Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Dambruger vil af med sit livsværk: Drømmer om at fange laks i Canada

Jens Fürst Sørensen har en drøm om at fange laks på Vancouver Island i Canada. Foto: Erik Egvad
Gennem et år har indehaveren af Hellevad Mølles Dambrug forgæves forsøgt at få solgt sit livsværk.
Annonce

Hellevad: - Det er ikke nemt at sælge et dambrug, selv om det er en god forretning.

Siden 1981 har Jens Fürst Sørensen opdrættet ørreder i Hellevad Mølles Dambrug, men i omkring et års tid har han nu forsøgt at få solgt sit livsværk, og det skyldes ikke mindst, at han har været igennem et par alvorlige sygdomsforløb.

- Jeg blev ramt af to blodpropper sidste år, og det har sat sine spor, siger den 73-årige Jens Fürst Sørensen, der har en drøm om at flytte til Aabenraa sammen med sin kone.

- Planen er at flytte til Aabenraa, men vi kan først komme afsted, når dambruget er solgt. Det er desuden min drøm at få tid til at komme Canada og fange laks på Vancouver Island, inden jeg bliver lagt i kisten, siger Jens Fürst Sørensen.

- Som ejer af et dambrug er man på 365 dage om året, og jeg har beskæftiget mig med fisk og fiskeri hele mit liv. Nu er det tid til at komme videre, fortsætter han.

Vi står ikke med en løkke om halsen og har tid til at vente på de rigtige.

Jens Fürst Sørensen, dambruger

Annonce

Ingen løkke om halsen

Hellevad Mølles Dambrug blev etableret i 1930'erne, og i dag består dambruget af 21 runde miljørigtige bassiner med tilhørende kumme og klækkehus, en gårdbutik, et fiskerøgeri samt et parcelhus på 160 kvadratmeter.

- Vi vil gerne have, at virksomheden bliver ført videre, og prisen er 1,8 millioner kroner for det hele. Køberne må gerne være nogle unge mennesker, der har lysten, siger Jens Fürst Sørensen.

Indtil videre er det dog ikke væltet ind med henvendelser fra potentielle købere i det år, hvor dambruget nu har været til salg.

- Der har været en seriøs henvendelse fra Østrig samt en forespørgsel fra Sjælland, siger Jens Fürst Sørensen.

Dambruget i Hellevad er kendt for at opdrætte blandt andet guldørreder, regnbueørreder og bækørreder, og 80 procent af produktionen afsættes til put-and-take søer i Sønderjylland og Tyskland. Samtidig opdrættes der fisk til udsætning i åer og vandløb.

Selv om Jens Fürst Sørensen håber på et snarligt salg af dambruget, så er han indstillet på, at det også skal være til de rigtige købere.

- Vi står ikke med en løkke om halsen og har tid til at vente på de rigtige, siger han.

Dambrug

Dambrug er opdræt af fisk i ferskvandsdamme på land.

I Danmark er der en stolt dambrugstradition, der går helt tilbage til 1800-tallet, hvor de første danske dambrug blev etableret,

I dag er der omkring 200 dambrug i Danmark, der alle er beliggende i Jylland.

Sektoren har gennemgået en rivende udvikling, og derfor kan størrelsen og indretningen af dambrugene variere meget.

Kilde: Dansk Akvakultur

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce