Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmesteren til borgerne: Tag parken i brug

Borgmester Thomas Andresens farmor stod på pladsen foran Folkehjem den 17. november 1918 og hørte H.P. Hanssen fortælle om muligheden for de dansksindede sønderjyder at stemme sig til Danmark. Den nye Genforeningspark forener historien og det nutidige.
Annonce

Aabenraa: Flaghejsning, kanonsalut og fællessang - læg dertil et besøg af statsminister Mette Frederiksen (Soc.): En perfekt ramme for indvielsen af Genforeningsparken foran Folkehjem.

På grund af corona-restriktioner godt nok kun for indviede gæster, mens Aabenraas borgere pænt måtte blive uden for indhegningen. Foreløbig.

For parken skal nok blive indviet officielt - sådan rigtig - dog først næste år, lovede borgmester Thomas Andresen.

Annonce

Tag parken i brug

- Jeg håber dog, at byens borgere allerede nu vil tage den nye park i brug. I sidste ende er det jo en park netop for jer, sagde han henvendt til tilskuerne ude bag hegnet.

Thomas Andresen er som borgmester samtidig bestyrelsesformand for Den selvejende institution Folkehjem. Og han var selvsagt stolt over at kunne indvie et byrum, der forener det historiske med det moderne.

For pladsen betyder også noget for ham personligt. Hans farmor var nemlig blandt den dansksindede folkeskare, der foran Folkehjem den 17. november 1918 hørte H.P. Hanssen erklære, at en folkeafstemning ville kunne bane vejen for en genforening.

Og det kunne han bevise.

- Se, min farmor står lige dér, sagde han under den efterfølgende rundvisning til statsminister Mette Frederiksen og pegede på det store historiske billede af menneskemængden i Folkehjems foyer.

Sammen med statsminister Mette Frederiksen afslørede borgmester Thomas Andresen en mindeplade, som i korte træk fortæller tilblivelsen af Genforeningsparken. foto: Søren Gylling

- Genforeningen betyder rigtig rigtig meget hér. De fleste familier har jo rødder, der sætter sig i dette spørgsmål. Jeg er meget glad for at være med, lød det fra Mette Frederiksen, der syntes "utrolig godt" om den "utrolige lethed", hvormed parkens fortid og nutid knyttes sammen.

Annonce

Sønnen måtte rette op på faderens fejl

Om selve pladsens tilblivelse fortalte bl.a. arkitekt Ole Weile, der for to år siden sammensatte det team, der skulle realisere planerne for en Genforeningsplads bestående af Urban Power - som er hans søn og svigerdatter - og af By Munck, der leverede detailprojekteringen.

Det var dejligt at se projektet færdigt.

- Sådan er det altid, måtte arkitekten erkende.

Overfor Mette Frederiksen måtte han erkende, at det faktisk var hans far, der i 1977 havde fjernet den oprindelige bybakke for at lave den om til parkeringsplads.

- Og nu har to generationer så rettet op på faderens fejl, lød det med et smil fra Ole Weile.

Rundvisningen endte i Billedsalen, hvor formand for Sprogforeningen Frode Sørensen kunne berette om det arbejde, som den socialdemokratiske folketingsmand I.P. Nielsen og det danske kongehus havde gjort for landsdelen.

- Jeg ved, at Sønderjylland har en helt særlig plads i kongehuset, lød det fra Mette Frederiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce