Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Den gamle kedelhal står til renoveringspris

Der er højt til loftet i den tidligere kedelhal, der nu er omdannet til kontor. Foto: Claus Thorsted
Rive ned og bygge nyt eller renovere og dermed bevare et stykke industri-historie i Aabenraa. ZENI arkitekterne gjorde det sidste med den gamle fjernvarmehal i Humlehaven - og nu er projektet indstillet til en pris.
Annonce

Aabenraa: I midten af Aabenraa er fjernvarmecentralens gamle kedelhal blevet forvandlet til et kreativt kontormiljø, efter at have leveret fjernvarme til hele byen frem til 2012.

Den gamle kedelhal, der har været en del af Varmecentral Humlehaven siden 1957, havde længe stået ubrugt hen, uden udsigt til at komme i anvendelse igen. Det mest realistiske scenarie var nok derfor, at bygningen enten ville stå og forfalde, eller ville blive revet ned, og erstattet af et nyt byggeri. Hallen er oprindeligt fuldmuret, og dermed uisoleret, men selve klimaskærmen, tag og ydervægge, fejlede intet, hvorfor det ville være rent spild at rive disse ned.

De tilhørende administrationslokaler blev siden overtaget af boligselskabet, BoligSyd, der flyttede ind i de eksisterende kontorer. Kedelhallen stod dog ubrugt hen, stadig fyldt op af de gamle kedler.

Da Boligsyd i 2017 ønskede at udvide sit kontorareal, for at gøre plads til boligadministrationsselskabet Dalbo, henvendte man sig til ZENI arkitekter for at få hjælp til at undersøge muligheden for at inddrage en mindre del af kedelhallen, og indrette den til kontorer i to etager.

Annonce

Så potentialet

Arkitektfirmaet havde til gengæld gennem et stykke tid selv ledt efter mere inspirerende rammer for tegnestuen, og så straks potentialet i den resterende del af kedelhallen.

Efter at have været uden funktion i seks år, blev de store kedler således i 2018 hejst ud, og hallen omdannet til et kreativt kontormiljø, der siden december 2018 har dannet ramme om ZENI arkitekters tegnestue.

Indvendigt er hallens vægge blevet isoleret, og taget beklædt med ny tagpap. Ligeledes står det oprindelige træbetonloft i fin kontrast til en ny træbeklædning. De gamle rødmalede stålspær i loftet er også blevet bibeholdt, for at bevare bygningens historie.

Zeni Arkitekter har omdannet Kedelhal til kontorlandskab. Foto: Claus Thorsted

I den ene ende af den gamle kedelhal, er bygningens højde blevet udnyttet, i form af en ny og åben etage. Denne nye konstruktion giver Kedelhallen et unikt og moderne præg. Adgang til den nye første sal sker via den bevarede gamle ståltrappe, der tidligere førte op til tilsynsgangbroerne mellem kedlerne. Den nykonstruerede etage danner rammen om bygningens lukkede funktioner, som bl.a. køkken, kopirum mm.

Det endelige resultat er et eksempel på, at tomme, historiske bygninger kan spille en aktiv rolle i udviklingen af en moderne og levende by. Renoveringen af bygninger som Kedelhallen er med til både at bevare en bys historie og DNA, og samtidig bidrage med et nyt twist.

Annonce

Gode eksempler hyldes

Derfor er renoveringen af Kedelhallen nu med i konkurrencen om at vinde RENOVER prisen, der hvert år gives til Danmarks bedste renoveringsprojekt.


Renovering forlænger ikke kun levetiden for en bygning, men sikrer også en lokal forankring på bæredygtige præmisser. Det er vigtigere nu end nogensinde før.

Nina Hovsted Helk, filantropidirektør i Realdania


Foruden æren af at kunne kalde sit projekt for Danmarks bedste renoveringsprojekt anno 2020, modtager vinderen også en check på 100.000 kr.

- RENOVER prisen er blandt andet til for at fejre de mange renoveringsprojekter, der fornyer vores bygninger rundt omkring i landet. Det er en anerkendelse af de mange kræfter, der står bag de enkelte projekter, og en måde at fremhæve de bedste på, siger Lars Axelsen, som er administrerende direktør i Grundejernes Investeringsfond, der står bag prisen sammen med Realdania.

Zeni Arkitekter har omdannet Kedelhal til kontorlandskab. Foto: Claus Thorsted

Prisen hylder mere end det gode håndværk. De renoverede bygninger skal også være funktionelle og yde et positivt bidrag til både brugere og omgivelser for at komme i betragtning:

- RENOVER prisen handler om at sætte fokus på den positive forskel, som gode renoveringer kan gøre på mange forskellige niveauer. Renovering forlænger ikke kun levetiden for en bygning, men sikrer også en lokal forankring på bæredygtige præmisser. Det er vigtigere nu end nogensinde før, og vi håber, at prisen kan inspirere flere til at tænkte nyt og gammelt sammen i stedet for at rive ned og bygge nyt, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Vinderen af RENOVER prisen kåres ved den årlige prisfest i København i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce