Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Efter 11 år på Storetorv er det slut: Julehjertebyen flytter

I den forgange uge gik de frivillige i gang med at fjerne det værste ukrudt på skinneområdet ved Banegaarden, hvor Julehjertebyen flytter ned. Tovholder Malene Bruhn er ikke i tvivl om, at det bliver en anderledes og hyggelig by at besøge med al den natur, som byen nu skal ligge i. Foto: Mette Christine Schulz
Nye brandregler gør, at der ikke længere er plads til Julehjertebyen på Storetorv. Cityformand er glad for den løsning, der er fundet, for nu bliver der jul over hele byen.

Aabenraa: I 11 år har den jul efter jul skabt stor glæde for borgere og turister på Storetorv.

Nu er det slut, for nye brandregler gør, at Julehjertebyen ikke længere kan være på byens centrale torv. Derfor flytter den ned til Banegaarden, hvor der vil blive bygget en ny Julehjerteby på skinnerne.

- De nye regler på tre meter mellem husene gør, at der ikke længere er plads til alle husene på Storetorv, og vi vil have en samlet by. Den skal ikke deles op to steder. Hvor er der plads, var spørgsmålet, og valget faldt på Banegaarden, fordi vi i forvejen har to af husene placeret her og har et godt samarbejde med skinnecyklerne, og her kan skabe en by i et nyt miljø med træer og hygge med masser af plads til udvikling, fortæller Malene Bruhn, der er tovholder for Julehjertebyen.

Annonce

Abena, som ejer Banegaarden og perronen, har været en god medspiller i arbejdet med at finde et nyt sted til Julehjertebyen.

- Vores udfordring med at skulle flytte herned er, at vi bruger masser af strøm, og det er der ikke her. Men ud over, at Abena har sagt, at vi indtil videre må være her på ubestemt tid, så sponsorerer de også en ny el-tavle, der kan trække den strøm, vi skal bruge. Det er et kæmpe bidrag, som vi er meget glade for, siger hun.

Bliver handicapvenlig

Det kan godt være svært at forestille sig, hvordan Julehjertebyen skal stå oven på skinnerne, men her har Malene Bruhn og de frivillige også en plan. Der kommer stabilgrus på hele arealet, så skinnerne bliver dækket, og dermed bliver Julehjertebyen også handicapvenlig.

- Det var svært at køre rundt i en kørestol på Storetorv, der var dækket af flis. Her laver vi en sti af stenmel rundt i Julehjertebyen, som man kan køre på, fortæller hun.

Tovholder for Julehjertebyen Malene Bruhn er glad for løsningen med Banegaarden, da Aabenraa nu kan blive kendt som julebyen, hvor der er meget at komme efter. I år er der for første gang også den store lysfestival Frozen Kingdom på Brundlund Slot, og derved er der jul i hele byen. Foto: Mette Christine Schulz


Hvordan de 18-20 huse skal stå, er endnu på tegnebrættet. I den forgangne uge mødtes en håndfuld frivillige ved skinnerne for at rydde det værste ukrudt og opstamme træerne, og her blev opbygningen også diskuteret løst. Oprindeligt var planen at begynde byen, hvor Remisen står nu og så vestpå, men måske bliver byen rykket yderligere vestpå, da der her er endnu mere natur at bruge til at skabe hygge.

- Det er ikke alle, der kan se det for sig, men jeg er en kreativ sjæl, der visuelt kan se, at det bliver godt. Vi får så meget miljø forærende i, at byen skal ligge i en skov, hvor vi kan putte lys i træerne og skabe hygge på en anden måde end på Storetorv. Det skal i hvert fald prøves af, pointerer Malene Bruhn.

Annonce

Jul over hele byen

Hun er ikke den eneste, der er glad for Julehjertebyens nye placering. For selvom byen har været et trækplaster på Storetorv og dermed trukket mange kunder til Aabenraa, så er formanden for Shop i City Aabenraa, Malene Byriel, ikke nervøs over, at trækplastret flytter væk fra gågaden.

- Nu får vi jul over hele byen - fra Julehjertebyen i nord, op gennem gågaden og ud til Brundlund Slot, hvor den store lysfestival vil være. Det viser, at der sker meget mere i Aabenraa, og vi kan sprede kunderne fra nord til syd. Når der nu ikke var nogen mulighed for at blive på Storetorv, så synes jeg, denne løsning er god, siger Malene Byriel.

Lige nu er det planen, at de mange kopihuse skal stå ude i siderne, mens det store område i midten, som tovholder Malene Bruhn og frivillig Thomas Uhre her står i, skal være hygge- og siddeområde med scenen for enden ved træet. Foto: Mette Christine Schulz


Hun fremhæver også, at juletoget som sædvanlig vil køre gennem gågaden. Bare med på- og afstigning i den modsatte ende af byen.

- Jeg tror, det bliver rigtig hyggeligt på skinnerne, og det gør heller ikke noget, at der sker noget i det område. Så sørger vi for at dekorere Storetorv, ligesom vi gjorde sidste år, siger hun.

Den store, tomme plads, som er i Nørreport efter nedrivningen af bygningerne, var også kort i tankerne hos Malene Bruhn, men da den ikke ville være klar til i år og senere skal indrettes til midlertidigt byrum, vendte styregruppen blikket mod Banegaarden.

Julehjertebyen på skinnerne

Det er Aabenraa Kommune, som ejer banelegemet, mens Abena ejer Banegaarden og perronen.

Julehjertebyen låner skinneområdet af kommunen og har samtidig fået lov af Abena til at være der.

Abena har desuden sagt ja til, at Julehjertebyen må få bygget en kopi af det pakhus, som tidligere stod ved Banegaarden på den gamle perron vest for bygningen.

Den bliver på 6x12 meter og skal huse juletogene samt den el-tavle, som Abena sponsorerer.

De frivillige har også fået lov til at bruge den tidligere butik i Banegaarden til omklædning, og så har Abena givet Julehjertebyen lov til at have de mange kopihuse opmagasineret på en plads ved Rul-let. De kan nemlig ikke længere være i en lagerbygning ved det tidligere Samden, da Aabenraa Havn har lejet bygningen ud.

Julehjertebyen bliver sat op 6. november og åbner 20. november. Den pilles ned igen i januar.

Placeringen på banelegement får ingen konsekvenser for skinnecyklerne. Julehjertebyen og skinnecyklerne samarbejder allerede, og Remisen og hjertehuset har stået fast på Banegaarden i over et år, hvor blandt andet skinnecyklerne har brugt dem.

Hvis man har lyst til at være frivillig i Julehjertebyen, kan man komme til det infomøde, som Malene Bruhn holder på Ung Aabenraa torsdag 28. oktober klokken 19-21.

Har man lyst til at underholde med sang, dans, teater eller noget fjerde i Julehjertebyen i december, kan man skrive til Malene Bruhn på mb@ethjerteforalle.dk

Det er ikke alle, der kan se det for sig, men jeg er en kreativ sjæl, der visuelt kan se, at det bliver godt.

Malene BruhnAnnonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Journalist kan mærke tvivlen nage: Skal jeg lade mine børn vaccinere eller ej?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Nu er det ganske vist: Juletog kører fra lørdag, men tovholder er ked af forløbet

Ugeavisen Aabenraa

I år får dårligt gående deres egen rute: Julehjerteløbet er ikke en konkurrence, men et hyggeligt løb for alle

Ugeavisen Aabenraa

500 er til salg: På søndag er julehjertesmykket klar i butikkerne

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa Havn bliver en vigtig spiller: Skal arbejde sammen med Mærsk, Danfoss og Vestas om grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Ugeavisen Aabenraa

5000 elever er klar til stor julemusical: GospelFamily forbereder sig på tre corona-scenarier

Sønderjylland

Nu kan du eje alt fra spritbåde til Dybbøl Mølle: Nyt brætspil om Sønderjylland har fået vind i sejlene

Ugeavisen Aabenraa

Ejer har solgt virksomhed i Skærbæk: Nu samles alle aktiviteterne i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjyde indstiller en formidabel karriere i skovene: Maja Alm venter barn til foråret

Ugeavisen Aabenraa

Markant færre har brug for julehjælp: Antallet af ansøgninger er faldet med 100 siden sidste år

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler bøger skrevet af børns idoler: YouTube får børn til at læse

Ugeavisen Aabenraa

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Ugeavisen Aabenraa

I år rykker juletræsfesten indenfor med coronapas: Arena er klar med julemand og godteposer

Ugeavisen Aabenraa

Anmeldelse af ny Julehjerteby: Aabenraa har fået en unik hyggelig by i byen

Ugeavisen Aabenraa

Stig Rossen synger julen ind for 27. gang: I år har han ung sangerinde med på scenen i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

13 nye navne: Her er alle medlemmerne af det nye byråd

Ugeavisen Aabenraa

175 Lykke-børn og unge havde en uforglemmelig dag i Aabenraa: Gav gaver til børn, der har det ekstra svært

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Ugeavisen Aabenraa

Efter sidste års nedlukning: Nu kan du måske snart stå på skøjter i midtbyen

Annonce