Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Da pesten ramte: Munke fra Løjt stak af til Barsø

Karl Lildholdt æresmedlem og redaktør, med den 34. udgave af Det gamle Løjt.Foto: Claus Thorsted
Løjt Lokalhistoriske Forening har udgivet nummer 34 i serien af bøger om Det gamle Løjt. Bogens redaktør, Karl Lildholdt har været med siden begyndelsen.
Annonce

LØJT: Det var hyggesnak over øl og kanapeer, da Løjt Lokalhistoriske Forening torsdag inviterede medlemmerne på bogpræsentation.

Den 34. udgave af serien Det Gamle Løjt ligger klar, og det er igen foreningens medstifter og trofaste æresmedlem, Karl Lildholdt, der har været redaktør.

I årets udgave har han blandt andet valgt at bringe historien om de svigefulde munke fra Løjt Kloster, der stak af til Barsø for ikke at blive ramt af pesten i 1300-tallet.

Derfor er der den dag i dag en lokalitet på øen, der kendes som Munkedal. Det var nemlig her munkene slog sig ned og byggede en beskeden hytte med tag af tang.

Ifølge sagnet var de noget plaget af dårlig samvittighed. De burde jo være blevet i Løjt for at hjælpe med trøst og lindring til de mange syge.

Formand mindes

Årbogen Det gamle Løjt indeholder blandt andet et mindeord over Erling Læbel Madsen, der var formand for Løjt Lokalhistoriske Forening gennem mange år.

Han havde også posten, da han pludseligt døde i sit hjem i februar 2018. Det efterlod er stort tomrum i bestyrelsen, som måtte finde nye folk udefra.

Det blev Alf Lund Madsen, der overtog hvervet som formand for foreningen, som har sit faste tilholdssted på Rundemølle.

Annonce

Masser af historier

Fortællingen om munkenes flugt til Barsø er nedfældet af Jep H. Riis, fra Barsmark, der døde i 1934, og den er blot en af de gamle tekster, der har fundet vej til årets udgave af Det Gamle Løjt.

Karl Lildholdt fortæller, at det stadig ikke er noget problem at finde nye historier og fortællinger om Løjt i gamle dage. Halvøen nord for Aabenraa har gennem tiden været beboet af mange fortællelystne mennesker, der også havde noget på hjerte.

Der var rige traditioner for søfart, men sømændene var også trofaste og kom hjem igen med deres rigdomme og deres historier fra den store verden.

Årets samling af tekster spænder fra sagn og overtro til beretninger om munke, mordere og røvere. Og så indeholder den også søfartshistorier, som langt de fleste andre bøger i serien.

Annonce

Sådan begyndte det

Karl Lildholdt var med til at samle og udgive historier om det gamle Løjt allerede inden, Løjt Lokalhistoriske Forening blev stiftet.

Det fortalte han om i forbindelse med bogudgivelsen:

- I 1972 havde Socialdemokraterne inde i Aabenraa fundet på, at de ville omdanne hele området fra Loddenhøj til Knudshoved til et stort campinglandskab. Det var vi nogle stykker, der ikke syntes om, og derfor stiftede vi Foreningen til bevarelse af Løjt Land, og det var faktisk os, der begyndte med at udgive små hæfter med historier fra gamle dage.

- Da vi så stiftede Løjt Lokalhistoriske Foreningen blev det i stedet til, at vi en gang om året udgav Det gamle Løjt, og det hedder bøgerne stadig. Nu er vi nået til nummer 34, berettede Karl Lildholdt, der har været redaktør for rundt regnet 30 af de 34 lokalhistoriske bøger.

Alf Lund Madsen er ny formand for Løjt Lokalhistoriske Forening.Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce