Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Disse unge mennesker på deres prægtige maskiner er blevet ældre

Hver onsdag mødes medlemmerne i Sydjysk Motor Cycle Club på p-pladsen ved Gammel Flensborgvej i Aabenraa for at tage på ture i området. Det har de gjort i 50 år. Foto: Jan Sternkopf

Sydjysk Motorcykel Club blev stiftet for 50 år siden for at give unge med benzin i blodet et fællesskab og et tilholdssted. Begejstringen for eventyret på to hjul har de stadig i behold.

Annonce

Aabenraa: I de voksnes øjne var de sikkert nogle værre rødder - de unge, der i slutningen af 1960'erne mødtes med deres motorcykler eller scootere rundt omkring i Aabenraa, på Storetorv, på Kalvø eller på Gammel Flensborgvej. Det kan da godt være, at der var lidt ballade og lidt larm i gaden en gang i mellem, men "de unge" var i færd med at sætte deres eget præg på tiden. Og interessen for kubik bandt dem sammen.

- Vi var unge - vi var ubekymrede unge, der havde friheden og muligheden for at dyrke vores interesse for motorcykler, fortæller Ingolf "Guffe" Lorenzen.

Han er medlem af Sydjysk Motorcykel Club - faktisk stod han i mange år noteret som medlem nr. 2 - og den 25. august kan han sammen med netop denne klub fejre 50 års jubilæum. Mange af medlemmerne er stadig med - de kører stadig motorcykel, og de mødes stadig hver onsdag på parkeringspladsen ved Gammel Flensborgvej for at få sig en sludder og en køretur.

Selve datoen den 25. august er egentlig ikke afgørende, for stiftende generalforsamling var først en måned senere, den 25. september 1968. Og det startede jo ikke bare med en generalforsamling.

Sammenholdet er noget ældre, faktisk allerede i 1965 oppe på Storetorv i Aabenraa, fortæller formand for SMCC Poul Petersen i det jubilæumsskrift, som medlemmerne har udgivet i anledning af den runde dag.

- Skriftet er unikt. Det er noget så sjældent som en kavalkade over, hvad der er sket omkring en motorcykelklub, der har eksisteret i 50 år, lyder det fra formanden.

Ikke mindst en klub, der gennem årene har været kendetegnet af dets medlemmer.

- Det var folk med fod på sagerne. Ikke med høje uddannelser, men med den største livskraft. Folk var ufaglærte, faglærte, lærlinge, landbrugsmedhjælpere og alt i den stil. Når man i midten af 1960'erne er 20 år og var i stand til at anskaffe sig en motorcykel i 7.000-12.000 kroners klassen i en tid, hvor lønningerne var i omegnen af 10 kroner per time, kunne man altså noget. Det viste sig da også, at det ikke tog lang tid, før folk fik egne huse, kone og børn, husker Poul Petersen.

Meget har ændret sig siden da.

- SMCC kan i dag betragtes som en interessefællesskab, hvor det venskabelige samvær er i centrum. Der er opstået personlige relationer folk imellem helt på tværs af det med motorcykler. Motorcyklerne er mindre i fokus, og når det regner eller vejene er saltede, kommer vi måske i bil.

Motorcyklen var dog ikke kun et udtryk for en livsstil, dengang i 1960'erne.

- For mange var det et nødvendigt transportmiddel hele året, fortæller Ingolf Lorenzen, der selv måtte betale 18.000 kroner for sin Norton.

Hans far rystede på hovedet over at han ville bruge så mange penge på en motorcykel.

- Han mente, at jeg hellere skulle købe en byggegrund i Hjordkær - den kostede det samme. Eller en Folkevogn, som man dengang kunne få for 17.000 kroner. Jeg sagde til ham, at nogle samler penge - jeg ville derimod samle oplevelser, fortæller Ingolf Lorenzen om den tid, hvor der var fri hastighed og de færreste kørte med hjelm.

- Og jeg kom jo ud og se hele Europa på min Norton. Enten på ferieture, til træf eller fordi vi skulle følge vore helte ved de store løb - Ole Olsen blandt andet, og Hans Christian Callesen fra Bolderslev. Ham lærte jeg i øvrigt meget af. Min far forstod mig, og det har vi grinet af mange gange siden.

Norton'en var nu ikke hans første maskine. Allerede som 16-årig knægt havde han fået fat i en Triumph Thunderbird 650 cm, årgang 1954.

- Det var en brandskade, der skulle laves, og jeg aftalte med min far, at det nok tog to år at lave. efter en måned kørte den - godt nok med en benzintak fra en knallert, så det var længe at vente til man var 18 år, fortæller Ingolf Lorenzen, der stod i lære som mekaniker hos I. M. Jensen.

Kavalkaden over det 50 års oplevelser i klubben betegner han som "et stykke kulturhistorie" fra dengang, før verden gik af lave. Alt var muligt. Endda at flyve til månen og tilbage igen. Og i takt med at motorcyklerne blev bedre og ikke gik i stykker så ofte, har det sociale og venskaberne bare fået større værdi.

- For andre kan det være svært at forstå, hvorfor vi i en alder af 70 plus stadig kører motorcykel. I korthed kan det beskrives sådan: når du kører bil, kører du "fjernsyn". Når du kører mc, har du alle sanser med og oplever mere intens, beskriver Ingolf Lorenzen tilværelsen som mc-entusiast.

SMCC 50 år

Sydjysk Motorcykel Club blev stiftet 25. september 1968 af en gruppe unge, der havde en fælles interesse. Klubben henvender sig til alle motorcykel-entusiaster syd for Kongeåen.

Klubben arrangerer fælles ture til træf, udflugter og møder. De bedst besøgte møder er "gule ærter"-spisning, grill-aftener, "dagens ret" på Østerhøjst Kro og "sort sol" i marsken med aftenspisning.

For tiden er der 160 medlemmer.

Jubilæet markeres med en reception lørdag, 25. august i Vilsbæk-Huset, Vilsbækvej 34. Arrangementet er for klubbens medlemmer med familie, tidligere medlemmer og enkelte klubber, man har haft kontakt med gennem årene.

SMCC udgiver fire gange om året sit eget klub-blad "Kubikken". Klublogoet er tegnet af Ingolf "Guffe" Lorenzen og viser en motorcyklist i et skarpt sving med Dannebrog som baggrund. Det hvide kors i flaget danner samtidig et anker som en henvisning til klubbens mangeårige mødested på Kalvø.

Der bliver snakket udstyr og fortalt om oplevelser, når medlemmerne i Sydjysk Motor Cycle Club hver onsdag mødes i Aabenraa. Foto: Jan Sternkopf
For over 50 år siden mødtes unge med en fælles interesse for motorcykler. De unge er blevet ældre - men interessen for kubik har de stadig. Foto: SMCC
Sydjysk Motor Cycle Club har været på mange ture og udflugter gennem de seneste 50 år. Foto: SMCC
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce