Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Efter syvårig pige blev kørt ned: Derfor er der ikke skolepatrulje i stort kryds

Det er dette store kryds, hvor Rugkobbel, Tøndervej og Vestvejen mødes, som mange af eleverne på Kongehøjskolen skal krydse for at komme i skole. Her er der ikke skolepatrulje, da der er fodgængerovergange med lysregulering. Foto: Mette Christine Schulz
Politiet mener ikke, at der er grund til at have skolepatrulje i et lyskryds, hvor der er fodgængerovergange med lysregulering.

Aabenraa: Efter en syvårig pige tirsdag i sidste uge blev kørt ned af en bil på Tøndervej, da hun var på vej i skole, har der rejst sig en mindre debat på Facebook om sikkerheden for børn på vej til Aabenraa største skole Kongehøjskolen. Den syvårige pige kom lettere til skade.

Selvom uheldet med pigen skete cirka 100 meter før krydset, da hun løb ud mellem de biler, der holdt i kø i østgående retning og blev ramt af en bil i vestgående retning, har flere på både siden Spørg Løs Aabenraa og på JydskeVestkysten Aabenraas egen hjemmeside spurgt, hvorfor der ikke er skolepatrulje i de to kryds, som mange af Kongehøjskolens elever skal krydse for at komme i skole.

- De skal se og få en skolepatrulje ud i det kryds. Det er et farligt kryds efter min mening, er der blandt andet én, der skriver i kommentarfeltet.

Annonce

Spørgsmålet har JydskeVestkysten/Ugeavisen Aabenraa sendt videre til Kongehøjskolens skolebestyrelse, og formand Martin Helt Bruunsgaard forklarer, at der ikke har været skolepatrulje i det "lille" kryds fra Rugkobbelcentret og over til skolen, siden de mindste børn flyttede over i den nye indskoling på Dr. Margrethes Vej.

- Der går store børn i skolen på Tøndervej, og derfor har der ikke været et behov for skolepatrulje der. Det er den forklaring, vi har fået ved skolen, fortæller han.

Tunnel under Vestvejen

Martin Helt Bruunsgaard har også spurgt skolens ledelse, hvorfor der ingen skolepatrulje er i det store kryds Rugkobbel/Tøndervej/Vestvejen, og her er svaret, at meldingen fra politiet er, at i det kryds må en skolepatrulje ikke regulere trafikken.

I dette kryds ved Tøndervej og Farversmøllevej var der indtil 2015 skolepatrulje, men da de mindste elever flyttede over i den nye indskoling på Dr. Margrethes Vej, forsvandt behovet. Det var lidt længere ude af Tøndervej, at den syvårige pige i tirsdags blev kørt ned, da hun krydsede vejen, hvor der ikke er fodgængerovergang. Foto: Mette Christine Schulz

Om der decideret er sagt nej, eller om det er en anbefaling fra politiet, ved vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, ikke.

- Sådan, som jeg er blevet orienteret af blandt andet min kollega, som er skolens kontaktperson hos politiet, så har vi ikke set nogen grund til at have en skolepatrulje i det store kryds, da det er trafikreguleret i forvejen. Det giver reelt ingen mening at have en skolepatrulje der, når der er fodgængerovergange med trafiklys, som børn lærer at begå sig i af skolen og af deres forældre, siger han.

Han peger også på, at der er bygget en tunnel under Vestvejen til de mindste skolebørn, så de kan krydse vejen sikkert.

Annonce

Bestyrelse vil tale om trafiksikkerhed

I skolebestyrelsen vil man på ét af de kommende møder tale om, der er nogle ting omkring trafiksikkerheden, der skal kigges nærmere på.

- Hvis vi synes, der er nogle trafikale udfordringer, kan vi henvende os til de rette myndigheder som f.eks. politiet og påpege det, og det er det, vi skal have talt om. Det er ikke kun skolepatrulje, vi skal have op og vende, men vi skal også kigge på, om vi synes, det er okay, at fartbegrænsningen på Vestvejen er 60 km/t, når det er en skolevej, siger Martin Helt Bruunsgaard.

Eleverne i indskolingen på Kongehøjskolen lærer ved at gå ture og som en del af skolegangen at færdes i det store kryds. Blandt skal de mindste elever i 0. klasserne i de næste to uger have trafik på skoleskemaet, hvor de skal igennem forskellige trafikale udfordringer i klasselokalet med undervisningsmateriale fra Rådet for Sikker Trafik, inden de skal ud i trafikken og blandt andet tage en gåprøve i et lyskryds.

Skolepatrulje

Skolepatruljer oprettes i et samarbejde mellem skolen, politiet og kommunen.

Hvis en skole ønsker at oprette en skolepatrulje, skal de kontakte kommunens tekniske forvaltning. En lærer på skolen skal fungere som skolepatruljeinstruktør, og skolen skal indkøbe det lovpligtige skolepatruljeudstyr.

Politiet har ansvaret for at beslutte, hvor skolepatruljen kan stå, samt hvor mange elever, der skal stå skolepatrulje ad gangen.

En skolepatrulje må kun dirigere skolens elever og ikke trafikken. I følge færdselsloven skal trafikanter vise særligt hensyn over for skolepatruljen.


De skal se og få en skolepatrulje ud i det kryds. Det er et farligt kryds efter min mening.

Borger på Facebook


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny pride skal gøre folk klogere på LGBT: Uvidenhed er grobund for mange fordomme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Sådan kan du være med til den første pride i Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne fra en fed koncert: D-A-D førte mig tilbage til de glade 90'ere

Ugeavisen Aabenraa

Jonas har selv været med til at tale Aabenraa ned: Jeg er stolt over den store opbakning, jeg mærker til ny pride

Ugeavisen Aabenraa

Marathonløb blev afviklet: - Det er surrealistisk

Ugeavisen Aabenraa

Karsten lever drømmen ud: Dropper skrivebordet for at blive naturvejleder

Ugeavisen Aabenraa

Rejselysten er for alvor tilbage: Folk står i kø for at få nyt pas

Ugeavisen Aabenraa

Supermarkeder lukrerer på mindre grænsehandel: Røde tal på bundlinjen er vendt til store overskud

Ugeavisen Aabenraa

Lone skal tage hånd om de social udsatte: De svageste får nu deres egen sygeplejerske

Ugeavisen Aabenraa

Dorte er eneste kandidat fra syd

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring fra kommune til alle: Søg penge til at skabe en gul fest

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: De skal konfirmeres

Ugeavisen Aabenraa

Nyt byrum får hængekøjer og insekthotel

Ugeavisen Aabenraa

Dronningen fejrede uforglemmelig begivenhed: - Denne markering var jeg mest ked af at undvære i 2020

Ugeavisen Aabenraa

Borgmesteren var lettet efter besøg: Det eneste, vi manglede, var at synge en sang

Ugeavisen Aabenraa

En lille ændring får stor betydning for dette års DHL-stafet: Kan holdes helt uden restriktioner

Ugeavisen Aabenraa

Flere hundrede bød dronningen velkommen med klapsalver: Thea, Esther og Aviaaja kom helt tæt på dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Her er programmet for kongehusets fejring af Genforeningen: Dronningen besøger fire kommuner på én dag

Ugeavisen Aabenraa

Her er Aabenraas gave til dronningen: Får smykke med speciel historie

Ugeavisen Aabenraa

Elever med på historisk billede: Endelig får Anna og Lasse mødt dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Ingen publikum i Genforeningsparken: Sådan kan du være med til dronningens besøg

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: Weekendens konfirmationer i Aabenraa, Rise og Bov

Annonce