Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Forældres advarsel delt over 13.000 gange: Ville dele ny viden efter datters borrelia-sygdom

Der var kun en lille skævhed tilbage, da fotografen besøgte familien. Medicinen havde virket hurtigt, og Frida på fire år var godt på vej tilbage til sit gamle jeg. Hovedpinen drillede stadig lidt på dette tidspunkt, og hun havde brug for hvile, men forældrene Stine og Torben Riber Køhling var lettede over, at hun ikke fik varige mén af borrelia-sygdommen. Foto: André Thorup
Er det kun de runde røde ringe omkring et flåtbid, der viser, om man har fået borrelia? Det var det, Stine og Torben Riber Køhling altid havde fået at vide, men pludselig blev deres fireårige datter syg uden at have haft det symptom. På Facebook advarede de andre, og det opslag gik viralt.

Aabenraa: En mors opdatering og advarsel på Facebook er gået så viralt, at den er delt over 13.000 gange, og der er blevet sendt hilsner fra blandt andet Californien og Spanien.

Det er Stine Riber Køhling, der skrev beskeden i slutningen af juni, efter at hendes fireårige datter Frida pludselig blev ramt af borrelia.

Forældrene havde for flere måneder siden fjernet tre flåter på pigen, som dengang var i udebørnehave i Åbæk Skov på grund af corona og en vandskade i hendes sædvanlige børnehave.

- Vi fjernede dem, som vi vidste, at vi skulle, og så har vi siden holdt øje med de runde røde cirkler, som vi vidste er et symptom på borrelia, men de kom aldrig, så vi troede ikke, at hun var blevet smittet, forklarer Stine Riber Køhling.

Men det var Frida, som havde haft en del andre symptomer som meget træthed, ondt i nakken og hovedbund, produceret mere ørevoks og pludselig var blevet kræsen. Men dem var forældrene ikke opmærksomme på, fordi de røde ringe ikke var der.

Søster opdagede det

- Det var min søster, der opdagede , at der var noget forandret ved Frida. Hun ser hende ikke så tit, så hun kunne se, at Frida ikke lignede sig selv. Og da hun pludselig sagde, at mundvigen hang, så blev jeg forskrækket, fordi så kunne jeg hurtigt koble det med de flåtbid, fortæller moderen.

Ansigtslammelserne tog hurtigt til, og på sygehuset måtte den lille pige igennem en lumbalpunktur uden bedøvelse, hvor der bliver taget væske ud af rygmarven. Det gjorde ondt og gav pigen endnu mere hovedpine, og de næste dage lå hun ned hele tiden kun afbrudt af den time om dagen, hvor hun skulle på sygehuset for at få antibiotika via drop.

Borrelia

  • Borreliose (i daglig tale borrelia) en sygdom, som skyldes infektion med bakterien Borrelia burgdorferi, og som overføres til mennesker ved flåtbid.
  • De allerfleste flåtbid fører ikke til sygdom. Der opstår kun sygdom efter ca. to procent af alle flåtbid.
  • 2 til 30 dage efter at være blevet bidt af en flåt (som man ikke altid har opdaget) ses et karakteristisk, ringformet, rødligt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet.  De fleste (60-80 procent), som bliver smittet med bakterien, får udslættet.
  • Men man kan altså godt være smittet, selv om man ikke har haft udslæt.
  • Samtidig med udslættet får man som regel feber, bliver træt og får ondt i hoved og ryg.
  • I det andet stadium af sygdommen kan man få mange forskellige symptomer, som skyldes at bakterier er spredt til forskellige organer via blodet. Der kan være hovedpine, smerter i led, muskler og ryg, nedsat bevægelighed og man kan føle sig alment syg.
  • Familien Riber Køhling oplevede, at det gjorde ondt på Frida at få redt hår, og at hun havde væsentlig mere ørevoks end normalt, hvilket også er et symptom.

Fridas sygdom var nemlig nået til stadie 2, hvilket vil sige, at den er i blodet og kan derfor kun behandles ved at få medicinen ind i blodet.

- Det var forfærdeligt at lammelserne i hendes ansigt. Man stod der og kiggede på vores lille pige, hvis ansigt var helt forandret, Jeg havde altid forstået det sådan, at de lammelser ville være permanente, så da blev vi begge forskrækkede, fordi vi var bange for, om de ville få større betydning for hende, fortæller far Torben Riber Køhling.

Fireårige Frida har været igennem en forfærdelig tid efter hun blev ramt af borrelia, hvor hun blev lammet i ansigtet og kun kunne ligge ned i tre dage efter at fået lavet en lumbalpunktur. Hun trænger stadig til hvile, og familiens sommerferie står derfor på stand-by, men hun har det meget bedre. Den indbundne hånd er hendes drop, da hun hver dag i to uger skal have antibiotika, da sygdommen var i stadie 2 og dermed i blodet. Foto: André Thorup

De fik dog hurtigt at vide, at Frida ikke ville få varige mén, men hele oplevelsen rystede forældrene, som et par dage efter valgte at skrive en advarsel på Facebook.

Annonce

Budskab nåede langt ud

Fem dage var det opslag gået viralt med over 13.000 delinger og kommentarer fra hele Danmark, Californien og Spanien.

- Jeg skrev det egentlig for at informere familie og venner om status i vores liv, og fordi jeg ikke gad fortælle den samme historie 100 gange. Og så ville jeg også lige fortælle dem, at man behøver ikke at få de røde ringe, hvis man har fået borrelia. Det var det, vi altid havde troet, og vi synes, det var vigtigt at fortælle andre, at der også er andre symptomer. Jeg havde slet ikke tænkt på, at det ville sprede sig sådan. Det er virkelig vildt. Men jeg kan se på responsen, at mange skriver "tak for info", så at gøre folk opmærksom på dette og sige, at jeg er blevet klogere og dele det - det var det, jeg gerne ville med det opslag, siger Stine Riber Køhling.


Det var forfærdeligt at lammelserne i hendes ansigt. Man stod der og kiggede på vores lille pige, hvis ansigt var helt forandret, Jeg havde altid forstået det sådan, at de lammelser ville være permanente, så da blev vi begge forskrækkede, fordi vi var bange for, om de ville få større betydning for hende,

Torben Riber Køhling


I dag har Frida det meget bedre, da antibiotikaen har virket hurtigt.

- Nu trænger hun bare til at lege uden, at folk skal kigge på hendes ansigt, siger moderen.

Frida skal på sygehuset hver dag i to uger for at få behandling via drop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce