Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Folk har kaldt det dødsstødet til Julehjertebyen: Malene Bruhn håber flytning til Banegaarden bliver en succes

Lørdag blev de 20 miniaturehuse flyttet til Banegaarden, hvor Julehjertebyen åbner for første gang den 20. november. Tovholderen lader sig ikke gå på af kritiske røster, men glæder sig i stedet til at vise den nye Julehjerteby frem.

Aabenraa: Efter et års coronapause er Julehjertebyen og dens mange frivillige igen klar til at sprede gratis juleglæde i Aabenraa.

Efter 11 år på Storetorv er det dog tid til et nyt kapitel i historien om den specielle juleby, for lørdag blev de 20 miniaturehuse flyttet til byens nye tilholdssted ved Banegaarden.

Siden offentliggørelsen af flytningen har tovholder Malene Bruhn hørt en del negative kommentarer om beslutningen, men dem bruger hun ikke meget energi på.

Annonce

- Folk har sagt, det er en katastrofe og dødsstødet til Julehjertebyen, men jeg håber da, at der vil blive tage godt imod initiativet. Vi er jo for at give folk en god oplevelse, og vi håber, at vores store arbejde bliver værdsat, sagde hun lørdag i en pause i flytningen.

Det store arbejde begyndte allerede for hendes vedkommende for flere måneder siden, da nye brandregler gjorde det umuligt at blive på Storetorv. Jagten gik ind på en lokation, og da de fik lov til at bruge banelegemet ved Banegaarden, gik arbejdet i gang med at få byens mange huse til at passe ind det nye sted.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan den ser ud, når alle husene er her. Jeg har jo kun haft det inde i mit hoved, så vi ved jo ikke, hvordan det reelt ser ud, før de alle er kommet på plads. Men jeg synes, det tyder godt allerede, smilede hun.

Handicapvenlig julehjerteby

25 frivillige var lørdag i gang med at hente husene i lagerhallen ved det tidligere Samden og køre dem på kranbiler til Banegaarden. Her skulle de alle læsses af og klodses op på den rigtige placering, og selvom mange af de frivillige har gjort det mange gange, så var det en helt ny opgave i år.

- Når det er første gang, så er der meget logistik i det arbejde. Hvor skal kranbilen holde, og "inden du kører ind, så vil Ejnar gerne ud", men det går ret godt. Vi begyndte klokken 7 og håber, vi kan være færdige til klokken 21, sagde Malene Bruhn.

25 frivillige og to kranbiler var i gang hele lørdag med at få flyttet de 20 miniaturehuse til Julehjertebyens nye lokation ved Banegaarden. Foto: André Thorup

Når husene alle er på plads, begynder arbejdet med at få husene gjort klar til åbningen den 20. november. I næste uge skal alt det grove arbejde gøres, hvor blandt andet det nybyggede pakhus skal bygges færdigt, for det bliver kommandocentralen med et mindre køkken og opholdsrum til de frivillige til pauser og omklædning.

- Vi kan ikke indrette på rutinen her, så vi skal i gang med trapper og broer for at gøre byen brugervenlig her. Den bliver handicapvenlig, og vi har også fået toiletvogn med handicaptoilet. Der skal trækkes strøm til hele byen, men heldigvis har Abena sponsoreret en el-tavle til byen, og vi er også blevet koblet til vand her, så vi kan lave kaffe og te, fortalte tovholderen.

Annonce

Klar til at begynde på en frisk

Lørdag kunne de frivillige bruge det nye pakhus til at søge i ly for den silende regn, men kun til de planlagte frokost- og kaffepauser. For regnen fik ikke lov til at stoppe arbejdet, som foregik med højt humør for efter sidste års coronapause, hvor de frivillige ikke så hinanden, som de plejer at gøre i arbejdet med Julehjertebyen.

I det nybyggede store pakhus kunne de frivillige søge ly for regnen. Malene Bruhn med hvid hjelm var ikke i tvivl om, at hun havde en aftale med sit badekar efter det arbejde, som hun formodede ville tage 14 timer. Foto: André Thorup

- Jeg lægger ikke skjul på, at det er et kæmpe stykke arbejde at stable Julehjertebyen på benene, og jeg nød ikke at have så travlt sidste år. Men nu er vi klar til at begynde på en frisk, og det er så rart at se hinanden igen. Vi glæder os så meget til at åbne og give folk en god juleoplevelse. Det er det, vi er for, og hvis det bliver en fiasko her ved Banegaarden, så gør vi det ikke igen, men vi håber selvfølgelig, det bliver en succes, så vi kan være her igen, sagde Malene Bruhn.

Efter et års coronapause var de frivillige glade for at se hinanden igen. De håber, at deres arbejde bliver værdsat, når Julehjertebyen fra 20. november og frem til jul skaber julehygge ved Banegaarden. Foto: André Thorup
Kranføreren var dybt koncentreret om at få hejst husene på plads. Foto: André Thorup
I baggrunden kan man se kopien af Brundlund Slot, som nu står som en portal over skinnerne og indgang ad den nye sti fra Lille Kolstrup. Foto: André Thorup
Det var en våd omgang for de frivillige, men som én af dem sagde, så regnede det også, da de sidste stillede Julehjertebyen op for to år siden. Foto: André Thorup
Uden mad og drikke dur helten ikke, så der var sørget godt for de mange frivillige, som arbejde fra klokken 7 til 21 for at få Julehjertebyen på plads. Foto: André Thorup
Det kræver samarbejde og koordination at få de mange huse og scenen sat på plads de rigtige steder. De mange frivillige kender hinanden godt og har prøvet det mange gange før, så de havde styr på arbejdet. Foto: André Thorup

Derfor blev Julehjertebyen nødt til at flytte

Nye brandregler, der kræver tre meter mellem hvert hus, betød, at der ikke længere er plads på Storetorv til Julehjertebyen.

Den nye lokation ved Banegaarden blev valgt, fordi to af husene i forvejen er placeret der, da Julehjertebyen har et godt samarbejde med skinnecyklerne. Samtidig er der god plads til både coronaafstand og udvikling.

De frivillige har lavet en sti fra Løgumklostervej samt en sti af stenmel på skinnerne fra Lille Kolstrup og ind til Julehjertebyen. De bliver begge oplyst af kæder.

Julehjertebyen har mærket stor opbakning fra frivillige som efter et opråb i avisen mødte talrigt frem til infomationsmøde. Der plejer at være 60, og der kom 113. Blandt andet mange unge. Der mangler stadig nogle frivillige til at passe børneuniverset med tombola og skibakke.

Lige nu er der ved at blive syet 15 sejl, som skal overdække området foran scenen, så gæsterne kan hygge sig i tørvejr og læ.

Samtidig er der blevet bygget et nyt hus til de populære æbleskiver. Det er større, men også bygget sådan, at gæsterne går ind i den ene ende og ud af den anden, så der er bedre flow.

Folk har sagt, det er en katastrofe og dødsstødet til Julehjertebyen, men jeg håber da, at der vil blive tage godt imod initiativet. Vi er jo for at give folk en god oplevelse, og vi håber, at vores store arbejde bliver værdsat.

Malene Bruhn
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler bøger skrevet af børns idoler: YouTube får børn til at læse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Ugeavisen Aabenraa

I år rykker juletræsfesten indenfor med coronapas: Arena er klar med julemand og godteposer

Ugeavisen Aabenraa

Anmeldelse af ny Julehjerteby: Aabenraa har fået en unik hyggelig by i byen

Ugeavisen Aabenraa

Stig Rossen synger julen ind for 27. gang: I år har han ung sangerinde med på scenen i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

13 nye navne: Her er alle medlemmerne af det nye byråd

Ugeavisen Aabenraa

175 Lykke-børn og unge havde en uforglemmelig dag i Aabenraa: Gav gaver til børn, der har det ekstra svært

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Ugeavisen Aabenraa

Efter sidste års nedlukning: Nu kan du måske snart stå på skøjter i midtbyen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Malene og de frivillige blev overstrømmet med positive ord og glæde ved Julehjertebyens åbning

Ugeavisen Aabenraa

Glemt tøj får nyt liv i økonomisk trængte familier: Arena vil bryde tabu ved at give tøj væk

Ugeavisen Aabenraa

Frivillige togførere er enige efter politiets nej: Juletogene bliver i garagen i de næste to uger

Ugeavisen Aabenraa

Garant donerer - Elsebeth syr: Udgåede gardinprøver bliver til penge til Et Hjerte for Alle

Ugeavisen Aabenraa

Politiets nej kan stoppe populært juletog:  Frustrerede frivillige mødes for at diskutere fremtiden

Ugeavisen Aabenraa

På fredag er sidste chance: 275 har allerede søgt om julehjælp hos Et Hjerte for Alle

Ugeavisen Aabenraa

Jette Julius havde en mærkelig mavefornemmelse inden valget: Der går måneder, før jeg kommer over det

Ugeavisen Aabenraa

Se video: Mangeårig lokalpolitiker fortryder, han stillede op - 'Det er totalt slut med politik'

Ugeavisen Aabenraa

Se alle navnene: De blev valgt

Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Det skal du vide inden dit besøg i den nye Julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Nørreports butikker er klar med julehygge: Serverer julefrokost for gæsterne

Ugeavisen Aabenraa

KIS spritter af på valgsteder: Elever og vælgere holdes adskilt

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anmelder: Medrivende, sprudlende og bevægende roman fra Indiens slumkvarterer

Annonce