Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har mange juletraditioner: Thomas nyder at lade julefreden sænke sig

Borgmester Thomas Andresen nyder julen både privat og på jobbet. Foto: Kim Holm
Borgmester Thomas Andresen nyder julen både privat og på jobbet, og ser frem til december, der byder på en lang række af hyggelige stunder.
Annonce

Thomas Andresen er i gang med at finde nye juletraditioner efter børnene er flyttet hjemmefra, og der er kommet børnebørn til. Der holdes nu jul hos deres ældste datter på 30 år.

-Jeg er så privilegeret at have en kone, der hygger sig meget med julen og alt, hvad der hører til. Jeg har selv i mange år haft et lidt anstrengt forhold til julen, fordi jeg havde et entreprenørfirma, og byggesagerne skulle altid afleveres omkring jul. Når min kone satte kalenderlyset op, så fik jeg mere og mere stress, jo mere det brændte ned og jo tættere vi kom på jul. Men julen er børnenes fest, og det er dem, der skal have en god oplevelse. En af vore traditioner har altid været, at børnene ikke måtte se juletræet før juleaften, hvor lyset var tændt. Jeg pyntede det sammen med min kone, og så gik vi ind på børnenes værelse, hvor vi sad og hyggede os med gløgg og æbleskiver, siger Thomas Andresen, der husker, at det foregik på samme måde, da han var barn. Thomas går så ud af værelset for at lægge julegaver under træet. Der bliver larmet og trampet imens, så man tror, det er julemanden, der er på besøg og i gang med at aflevere gaver.

Annonce

Juletræ med tøj på

En anden tradition er, at familien altid selv har fældet deres juletræ. Det foregår altid på en helt særlig måde: Alle tager deres huer og halstørklæder med og finder man et træ, som måske er det rigtige, så lægges der noget tøj på. Så går man videre og finder et mere – efterhånden ligger der tøj på en lang række træer, og man skal så vælge, hvilket af dem, man vil have. Kan man ikke blive enige, er det Thomas, der skærer igennem, griber saven og lægger træet ned.

- Da jeg var barn, elskede jeg altid at sidde og se julekalender på tv blandt andet Jullerup Færgeby. Nu synes jeg ikke længere, at julekalenderne har meget med jul at gøre, så dem følger jeg ikke med i mere. Det var noget helt andet i de gode gamle dage. Jul og juletræ har altid været symboler på familiehygge for os. Jeg var altid ked af det, når juletræet blev smidt ud. Engang ringede jeg endda til min far og fortalte, at mor lige havde smidt juletræet ud.

Annonce

Fik jolle juleaften

Den bedste julegave Thomas har fået var en optimistjolle. Han havde altid fået lov til at komme med ned til familiens sommerhus, men det måtte han pludselig ikke. Det fandt han først ud af juleaften, hvorfor han ikke måtte. Hans far havde nemlig stået og istandsat jollen der. Til juleaften var den så blevet flyttet hjem i stuen, hvor den blev aftenens bedste julegave. Samme jul fik hans søskende henholdsvis en symaskine og en skibsbriks.

- Jeg vil gerne have gaver, hvor jeg kan se, at folk har lagt en tanke bag. Det må gerne være kreativt og ikke bare penge. Jeg er dårlig til at lave ønskeseddel, så gaverne er altid noget, der skal tænkes over. Men giver man mig hamre og skruetrækkere, så er jeg glad. Det kan jeg aldrig få for mange af. Som barn hadede jeg altid bløde pakker, men nu er det helt ok. Jeg har endda oplevet at få en farverig Hawaii-skjorte. Den blev jeg meget glad for, siger Thomas Andresen.

 Julen fylder meget i Aabenraa Kommune. Foto: Kim Holm

- Min værste jul var et år, hvor man slet ikke kunne mærke, at det var jul. Det hele var så mærkeligt. Så tog jeg min blokfløjte frem og spillede julemelodier for at få gang i julestemningen og det virkede også. Jeg husker også et år, hvor juletræet lå udenfor og ikke var kommet på fod endnu. Da var der en, der sagde til mig, at jo flere grene jeg savede af, jo flere julegaver var der plads til. Jeg savede derefter så mange af, at vi måtte ud og købe et nyt et, siger Thomas Andresen.

Annonce

Julesalmer fra tanken

Juleaften danses der naturligvis også rundt om juletræet, mens der synges julesalmer. Favoritterne er "Det kimer nu til julefest" og "På loftet sidder nissen". Sangene har man i gamle sanghæfter, der i sin tid blev købt på en tankstation, og det er kun de sange, der er deri, der må synges juleaften.


Jeg har selv i mange år haft et lidt anstrengt forhold til julen, fordi jeg havde et entreprenørfirma, og byggesagerne skulle altid afleveres omkring jul. Når min kone satte kalenderlyset op, så fik jeg mere og mere stress, jo mere det brændte ned og jo tættere vi kom på jul.

Borgmester Thomas Andresen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce