Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Byggepriser i udbrud: Nu vil ny svømmehal ved Arena Aabenraa koste op imod 120 millioner

Svømmehallen ved Arena Aabenraa har rundet 50 år, og dens levetid er begrænset. Arkivfoto: JV
Prisstigningerne for byggeri har stor betydning for en ny svømmehal ved Arena Aabenraa. De modeller, politikerne i kultur- og fritidsudvalget vil gå med til, begynder nu ved 105 mio. kr. Af hensyn til økonomien er byggeriet udskudt.

AABENRAA: Regningen for en ny svømmehal ved Arena Aabenraa vil komme til at lande på et sted mellem 105 og 120 millioner kroner. Det peger byrådets kultur- og fritidsudvalg på, efter det har drøftet forskellige modeller for byggeriet.

- Det skal være en fremtidssikret løsning, der samtidig er økonomisk forsvarlig, siger udvalgsformanden, Signe Bekker Dhiman (S).

Dermed er der i udvalget enighed om, at anlægsrammen nu må justeres.

Annonce

- Som alle andre anlægsprojekter er dette udfordret af stigende priser på byggeri, og vi har skullet beslutte, hvad vi skal gå til budgetforhandlingerne med, siger udvalgsformanden.

Byrådet har i forvejen afsat ca. 75 mio. kr. til byggeriet. Først blev der til 2020-budgettet afsat 50 mio. kr., og i efteråret 2021 besluttede byrådet at lægge 25 mio. oveni i anlægsreserve. Men det kommer altså slet ikke til at række.

Selv hvis den nuværende svømmehal blot erstattes af en tilsvarende - og med den samme placering, så der ikke er svømmehal i hele byggeperioden - vil prisen lande på omkring 90 mio. kr. Sådan lyder vurderingen nu fra Kommunale Ejendomme.

Det skyldes blandt andet den seneste tids markante prisstigninger på byggematerialer. Bare i de tre sidste måneder af 2021 er de steget med 2,5 procent, og til et byggeri af svømmehallens kaliber svarer det til omkring to millioner kroner. Kommunale Ejendomme peger også på, at den nuværende politiske situation i Europa gør priserne uberegnelige.

Udskudt et år

Samtidig bidrager det til usikkerheden, at byggeriet af svømmehallen nu er skubbet et år, så det skal foregå fra midten af 2024 til slutningen af 2026. Det er sket i forbindelse med, at økonomiudvalget har besluttet at udskyde nogle anlæg.

- Og det er erfaringen fra byggerier af svømmehaller rundt i landet, at det er komplekst og dyrt, siger Signe Bekker Dhiman.

Formand Signe Bekker Dhiman (S) og resten af kultur- og fritidsudvalget forbereder nu byrådet på, at en fremtidssikret ny svømmehal ved Arena Aabenraa kræver endnu dybere dyk i anlægskassen end hidtil antaget. Arkivfoto

Kultur- og fritidsudvalget vil heller ikke nøjes med en svømmehal, der bare er som den nuværende. Udvalget vedtog sidste år et visionsoplæg for svømmehallen, der er udarbejdet efter en længere proces, hvor en ekstern konsulent stod for analyser og inddragelse af brugere og foreninger. Og målet er at få en ny svømmehal, der er attraktiv for både foreninger, borgere og turister.

De modeller for en svømmehal, som kultur- og fritidsudvalget peger på, betyder alle, at den ny hal skal bygges på en ny placering sydøst for arenaen. Og så skal den nuværende svømmehal rives ned bagefter. Udvalget arbejder også med løsninger, hvor antallet af baner i 25-meters bassinet kan blive øget fra seks til ti, og en model, hvor der tilføjes et nyt varmtvandsbassin.

- Men vi har ikke lagt os fast på en model endnu. Nu må vi se, hvordan det kan placeres i budgettet over fire år. Det bliver et kæmpe puslespil, fastslår Signe Bekker Dhiman.

Annonce

Dropper 50-meter-drømme

I kommunen er der også blevet regnet på, hvad det ville koste at etablere et 50-meters bassin med ti baner. Det ville anslået give en merudgift på 20-30 mio. kr. Og for at leve op til konkurrencekravene, skulle der blandt andet også bruges penge på et opvarmningsbassin og tribuner.

- Det forslag har vi sendt til tælling i udvalget. Det ville vi ikke kunne retfærdiggøre i forhold til antallet af brugere. Vi bad om overslaget, for at vi kunne have en åben drøftelse med alle visioner og drømme, forklarer udvalgsformanden.

Hun holder på, at rammen, udvalget nu melder ud, er realistisk. Der er indregnet 20-25 mio. kr. som en buffer for yderligere prisstigninger.

- I udvalget er der klar enighed. Vi går lidt langsommere frem, men økonomisk ansvarligt, siger Signe Bekker Dhiman.

Det bekræfter næstformanden i udvalget Hans-Christian Gjerlevsen, Nye Borgerlige:

- Det tager sin tid at projektere og bygge en svømmehal. Den står ikke færdig over natten. Men vi skal have én, for den er med til at styrke borgernes sundhed og foreningslivet. Og børnene skal lære at svømme.

Svømmehal har udløbsdato

  • Den nuværende svømmehal ved Arena Aabenraa er bygget i 1971.
  • Den er i kritisk forfatning og bliver nu levetidsforlænget med hyppige tilsyn af rådgivere, hvilket byrådet over de seneste fire år har afsat godt 2,6 mio. kr. til.
  • Flere bærende konstruktioner og installationer er midlertidigt understøttet og forstærket. Det er ikke muligt at reparere betonkonstruktionen, og skadesudviklingen på disse dele betegnes som kritisk.
  • Formanden for byrådets kultur- og fritidsudvalg, Signe Bekker Dhiman, understreger, at der ikke er fare for brugerne. Ifølge formanden har det også vist sig, at svømmehallens levetid forkortes langsommere, end man oprindeligt frygtede.
  • På baggrund af en rapport fra konsulentfirmaet Keingart godkendte kultur- og fritidsudvalget i juni 2021 et visionsoplæg for svømmehallen.  Visionsoplægget indgik i en national analyse med blandt andre Lokale- og Anlægsfonden som partner, ”Faciliteter til danskernes svømme -og vandkultur”.

Vi har ikke lagt os fast på en model endnu. Nu må vi se, hvordan det kan placeres i budgettet over fire år. Det bliver et kæmpe puslespil.

Signe Bekker Dhiman (S), formand for kultur- og fritidsudvalget
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

37-årig fængslet og sigtet for drab: Politiet var forbi tidligere på dagen

Ugeavisen Aabenraa

Grundene har ligget øde hen i 23 år: Nu bygger Anders og Kira som de første deres drømmehus

Ugeavisen Aabenraa

Forurening langt værre end forventet: Regionen renser forurenet grund i Aabenraas bymidte

Ugeavisen Aabenraa

Mere plads - mindre husleje: Change flytter over på den anden side af gaden

Ugeavisen Aabenraa

Se alle billederne fra den røde løber: IBC-elever til galla i glimmer, glitter og flotte biler

Ugeavisen Aabenraa

Supermarked kunne ikke løbe rundt: - Aabenraa er for lille

Ugeavisen Aabenraa

Årets hus i landsby har fået en gevaldig make-over

Annonce