Annonce
Aabenraa

Dyrehandler lukker efter 45 år: - Nu har vi gjort vores

Efter 45 år takker Jytte og Ole Schmidt med udgangen af august af med dyrehandel. Så bliver velvoksne arbejdsuger blandt tusindvis af dyr skiftet ud med en mere stille hverdag derhjemme, hvor det eneste dyr er deres hund. Foto: Jacob Schultz
Med udgangen af august lukker den store dyrehandel Avifauna i Kollund. Ægteparret Jytte og Ole Schmidt har fået solgt bygningerne, og nu er det tid til pension.
Annonce

Kollund: Ole Schmidt har rundet de 71 år. For Jytte er 70 på trapperne.

Så nu mener ægteparret, at det må være ok at trække sig tilbage fra livet som selvstændige og begyndt at nye deres otium.

Med udgangen af august er det derfor slut. Da lukker de deres livsværk, den store dyrehandel Avifauna i Kollund.

- Nu har vi gjort vores, som Ole Schmidt siger.

Han lægger dog ikke skjul på, at det har været en tung beslutning. Allerhelst ville Jytte og han have solgt forretningen videre, men på trods af flere års forsøg er det ikke lykkedes.

- Det er strandet på det økonomiske. Det er svært for folk at låne, og der har skullet mange penge på bordet, for det er jo ikke kun forretningen, de har skullet købe, men også bygningerne, forklarer Ole Schmidt.

Fra Kruså til Kollund

  • Det var tilbage i 1975, at Jytte og Ole Schmidt grundlagde Avifauna. Adressen var dengang Kruså.
  • Siden flyttede de ind på Fjordvejen i Kollund, inden de for 14 år siden købte den tidligere møbelfabrik på Egelund 11 og rykkede ind her med alt i tilbehør til dyr samt et større udvalg i akvariefisk og fisk til havedammen. Desuden har forretningen lidt krybdyr og gnavere.
  • Ved siden af den fysiske forretning har Jytte og Ole Schmidt gennem alle årene også drevet først postordrevirksomhed og siden webshop.
Annonce

Otte skal finde nyt job

Avifauna har 3000 kvadratmeter under tag på Egelund 11. Dertil kommer privatboligen, der ligger nabo til forretningen.

Nu har ægteparret så fundet en køber til bygningerne alene, som overtager 1. september. Hvem køberen er, må Ole Schmidt ikke afsløre endnu, men i handlen er det aftalt, at Jytte og han kan blive boende i privaten.

Med lukningen mister Avifaunas otte medarbejdere deres arbejde, så Ole Schmidt krydser fingre for, de i løbet af de kommende fire måneder har held til at finde noget andet. De får i hvert fald de varmeste anbefalinger med fra chefen.

- Ja, det er gode medarbejdere. De møder stabilt ind og har få sygedage, siger han.

Annonce

Tak til kunderne

Allerede nu begynder den sønderjyske dyrehandel at rydde op i lageret, men Ole Schmidt understreger, at der fortsat fyldes op af varer som eksempelvis foder, så kunder ikke kører forgæves.

Først til august begynder oprydningen for alvor, og det hele sluttes af i weekenden i uge 35.

- Da giver vi en ringriderpølse og får sagt ordentligt farvel til vores kunder. Nogle familier er jo kommet hos os gennem tre generationer. Det har også været helt overvældende for os at læse alle de søde kommentarer, der er kommet, efter vi torsdag eftermiddag lagde det ud på Facebook. Det går lige i hjertet, siger Ole Schmidt, nu snart forhenværende dyrehandler.

Jytte Schmidt havde lørdag travlt med at betjene kunder. Dem bliver det svært at undvære, for nogle er jo kommet gennem tre generationer. Foto: Jacob Schultz
Avifauna har altid haft masser af akvariefisk, og Ole Schmidt er sikker på, det nok skal lykkes at komme af med dem alle, inden det slutter med udgangen af august. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce