Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester vil ikke kede dronningen med historiske detaljer: Hun skal høre, hvordan det er at være sønderjyde med stort S

Borgmester Thomas Andresen (V) er formand for præsidiet bag fejringen af Genforeningen 2020, men han er også formand for Folkehjem, hvor han på søndag den 13. juni skal vise dronningen rundt. Her vil han fortælle sin egen familiehistorie samt historien om Folkehjem, som i 100-året for Genforeningen fik en oprejsning og genvandt sin plads i historiefortællingen med den nye park, indgang og indretning. Han er her fotograferet foran den gamle indgang med den balkon, hvor H.P. Hanssen læste Aabenraa-resolutionen op i 1918. Foto: Mette Christine Schulz
En meget vidende dronning kan være svær at fortælle noget nyt om en så stor begivenhed som Genforeningen. Borgmester Thomas Andresen (V) vil derfor ikke kaste sig ud i historiske detaljer, når han på søndag skal vise dronningen rundt i Genforeningsparken.

Aabenraa: Hvordan er det at være sønderjyde med stort S, og hvordan påvirker Sønderjyllands specielle historie egentlig de borgere, der bor i landsdelen?

Det er det, borgmester Thomas Andresen (V) har planer om at fortælle dronning Margrethe, når hun på søndag 13. juni kommer på besøg i Genforeningsparken og på Folkehjem som en del af sin rundtur i Sønderjylland for at fejre 100-året for Genforeningen med et års forsinkelse.

Borgmesteren er nemlig godt klar over, at han hurtigt kan komme til kort over for den videbegærlige og meget vidende dronning, som har styr på alle de historiske detaljer.

Annonce

- Jeg skal ikke kaste mig ud i et historisk foredrag. Jeg kan fortælle om statuer, symboler og de tanker, vi har gjort os i etableringen af Genforeningsparken, men der er visse ting, som ikke er mine spidskompetencer, og det er kunst, kultur, teater og opera. Jeg vil hellere fortælle hende min private historie - om, hvad Genforeningen og det at være sønderjyde betyder for mig, fortæller han.

Hvis ikke Genforeningen var sket i 1920, var Thomas Andresen nemlig ikke blevet sønderjyde.

Far valgte Danmark for mig

Hans familiehistorie er præget af Genforeningen, hvor farfaren blev fanget i den grænsedragning, der skete efter afstemningen i 1920.

- Min farfar var fra Kliplev, der jo var under preussisk styre, da han var ung i begyndelsen af 1900-tallet. Så min farfar fik en tysk apotekereksamen, men da han efter Genforeningen i 1920 ønskede at købe sit eget apotek, kunne han ikke få lov til det i Danmark med en tysk eksamen. Derfor flyttede mine bedsteforældre til Flensborg og havde i mange år apotek i Friesische Strasse ved Søndertorv, hvor min far blev født i 1927, fortæller Thomas Andresen.

I mængden af de cirka 3000, der hørte H.P. Hanssen tale på Folkehjem i november 1918, var Thomas Andresens bedstemor. På Folkehjem er bagtæppet på scenen i Kongesalen et billede af menneskemængden, hvor Thomas Andresen kan pege på sin bedstemor - eller ihvertfald den person, som det er blevet fortalt i familien, er hende. Foto: Mette Christine Schulz

Faren voksede derfor op i Nazi-Tyskland, men var meget i Danmark som barn og ung for at besøge eller holde ferie hos familien på den danske side af grænsen, og her oplevede han en frihed, som blev givet videre til sønnen Thomas, da han blev født i 1964.

- Han sagde altid, at han mærkede en stærk frihedsfølelse, når han var i Danmark. Den trang til frihed har jeg arvet fra ham. Han følte, at Danmark var en del af ham, og jeg ser det også på den måde, at han valgte Danmark til for mig, siger Thomas Andresen.

Annonce

Min verden går fra Sønderjylland

For da hans forældre i slutningen af 1950'erne mødte hinanden i Namibia, der er tidligere tysk koloni, valgte de ikke at flytte til Tyskland, selvom de begge kom derfra. Efter deres bryllup slog de sig ned i Aabenraa, og det første, de gjorde, var at købe en flagstang, så de kunne hejse Dannebrog på flag- og festdage.

Det betød nemlig meget i familien, at man var dansk, og det skyldtes familiehistorien.

Dette billede fra regentparrets besøg i september 2015 er et ikonisk billede for Thomas Andresen. Han havde kun været borgmester i et par år, da han skulle være vært for et dagslangt besøg på regentparrets sommertogt med Kongeskibet Dannebrog, og han havde ikke den store kendskab til kongehuset. Men den dag og de efterfølgende møder og samarbejder med kongehuset har givet ham en dyb respekt for det arbejde, som de kongelige yder. For ham er det noget særligt at få besøg af medlemmer af kongehuset, og han glæder sig til besøget på søndag den 13. juni, hvor han igen skal stå på denne balkon med dronningen. Desværre uden prins Henrik, som Thomas Andresen er glad for at have nået at lære at kende, inden prinsen døde i 2018 Foto: Jacob Schultz

I dag er Thomas Andresen en typisk sønderjysk blanding af dansk og tysk, som han kalder det.

- At være sønderjyde er jo den her følelse af, at man føler sig mere dansk end andre danskere, fordi vi kun har været danske i 101 år. Men man har også noget tysk i sig. Sønderjylland er herfra, min verden går. Jeg er først og fremmest sønderjyde, fortæller han.

Det er med den historie, at Thomas Andresen håber, at han kan nå dronningen på søndag, når han på tomandshånd skal prøve at give hende noget viden med hjem om Genforeningen, og hvad den har betydet for sønderjyderne, som hun måske ikke lige vidste i forvejen.

Annonce

Folkehjem har en central plads i historien

Han vil også gerne fortælle hende om, hvordan der er blevet arbejdet med at få bragt Folkehjems specielle placering i historien om Genforeningen frem i lyset. Det var her på selvsamme balkon som den, borgmesteren og dronningen på søndag skal ud på, at H.P. Hanssen i november 2018 læste Aabenraa-resolutionen op. En tale, som fik afgørende betydning for den endelige dansk-tyske grænsedragning ved Genforeningen i 1920, og derved fik Folkehjem også en speciel plads i historien.

Indretningen af Folkehjem har også fået et løft i anledning af 100-året for Genforeningen. Over alt bliver man nu mindet om historien. Blandt andet på vinduerne ved trappen i Folkehjem, hvor to vers af "Det haver så nyligen regnet" er blevet klistret på. Sangteksten er en kærlighedserklæring og troskabsløfte til det danske, og sangen blev hurtigt sønderjydernes kampsang. Dronning Margrethe har et specielt forhold til sangen, som hun sang meget i sin skolegang på Zahles Skole, hvor rektoren var opvokset i Haderslev før Genforeningen. Foto: Mette Christine Schulz

- Det er Sønderjyllands forsamlingshus, og der er blevet truffet vidtrækkende og store beslutninger her, som muliggjorde Genforeningen. Vi har en forpligtelse til at få bragt den viden om, hvad der udsprang herfra, i spil på stedet. 100-året har gjort, at vi fik fokus på det, og vi greb chancen til at give stedet et løft med den nye park og fremtidssikre stedet, men vi arbejder stadig på en stærkere historiefortælling, så vi også kan udnytte det større kendskab til Genforeningen og Sønderjyllands historie og den medvind, som 100-året har givet os, forklarer Thomas Andresen.

Dronning Margrethe ankommer til Folkehjem søndag 13. juni klokken 12 og kommer ud på balkonen klokken 12.40. Der er mulighed for at opleve balkonscenen fra Haderslevvej.

Genforeningsparken og Folkehjem

Genforeningsparken er anlagt på pladsen, hvor 3000 sønderjyder forsamledes 17. november 1918 for at høre rigsdagsmanden H.P. Hanssen læse op af Aabenraa-resolutionen, der var startskuddet til folkeafstemningerne 10. februar og 14. marts 1920, der førte til Sønderjyllands officielle genforening med Danmark 15. juni 1920.

Folkehjem er altid blevet kaldt Sønderjyllands forsamlingshus på grund af, at det var her, arbejdet med resolutionen foregik.

I mange år var Folkehjem dog lidt glemt i både politikeres og borgeres bevidsthed, men i anledning af 100-året for Genforeningen har stedet fået en opblomstring.

Byrådet valgte at bruge 13 millioner kroner på at sløjfe den store, kedelige parkeringsplads foran stedet og i stedet omdanne den til en park med fokus på historien om Genforeningen. Samtidig blev der bygget en ny indgang, som binder Folkehjem og biblioteket bedre sammen, og indretningen i Folkehjem har fået et stort løft med fokus på Genforeningen.

A.P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond til almene Formaal samt Bitten og Mads Clausens Fond har støttet byggeriet af den nye park.

Der bliver nu arbejdet på at styrke historiefortællingen på Folkehjem, da blandt andre Thomas Andresen mener, at den samlende fortælling mangler for turister i parken. Her bliver der blandt andet arbejdet på at opbygge det med elektroniske medier, så man ikke skal have deciderede guider ansat.

Man kan finde mere om Genforeningsparken på kommunens hjemmeside.


Jeg vil hellere fortælle hende min private historie - om, hvad Genforeningen og det at være sønderjyde betyder for mig.

Thomas Andresen, borgmester
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Ugeavisen Aabenraa

Tyskere køber bolig i det danske grænseland som aldrig før

Ugeavisen Aabenraa

Oplev de lokale buskyttere kæmpe om DM: Aabenraa vært for stort mesterskab for første gang

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: De skal konfirmeres

Ugeavisen Aabenraa

Polsk mand brød ind i kirke: Politihunde fik ham opsnust

Ugeavisen Aabenraa

21-årig hjalp hovedmænd med indsmugling for 20.000 kroner i sønderjysk narkosag: Slipper uden fængsel

Ugeavisen Aabenraa

Tysk tilflytter søger nye venner: Lokker med lækker grøntsagssuppe

Sønderjylland

To forretninger bliver til én: Ejendomsmægler fra Hammerslag skifter partner

Ugeavisen Aabenraa

Fra jeans til modetøj: I 30 år har Hanne klædt os moderigtigt på

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er Løgumklostervej stadig spærret: Problemer giver en måneds forsinkelse

Ugeavisen Aabenraa

750 brandhaner skal væk: Regning på mindst 10 millioner kroner venter Aabenraa-borgere

Annonce