Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Derfor skal du tage børnene med i køkkenet

Når man tager børnene med til kødgryderne, så kan det være en god idé at vælge tidspunkter, hvor der er masser af tid - eksempelvis ferier eller weekender. På den måde bliver det mindre stressende for både forældre og børn, mener børnekogebogsforfatter Katrine Klinken. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Selv om aftensmaden både kan tage længere tid at lave og sviner mere, så er det vigtigt for børn at få hænderne i madlavningen.

Børn i køkkenet under madlavningen kan lyde som et mindre mareridt for nogle forældre.

Men faktisk er det vigtigt at inddrage børn i måltidsforberedelserne for at skabe et godt udgangspunkt for deres madvaner. Det fortæller Katrine Klinken, som er børnekogebogsforfatter og kok.

- Når man ser, at mor og far laver mad, og man ved, hvad der er i forskellige retter, så bliver man mere kvalitetsbevidst. Det er et godt udgangspunkt for at træffe gode og sunde valg videre i livet, siger hun.

Annonce

Ifølge Katrine Klinken er det noget, børnene skal lære hjemmefra, fordi der er meget lidt af den slags viden og undervisning i uddannelsessystemet.

En af de ting, som kan komme ud af at have børn med ved køkkenbordet, er, at de udvikler et mere nuanceret sprog om råvarer og mad generelt. Det mener Annemarie Olsen, der er lektor i sensorik og børns smagspræferencer ved Københavns Universitet.

- Når man laver mad sammen, så kan man smage og snakke om, hvad de forskellige råvarer smager af - inden det kommer ned i retten. Generelt kan børn være lidt kortfattede i at beskrive, om de kan lide noget eller ej, siger hun.

- Men hvis man smager og snakker, så opbygger man et ordforråd om mad. Det inviterer børn til at overtage noget af styringen og eksempelvis sige: "Jeg kan godt lide tomat, og derfor vil jeg gerne have det i salaten", siger hun.

Børns stolthed

Vi er generelt født med meget få smagspræferencer, og derfor er det vigtigt, at børn får udvidet deres horisont i smagsverdenen, forklarer lektoren.

Man skal typisk smage en ting mellem otte og femten gange, før man er vant til den. Det kan man passende gøre, når man laver et måltid sammen.

En anden stor faktor for børn, som forældre kan bruge til at motivere, er stolthed. Børn vil typisk gerne vise noget frem, som de selv har lavet. Det kan også bruges i madlavningen, mener Annemarie Olsen.

- De tager ejerskab over retten, hvis de har været med til at lave den. Så er det deres ting, som resten af familien skal spise, siger hun og fortsætter:

- På den måde kan man måske få andre søskende inviteret med til at spise og være interesserede og nysgerrige.

Har man den oplevelse, at børnene kun vil lave desserter og kager, så gør det faktisk ikke noget, fortæller Katrine Klinken.

- Hvis de gerne vil lave pandekager, så ender det med, at de også kan lave en omelet. På den måde kommer man i gang, og de skal jo lære det, siger kogebogsforfatteren.

At lave mad sammen som familie gør, at forældrene også kan udvikle deres madlavningsfærdigheder som en bonus, tilføjer hun.

Bliv ikke for ambitiøs

Vær ikke være for ambitiøs - men maden skal stadig være spiselig.

Forbered dig på, at børnene ikke gider at lave mad så lang tid, som du selv gør.

Lad være med at rette for meget.

Vælg bløde ting som agurk, når børn skal lære at skære.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Annonce