt affald og genbruge mest muligt. Virksomheden mærker en stigende efterspørgsel på Co2-neutrale ting.
Annonce

Aabenraa: De er kendte for containere, affald og dyrefoder, men Meldgaard har også en gren i koncernen, som man ikke har hørt så meget om. Nemlig Recycling-delen, hvor der bliver sorteret slagger fra Danmark og jern og metaller fra affald fra hele verden. Metaller, som herefter bliver smeltet om og brugt på ny.

Det arbejde og den viden, som Meldgaard over de seneste 25-30 år har oparbejdet på det felt, gør, at det lokale firma er blandt de førende i verden til at genbruge jern og metaller.

- Det er ikke noget, vi som sådan er kendt for, for hvem interesserer sig for brændt affald? Det er en lille verden med meget nørderi, og det, vi laver, er en ultra-niche. Men hvor vi i mange år var bagerst i køen hos producenterne, fordi vores genbrugsmetal er dyrere, kan vi nu mærke en øget efterspørgsel, fordi kunderne efterspørger Co2-neutralitet i de ting, de køber, forklarer direktør Lasse Meldgaard fra Meldgaard Gruppen.

I dag oplever firmaet, at bilfabrikker efterspørger genbrugsaluminium til nye biler, og at Apple gør det samme til deres iPhones.

- Jeg tror, det samme vil ske med ædelmetallerne som guld og sølv. Vi er alle bevidste om at passe på vores jord, og vi er også villige til at betale for det. Derfor tror jeg også, at kunderne og producenter af f.eks. ure og smykker i fremtiden vil efterspørge Co2-neutralt guld og sølv, mener Lasse Meldgaard.

Annonce

Klar ambition

I dag kan Meldgaard Recycling godt pille guld og sølv ud af affaldet, men indtil efterspørgslen er der, kan det ikke betale sig for dem, da der stadig er for meget manuelt arbejde i det. Firmaet bruger dog mange penge på udvikle sorteringen i den retning, så man er klar, når efterspørgslen kommer.

Nøgler, øreringe, mønter og meget andet overlever at blive brændt på forbrændingsanlæggene og kommer derfor med slaggeret til Meldgaard Recycling i Kolding, hvor metallerne sorteres fra, så de kan genbruges. Foto: Mette Christine Schulz

- Vi er på forkant med udviklingen og får vores maskiner specialfremstillet, fordi der ikke findes nogen på markedet, som kan sortere så fint, som vi gør. Vores ambition er, at vi kan komme til at skille metallerne så meget, at vi kan opfylde specifikke kundeønsker. At når de ringer med et ønske, så kan vi skille metallet af helt ned til den legering, som kunderne ønsker. Dermed vil vi få 100 procent udnyttelse af affaldet, siger Lasse Meldgaard.

I dag sorteres affaldet i to kategorier - aluminium og heavy, som dækker over guld, sølv, kobber, bly med mere. De sælges til store smelterier i Sverige og Hamborg, mens slaggerne, som metallerne sorteres fra, bliver genbrugt til veje og bygninger.

Meldgaard Recycling og Meldgaard Gruppen

  • Meldgaard Recycling A/S, der i 2018 indviede en fabrik i Kolding til sortering af slagger, har i de seneste tre år givet større overskud – fra 14,5 millioner kroner i 2017 over 16,2 millioner kroner i 2018 til 21,3 millioner kroner i 2019.
  • Fabrikken i Kolding er den nyeste af sin slags i verden. Der frasorteres flere end 98 procent af al jern og metal fra slaggen.
  • På fabrikken sorteres der slagger fra hele Danmark, og jern og metaller fra hele verden. Det er affald fra forbrændingsanlæggene, som ender i Kolding og bliver sorteret til yderligere genbrug.
  • Meldgaard Gruppen ejer 50 procent af Meldgaard Recycling A/S. Den anden halvdel ejes af direktør Anders Hedegaard, som fik idéen til at sortere slagger, da han var ansat hos Meldgaard.
  • Meldgaard Gruppens selskaber har en samlet omsætning på omkring en milliard kroner.
  • I hovedsædet på Askelund 10 i Aabenraa er der ansat 125 medarbejdere.
  • Gruppen har 18 selvstændige afdelinger, hovedsageligt fordelt på selskaberne Meldgaard A/S, Meldgaard Miljø A/S og Meldgaard Transport A/S, 250 lastbiler fordelt på renovationsbiler, trækkere og containerbiler, 75 trailere/påhængsvogne.
  • I hele Meldgaard Gruppen er der ansat 650 personer.


Det er ikke noget, vi som sådan er kendt for, for hvem interesserer sig for brændt affald? Det er en lille verden med meget nørderi, og det, vi laver, er en ultraniche.

Lasse Meldgaard, direktør i Meldgaard Gruppen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce