Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Gågaden skal være lettere at finde

Sådan forestiller planlæggerne sig, at området ved det nye sundhedshus kan tage sig ud. Med tiden kan der blive direkte forbindelse for gående fra Sønderjyllandshallen, til højre, og videre til Barkmøllegade, til venstre. Illustration: Aabenraa Kommune.

Et nyt sundhedshus på Kvickly-grunden kommer til at ligge på tværs på grunden, så der bliver lettere adgang til gågaden. Kommunen søger Realdania om ti millioner til passager og P-pladser.

Annonce

AABENRAA: Adgangen til gågaden i Aabenraa skal være lettere og mere spændende. Det er et af målene med den helhedsplan for den nordlige del af gågaden, som planafdelingen på rådhuset i Aabenraa arbejder med.

En af ideerne går ud på, at et eventuelt kommende sundhedshus på gågaden bygges på tværs så at sige, så der bliver plads til en direkte passage fra H.P. Hanssens Gade og forbi sundhedshuset til gågaden og Barkmøllegade.

Det er meningen, at den tidligere Kvickly-bygning skal rives ned for at give plads til sundhedshuset. Men inden den plan kan føres ud i livet, skal der aftaler på plads med praktiserende læger og andre sundhedsklinikker, der vil leje sig ind i huset.

Vækstudvalget besluttede i den forgange unge, at kommunen søger om yderligere ti millioner kroner hos Realdania. Disse penge skal bruges til forskønnelse af nogle af passagerne til gågade og to af parkeringspladserne - nemlig pladsen bag Hotel Europa og pladsen ved Barkmøllegade.

Passagerne skal gøres mere indbydende med ny belægning, ny belysning og kunst eller beplantning op ad murene.

I forvejen har kommunen fået 1,7 millioner kroner hos Real Dania til en strategisk helhedsplan for den nordlige del af bymidten.

Strandsand eller rullegræs

Det tidligere Hotel Danmark i Nørreport, som kommunen har købt, skal rives ned på et tidspunkt i løbet af 2019.Den langsigtede plan er at få en investor til at etablere et nyt byggeri på grunden - det kunne for eksempel være lejligheder eller et hotel.

Men indtil da skal grunden bruges til forskellige aktiviteter. I andre byer har man for eksempel lagt strandsand ud på ledige grunde eller forsynet dem med rullegræs.

Annonce

Gågade forskønnes

Sideløbende med det projekt har kommunen 18 millioner kroner til en områdefornyelse om den nordlige del af centrum, og nogle af de penge skal nu bruges på at forskønne gågaden fra Nørretorv til Nørreport.

Kommunen præsenterede i fjor en gademanual med forslag til lamper, farver på husene og gademøbler. Der blev lavet forsøgsopstillinger - blandt andet foran den tidligere Kvickly-bygning, og nu er det planen, at gademanualen for alvor skal føres ud i livet. Planafdelingen har lavet forsalg til, hvor de forskellige bænke og gademøbler kan placeres.

De fleste huse er privatejede, og det er op til ejerne selv, om de vil følge forslagene i gademanualen, men kommunen vil bidrage med gademøbler og med tilskud til maling af husene.

- Vi har endnu ikke fundet ud af, hvordan driftsomkostningerne skal dækkes - det er for eksempel omkostninger til pasning og vedligeholdelse af plantekummer. Det skal vi snakke med ejerne og med Shop i City om, fortæller Philip Tietje (V), der er formand for vækstudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce