Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Caféer undrer sig over coronapas: - Skal vi være politibetjente?

Cathrine Loff, indehaver af Skuden på lystbådehavnen, glæder sig til servere øl til lystbådehavnens gæster. Hun er også glad for, at branchen denne gang har fået god tid til at gøre klar til genåbningen. Andre gange har hun og andre restaurantejere måttet lukke ned eller genåbne med blot en uges varsel. Arkivfoto: Timo Battefeld
Der står ikke noget i rammeaftalen om, hvorvidt det er restaurant- og caféejernes ansvar at tjekke om den enkelte spisegæst har et gyldigt coronapas. Det vækker undren og spørgsmål fra lokale spisesteder.

Aabenraa: Natten til tirsdag kunne regeringen sammen med de øvrige partier i Folketinget, på nær Nye Borgerlige, fremlægge den rammeaftale, der i grove træk beskriver planen for den kommende tids genåbning i landet.

Særligt væsentligt for de lokale caféer og restauranter i kommunen er datoen for, hvornår de kan begynde at servere for deres spisende gæster. Ifølge er planen er det muligt at gå på restaurant og spise udendørs fra den 21. april, men det forudsætter, at den enkelte gæst kan fremvise et gyldigt coronapas.

- Der står, at man skal have et coronapas, men der står ikke, om vi som restauration skal tjekke alle, når de kommer ind i restauranten, eller om vi bare skal gå ud fra, at det har de, og hvis politiet kommer, så er det på kundens egen regning, hvis de ikke kan fremvise det, siger Cathrine Loff, der er indehaver af restaurant Skuden på lystbådehavnen i Aabenraa.

- Prøv at forestille dig et konfirmationsarrangement, hvor jeg skal stå som en politibetjent og tjekke coronapasset på omkring 30 gæster, inden de har fået velkomstdrink, og så skulle nægte dem adgang, hvis de ikke har fået det med. Jeg regner med, at planen bliver mere konkret, når myndighederne har talt med vores brancheorganisation, siger hun.

Annonce

Venter på svar

Cathrine Loff peger på, at coronapasset kan være en udmærket idé til kulturarrangementer, hvor flere er samlet, da man typisk også skal fremvise en billet i samme ombæring på museer, til koncerter og lignende. Det er dog ikke lige så hensigtsmæssigt for spisestederne.

- Vi er i høj grad et serviceerhverv, hvor folk uformelt kommer ind og får en øl, så det vil være ret grænseoverskridende for de fleste tjenere, der gerne vil yde en god service at tage en sådan konfrontation, forklarer hun.

Samme undren finder man hos flere af restaurationerne i kommunen. Blandt andet hos caféen Fru Geest, hvor indehaver Gitte Geest har tænkt sig at sætte skilte op i døren, der skal minde kunderne om at medbringe coronapasset.

- Selvfølgelig skal de have et gyldigt coronapas, når de kommer her, men jeg synes ikke, man kan forlange, at personalet skal rende rundt og tjekke coronapas på alle, der fik den idé at gå på café, siger Gitte Geest.

Hun venter ligesom Cathrine Loff på, at der kommer mere uddybende svar fra myndigheder og brancheorganisationerne.

Annonce

Ude godt, inde bedst

Spisestederne får i første omgang kun lov til at servere udendørs, hvilket også vækker bekymring hos Fru Geest, da indtjeningen vil være dybt afhængig af dagens vejr.

- Jeg synes, det er rigtig skidt, at der kun er mulighed for udeservering, for hvis det regner, så er der ikke meget at gøre. Så bliver det svært at håndtere med udgifter og lønninger, hvis det øser ned hele april, siger hun.

Regnvejr er dog at betragte som en erhvervsmæssig fare, ifølge Cathrine Loff:

- Det er præmissen nede på havnen, at mine impulsive gæster forsvinder, når der er regnvejrsdage, så det er en risiko, jeg har taget i tre år. Men jeg kan godt forstå problemet. Man kan ende med at stå med nul-indtægt, når man ikke har mulighed for at trække gæsterne ind i dårligt vejr, siger hun.

Selvom de begge mener, at genåbningsplanen i øjeblikket er for ukonkret, er de også tilfredse med, at deres branche har fået datoer at forholde sig til.

Cirka 14 dage efter åbningen af udendørs servering kan restauranterne åbne op for indendørs servering den 6. maj. Det er stadig forudsat, at gæsten har et gyldigt coronapas.


Prøv at forestille et konfirmations-arrangement, hvor jeg skal stå som en politibetjent og tjekke coronapasset på omkring 30 gæster, inden de har fået velkomstdrink, og så skulle nægte dem adgang, hvis de ikke har fået det med.

Cathrine Loff, indehaver af restaurant Skuden
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce