Annonce
Ugeavisen Aabenraa

DN: Huse i skovbrynet er en dårlig idé

Den omstridte mark vest for Aabenraa, som Danmarks Naturfredningsforening gerne så udlagt til lysåben natur. Nederst til højre skimtes Tøndervej. Illustration: Aabenraa Kommune.
Danmarks Naturfredningsforening er stærkt imod, at en mark ved Bøgelund syd for Tøndervej bliver udstykket til 17 parcelhusgrunde. Foreningen savner ny lovgivning.
Annonce

AABENRAA: Den planlagte udstykning ved Bøgelund i Aabenraas vestlige udkant er en torn i øjet på Danmarks Naturfredningsforening, DN.

Foreningen mener, der er forkert at give dispensationer fra skovbyggelinjen, så byen kan vokse helt hen til skovkanten.

Derfor har DN i Aabenraa sendt en klage til Planklagenævnet, hvor sagen foreløbig ligger og venter.

Viggo Brodersen, der ejer området, vil gerne snart have en afklaring på, om han kan få lov til at udstykke 17 parcelhusgrunde på marken. Men svaret ventes først at komme i 2021.

Lorens Bo Nielsen, der er formand for DN i Aabenraa, har tænkt sig at tage sagen op, når der er repræsentantskabsmøde i foreningen i den kommende weekend.

- Det er en uskik, at kommunerne er begyndt at dispensere fra skovbyggelinjen helt ind til 30 meter. Man bør holde en meget større afstand til skovene. Derfor vil vi meget gerne have, at der laves faste regler for, hvor tæt på skoven, der må bygges - regler der ikke kan dispenseres fra, siger han.

Dyre- og planteliv

Danmarks Naturfredningsforening er blandt andet utilfreds med, at kommunen ikke har vurderet konsekvenser for dyre- og planteliv i forbindelse med den lokalplan, der giver mulighed for at udstykke området Bøgelund ved Gamle Tøndervej til 17 parcelhusgrunde.

I kommuneplanen har området statur som "økologisk forbindelse, hvor der ikke må laves større tekniske anlæg, som forringer det vilde dyre- og plantelivs spredningsmuligheder".

DN mener, at kommunen ikke lever op til denne formulering i den nye lokalplan for Bøgelund.

Annonce

Pas på naturen

Hele området ved Bøgelund ligger inden for skovbyggelinjen, og udstykningen kan derfor ikke blive til noget uden dispensation.

Danmarks Naturfredningsforening nævner blandt andet ønsket om, at der skal være fri udsigt til skovbrynet. Foreningen peger også på, at de sjældne salamandere er fundet i området, og at der desuden er et gammelt dige, der bør beskyttes.

- Der kommer ikke huse i det område, så længe vi kan forhindre det, understreger Lorens Bo Nielsen.

Han er godt klar over, at naturfredningsforeningen har fået ry for at klage over alt og alle. Men afviser, at det skulle være tilfældet.

- Det sker tit, at vi bare ringer til forvaltningen og får en snak om tingene i stedet. Vi klager kun, når det er nødvendigt. I forhold til det antal sager, hvor vi har klageret, er det kun et fåtal at sager, hvor vi rent faktisk klager. Til gengæld vandt vi 81 procent af sagerne i 2017, siger Lorens Bo Nielsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce