Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Butikkerne er klar: Nedlukning har været en hård nyser

Foreningen Shop i City Aabenraa har i et stykke tid været i gang med at planlægge oplevelser til kunderne efter genåbningen. Til venstre formand Malene Byriel, til højre citychef Dorthe Hilbig. Arkivfoto: Kim Holm
Detailbutikker i Aabenraa er helt klar til at genåbne. To måneders nedlukning har tæret, og varelagre har hobet sig op.

AABENRAA: Det har været en hård nyser for detailbutikkerne, at de nu i to måneder har været tvangslukket som et af regeringens coronatiltag. I Aabenraa er de butiksdrivende helt klar til at åbne igen, som regeringen nu har givet grønt lys for.

Det siger Malene Byriel, der er formand for Shop i City Aabenraa:

- Vi længes efter at åbne. Detailbutikkerne har brug for det. Der har på intet tidspunkt været belæg for, at detailhandlen skulle være et sted, hvor smitten har bredt sig. Vi har været gode til at omstille os efter restriktionerne.

Hun er også overbevist om, at butikkerne er parate til indrette sig efter strammere restriktioner, end der var før jul.

Annonce

Tror på et boom

Shop i City-formanden tvivler på, at butikkerne vil kunne indhente det tab i omsætning, de har haft i de seneste to måneder, og som de nærmest ikke bliver kompenseret for.

- Men jeg er optimist, og jeg er overbevist om, at butikkerne vil opleve et boom, når de kan åbne igen. Mange kunder higer efter at komme i de fysiske butikker, hvor man kan få oplevelser og blive betjent. Vi er i hvert fald klar til at give gas med både events og udsmykning.

Steffan Koch, som ejer herretøjsbutikken DNA, savner at komme i gang. For ham bliver det ikke et problem, hvis pladskravet skærpes, da DNA i efteråret flyttede til større lokaler i Kreditbank-bygningen i den nordlige ende af gågaden.

- Hvis vi kun måtte sælge til én ad gangen, ville vi også gøre det, siger han.

Annonce

Lager af vintertøj

DNA er en af de butikker, der har haft godt gang i at køre med tilbud på Facebook.

- Men vi kan mærke, at folk er ved at have fået nok af det. Det har dog været en god støtte. Det er godt at få varer ud ad døren.

For tøjbutikken er det et især et problem, at salget af blandt andet vinterjakker stort set har stået stille.

- Det er en type vare, som folk gerne vil ind i butikken for at prøve. Og vi har ikke solgt det, vi skulle. Vi har nu et lager, der er 20-30 procent større, end vi er vant til, siger Steffan Koch.

Tøjbutikken Aaskov har sendt nogle af sæsonvarerne tilbage på lager, mens andre er fordelt mellem de ti filialer.

- Forhåbentligt kan vi få noget solgt, inden vi kommer alt for langt ind i forårssæsonen. Vi har også nyheder parat, siger ejer Dorte Aaskov.

Aaskov har fravalgt at lave særligt onlinesalg.

- Vi har i alt 65 medarbejdere, som har været hjemsendt, og det er nemmere at styre i forhold til hjælpepakkerne at vi har lukket helt ned, siger hun.

Annonce

Ulige vilkår i kæde

I Kop & Kande er man ikke på samme måde bundet op på sæsonvarer. Også her har ejeren, Per Hansen, fravalgt særligt onlinesalg:

- Det ville blive kompliceret, hvis der skulle komme kunder ved bagdøren og hente varer, når vi har sagt, at vi først bytter varer, efter vi har åbnet igen.

Per Hansen er glad for udsigten til at kunne åbne snart.

- Vi går jo kun og venter på det - nu har vi haft to måneder kun med regninger og ingen indtægter, siger ejeren, der dog også bemærker, at det vil give konkurrenceforvridning imellem Kop & Kande-kædens 100 butikker, når de, der ligger i storcentre, fortsat skal holdes lukket.


Jeg er overbevist om, at butikkerne vil opleve et boom, når de kan åbne igen. Mange kunder higer efter at komme i de fysiske butikker, hvor man kan få oplevelser og blive betjent. Vi er i hvert fald klar til at give gas med både events og udsmykning.

Malene Byriel, formand for Shop i City Aabenraa


Udsigt til genåbning

En ekspertgruppe, nedsat af regeringen, har mandag fremsendt en vurdering til Folketinget, hvor det lyder, at dele af detailhandlen kan genåbnes i løbet af de kommende uger.

Det gælder butikker op til 5000 kvadratmeter, mens butikker i storcentre, ifølge vurderingen, fortsat skal holdes lukket. Det samme gælder eksempelvis frisører og massører.

Ifølge eksperterne skal der i en periode gælde skærpede pladskrav i forhold til kravene før butikkerne blev tvangslukket til jul.

Folketinget skulle tirsdag drøfte forslagene til genåbning, og regeringen ventes at melde ud onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce