Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Fuglsangs Chabeso er i fare for at uddø. Foto: Larz Grabau
Fuglsangs kultsodavand, Chabeso, kan være på vej ud af markedet. Fuglsangs nye ejere, Royal Unibrew, har sat produktionen af den populære sodavand på pause, mens dens fremtid overvejes.

HADERSLEV: "Min sædvanlige leverandør af læskedrikken Chabeso meddeler med beklagelse, at drikken for tiden ikke er at finde på hylderne fordi den, muligvis, udgår af produktionen. Den ny ejer af Fuglsang, Unibrew, er, efter det oplyste, ved at gennemgå produktionsprogrammet for at se, hvilke produkter der skal udgå, og da er Chabeso tilsyneladende i farezonen."

Sådan skrev Carl Heydenreich i en mail til JydskeVestkysten. Han havde været i tre forskellige supermarkeder, og de var alle udgået for Chabeso. Faktisk var der onsdag formiddag kun et supermarked i byen, der endnu havde Chabeso på hylderne.

Og det er korrekt, at Chabesoens fremtid er under overvejelse, fortæller Unibrews administrerende direktør, Kasper Ryttersgaard Jacobsen.

Annonce

Fremtid skal vurderes

- Det er korrekt, at vi lige nu har stoppet produktionen af Chabeso, mens vi finder ud af, hvad der skal ske med den og de øvrige produkter i det store Fuglsang-sortiment, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen og uddyber:

- Det er dog vigtigt for mig at understrege, at der er et meget respektfuldt samarbejde omkring det arbejde, men det er klart, at når en virksomhed som Fuglsang skal integreres i Unibrew, som er en sammenslutning af 33, nu 34, bryggerier, så giver det et rigtig stort sortiment. Her kigger vi på, hvordan vi kan spille mærkerne bedst muligt. Der kan selvfølgelig være produkter, som det ikke længere giver meningen at have, og der kan være andre, som skal udvikles, og der vil også komme nye produkter til under Fuglsang-mærket. Allerede i år begynder vi at investere markedsføringsmæssigt, fordi der er en række Fuglsangprodukter, som vi ønsker bliver nationale produkter.

Annonce

- Det er historie

Det er især hele mixer-sortimentet, det vil sige produkter, som bruges i drinks, for eksempel Fuglsangs mange tonicvarianter. De forskellige sodavand fra Frem skal også vurderes, og her har colaen knap så gunstige vilkår, da Unibrew har Pepsi-mærkerne. Til gengæld er der nok fremtid for for eksempel den røde Frem-sodavand. Hvordan fremtiden ser ud for Chabesoen er endnu ikke afgjort, det bliver den formentlig i august.

Carl Heydenreich håber dog, at Chabesoen får lov at overleve, fordi der er så megen historie knyttet til sodavanden:

- Hvis den droppes, er det da en skam. Chabesoen har været på markedet siden 1920’erne, altså i knap 100 år. For en del af efterkrigstidens ungdom var det en yndet læskedrik i forbindelse med sportsudøvelse, men nye drikkevaner reducerede dens udbredelse.

Annonce

Børnebørn er også med

Han har også fået sine børnebørn, der bor i København med på Chabeso-bølgen:

- Det er den eneste læskedrik, de drikker, når de kommer på ferie i Haderslev. For 14 dage siden var min søn på besøg, og han skulle naturligvis også have Chabeso med tilbage til København.

Da JydskeVestkysten onsdag formiddag kontaktede andre kilder, stod det klart, at Carl Heydenreich langt fra er ene om sin frygt for at miste den legendariske sodavand, eller læskedrik om man vil.

På flaskens etiket beskrives Chabeso således:

"Chabeso er en tysk læskedrik, der omkring år 1900 blev meget populær blandt livsnydere. I Danmark har Fuglsang siden 1920'erne fremstillet den elegante forfriskning til alle, der har en forkærlighed for velsmag."

Ordet Chabeso er ifølge ordnet.dk dannet med tanke på Champagne, af bogstaver fra navnet på et tysk firma som var underleverandør ved produktionen. C. H., der ved udtale lyder som cha, men be og so kom fra Boehringer & Sohn, altså Cha-be-so.

Kort om virksomhederne

Unibrew købte Bryggeriet Fuglsang i begyndelsen af marts 2021. Der var tale om Danmark ældste familieejede bryggeri, der har været en del af Haderslev siden 1865, og nåede at være ejet og drevet af femte generation af Fuglsang-familien. Familien ville fremover koncentrere sig om produktion af malt, der primært eksporteres.

Royal Unibrew er Danmarks næststørste bryggeri. Det ejes primært af danske- og udenlandske investorer samt af Royal Unibrew A/S. Virksomheden ejer de danske bryggerier Albani, Faxe, Maribo Bryghus og Ceres og har derudover en række bryggerier i Letland, Litauen og Polen. Dertil har virksomheden en ikke ubetydelig eksport til blandt andet Italien, Tyskland og Caribien. Gruppens hovedkontor ligger i Faxe.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Annonce