Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Efter mere end 20 års fravær: FDF er tilbage i Aabenraa

Charlotte Heidemann er med til at starte en FDF-gruppe op igen i Aabenraa. Foto: Claus Thorsted
Børn og unge i Aabenraa får et nyt fritidstilbud, når Frivilligt Drenge- og Pigeforbund opretter en gruppe i Aabenraa. Stiftende generalforsamling den 16. december.
Annonce

Aabenraa: Efter mere end 20 års fravær i Aabenraa, er det nu igen muligt at blive FDF'er. Den kristne børne- og ungdomsorganisation har allerede holdt de første møder med udgangspunkt i Nicolaihuset i Aabenraa.

Det fortæller Charlotte Heidemann, som igen er trukket i trøjen som én af de frivillige, der vil sætte Aabenraa på FDF-landkortet.

- Det første, jeg gjorde, da jeg flyttede fra Fredericia til Aabenraa for nogle år siden, var at undersøge, om der var en FDF-gruppe i byen. Det var der ikke - desværre. Så jeg tænkte: "Ej, så kan min søn Jacob ikke blive FDF'er", fortæller Charlotte Heidemann, der selv har været en del af organisationen siden hun var seks år gammel.

Hun meldte sig derfor med det samme, da hun hørte om planerne for en gruppe i Aabenraa.

- Centralorganisationen havde kigget på danmarks-kortet og konstateret, at der ikke var nogen FDF-gruppe på Aabenraa-egnen. Landsdelssekretær Mette La Cour fra Sønderborg var derfor sammen med kollegaen fra Fredericia Simon Faurskov taget til Aabenraa og havde banket på hos sognepræst Jørgen Jørgensen. FDF - det står for Forenede Drange- og pigeforbund - hviler på et kristent grundlag - det var derfor naturligt at involvere kirken i etableringen af en lokal gruppe. Jørgen Jørgensen kendte ikke så meget til FDF, men han var umiddelbart interesseret i et samarbejde, forklarer Charlotte Heidemann, som havde fået nys om planerne via organisationens facebook-gruppe, da hun blev "tagget" af en bekendt fra de glade FDF-dage i Fredericia.

- Det skulle jeg bare være med til. Som tidligere FDF'er med stor interesse i at udbrede kendskabet i Aabenraa, var der slet ingen tvivl. Det er spændende at være med til at starte en gruppe op, siger Charlotte Heidemann.

Hun kom med i den arbejdsgruppe, der sammen med de to landsdelssekretærer skulle finde flere frivillige - både til en lokal bestyrelse og som ledere i børnegruppen.

Nå ja - der skulle også gerne være børn og unge, der kunne tænke sig at stifte bekendtskab med fællesskab.

- For det er netop fællesskabet, der har betydet virkelig meget for mig i min tid som FDF'er, forklarer Charlotte Heidemann.

Hun undgår bevidst at betegne FDF som en spejderbevægelse.

- Godt nok laver vi de samme ting, som spejdere gør - tænder bål, laver knob og stik, bygger med rafter og opholder os i naturen. Vi kan også tage mærker til vores uniform, men vi er ikke en del af spejderbevægelsen, vi har nogle andre værdier. Hos FDF er man den, man er - vi er alle forskellige, og vi har hver vores styrke - alle kan noget, og vi bygger på det samme kristne grundlag, hvilket vi betyder, at vi beder Fadervor ved vores møder, måske holder vi en lille andagt eller læser lidt fra Sigurds Børnebibel, fortæller Charlotte Heidemann. Hun glæder sig meget til at vække FDF til live igen i Aabenraa efter at hun selv har været "væk" - det vil sige ikke har haft tilknytning til en FDF-gruppe - i 13 år.

Gruppen i Aabenraa vokser - flere kommer til "lige så stille".

- Det sker ved at trække på netværket. Sådan er det med FDF: nogen kender nogen fra tidligere, og man spørger rundt hos gamle bekendte, om der eventuelt skulle være nogle tidligere FDF'ere, der flytter til Aabenraa. Jeg er selv flyttet en del rundt, men uanset, hvor jeg har været i landet, så har jeg altid opsøgt den lokale FDF-gruppe for at opleve fællesskabet - i naturen eller omkring bålet. Faktisk er duften af bål det samme som at komme hjem, lyder det fra Charlotte Heidemann.

Foreløbig har FDF-gruppen fået husly i Aabenraa Sogns Nicolaihus. Hér er der endda mulighed for at tænde bål i et bålfad.

- Vi laver aktiviteter på tværs af aldersgrupperne, så alle kan være med. Vi har lige haft vores andet møde, hvor der kom seks børn og unge. Det er ganske pænt, men vi går nu ud for at lave lidt mere reklame, så borgerne ved, at FDF er ved at genopstå i Aabenraa. Vi er ved at have bestyrelsen på plads, nu skal vi have stiftende generalforsamling mandag, 16. december, så er vi et godt stykke videre, siger Charlotte Heidemann.

FDF

FDF - står i dag for Frivilligt Drenge- og Pigeforbund. Blev oprettet på Frederiksberg som Frivilligt Drenge Forbund af lærer Holger Tornøe i 1902, oprindeligt som en idrætsforening. Holger Tornøe var inspireret af det britiske Boy’s Brigade, en kirkelig ungdomsorganisation i Storbritannien.

Pigerne havde deres tilsvarende FPF, fra 1974 sammen med drengene i det fælles forbund FDF/FPF . Ved landsmødet 1994 blev det vedtaget at samle drenge og piger i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund.

I 2014 vedtog FDFs landsmøde så ambitionen: at give børn og unge et ståsted at møde verden gennem tro, leg, samfundsengagement og relationer.

Der er 380 kredse i Danmark, inddelt i otte regioner. Syd- og Sønderjylland hører under kreds fem.

Med i bestyrelsen i Aabenraa er sognepræst Jørgen Jørgensen og provst Kirsten Sønderby. Hun er selv tidligere FDF'er, men stoppede, da der kom lidt for meget "reb og rafter" ind i organisationen.

Hver mandag mødes den lokale FDF-gruppe i Aabenraa. I opstartsfasen er det i Nicolaihuset, hvor der også er mulighed for at samles omkring et bål. foto: Jan Sternkopf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce