Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Gadeteaterfestival har fundet vej til aabenraaernes og turisternes hjerter: Det rammer én i hjertet

Årets gadeteaterfestival i Aabenraa har oplevet meget mere interesse fra både lokale og turister end den gjorde i 2019. Her er det Duo Laos fra Argentina, som begejstrede publikum med deres tango-akrobatik. Foto: Karin Riggelsen/Der Nordschleswiger
Alt tyder på, at gadeteaterfestivalen vender tilbage næste år, og her vil arrangørerne arbejde for at få flere foreninger i byen med, så der kan skabes endnu mere liv og aktivitet.

Aabenraa: Tjaaa, jo det kan vi da godt prøve.

Reaktionen hos citychef i Shop i City Aabenraa, Dorthe Bjerrum Hilbig, er måske meget sigende for Aabenraas modtagelse af gadeteaterfestivalen, da den ramte byen for første gang i august 2019.

Hun var nemlig ikke helt tændt, da hun hørte om eventen, men da hun oplevede det live i byen, blev følelsen en helt anden.

Annonce

- Jeg blev blæst helt bagover. At man bare støder ind i det på gaden er et fedt koncept. Hvis det fungerer for sådan én som mig, som ikke er til det traditionelle teater, så tror jeg på, at det kan finde fodfæste i Aabenraa. Det gælder bare om, at flere får den samme følelse, forklarer hun.

Har taget den til sig i år

Noget tyder på, at flere har fået øjnene op for årets gadeteaterfestival, for arrangørerne bag den har oplevet meget større interesse for den i år end i 2019.

- Publikum har taget den til sig i år. Vi kan mærke, at de ved, festivalen er her, har styr på programmet og møder op, og vi har set adskillige gengangere i år. Vi har også mødt mange turister, som har udtrykt deres glæde for gadeteatret. Artisterne har også været meget begejstrede for byens forskellige rum og har sagt, at det er et genialt sted til deres forestillinger, fortæller Anne Dorthe Lindahl fra Teater i Aabenraa, som står bag gadeteaterfestivalen.

Gadekunstnernes fordel er, at de griber øjeblikket og bruger omgivelserne til stor morskab for publikum, som ofte også bliver inddraget. Som her, hvor styltekunstnerne i gruppen Dancing Queen sætter sig i vinduet i en tilfældigt forbipasserende bil og skal trækkes ud af publikum. Foto: Mette Christine Schulz

For den lokale forening er festivalen en platform til at vise, hvad teater kan - og måske derved trække nye til de mere traditionelle forestillinger.

- Det er sjovt og cool at vise teater i byrummet, hvor man ikke lige forestiller sig, at teatret er. Man kan mærke, hvordan det rammer én i hjertet, og det har vi også set på publikum. Vi håber, at de får en sult efter mere, og så står vi med åbne arme og er klar til tilbyde flere oplevelser, siger Anne Dorthe Lindahl.

Butikkerne har mærke aktiviteten

Otte dage med 18 forestillinger rundt omkring i byen har skabt en masse liv, som byens butikker ikke er vant til at have i august, hvor folk lige er kommet hjem fra ferie og skal finde rytmen med skole og arbejde igen.

Kunstnerne, som kommer fra hele verden, har været begejstrede for de steder, de har optrådt i Aabenraa. Flere artister har sagt til Anne Dorthe Lindahl fra Teater i Aabenraa, at det har været geniale steder til forestillingerne. Foto: Karin Riggelsen/Der Nordschleswiger

- De første to uger efter ferien plejer at være meget stille, men butikker har mærket en højere aktivitet i byen. Gadeteaterfestivalen betyder meget for byen og butikkerne, og jeg er sikker på, at den også kommer til at trække folk til udefra de kommende år. Det er en hel uge med små setups, som får folk til at smile, og det er teater på et meget højt niveau. Da kan man godt tænke andre ting i også, og det skal vi da tale om at gøre, siger Dorthe Bjerrum Hilbig.

Lørdag var der f.eks. Montmartre i den nordlige ende af gågaden, og de to events fik stor glæde af hinanden, da folk kunne opleve begge dele. Det får også Anne Dorthe Lindahl til at tro på et større samarbejde på tværs med f.eks. også foreningerne i byen.

- Jeg tror med den tydelige forskel, vi har kunnet mærke i år på interessen for festivalen, at så vil der komme mere af den slags kombinationer til næste år. Det kunne jo være sjovt at koble os sammen og samarbejde på tværs, siger hun.

Formand sikker på gentagelse næste år

At der kommer en tredje gadeteaterfestival i 2022, er der nemlig ingen tvivl, hvis man spørger Teater i Aabenraas formand Allan Bruhn.

Håbet hos den lokale teaterforening er, at oplevelsen med teater på gaden kan stille en sult til at opleve mere og dermed få lyst til at komme mere i teatret. I den kommende sæson er der ikke kun traditionelt teater i Sønderjyllandshallen på programmet. Til foråret kommer der en intim forestilling i et telt på stranden, hvor kun seks personer bliver lukket ind af gangen. Foto: Karin Riggelsen/Der Nordschleswiger

- Det er umuligt at få den til byen uden økonomisk støtte fra kommunen, men politikerne er begejstrede og taler varmt for festivalen. De kan se, at den er givtig for byen, og derfor kommer der en aftale, så vi også får gadeteaterfestivalen at se igen til næste år, siger han.

Sidste forestilling i årets festival kan ses på Sønderstrand søndag den 22. august klokken 14. Det er Ombre D'Elles, som opfører teater på et gyngende reb.

Aabenraa Gadeteaterfestival

Den lokale gadeteaterfestival er en del af Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler, som finder sted i Esbjerg, Randers, Ikast-Brande, Silkeborg, Gentofte, Odense, Nykøbing Falster, Valby og København NV i løbet af august.

Det er de samme kunstnere, der turnerer rundt til de ti byer.

Aabenraa blev godkendt til at være med for første gang i 2019. Den får støtte gennem Aabenraa Kommunes eventpulje samt fra sponsorer.

Ud over de 18 forestillinger rundt omkring i byen har gadeteaterfestivalen også været ude på 15 lokale skoler og lave gadeteater i skolegården.


Gadeteaterfestivalen betyder meget for byen og butikkerne, og jeg er sikker på, at den også kommer til at trække folk til udefra de kommende år.

Dorthe Bjerrum Hilbig


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Har du set det? 100-årig kiosk på gågaden er blevet frisket op

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Annonce