Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Her er programmet for kongehusets fejring af Genforeningen: Dronningen besøger fire kommuner på én dag

Fra klokken 10 til langt ud på aftenen fejrer dronning Margrethe på søndag 13. juni 100-året for Genforeningen. Vi giver dig her et overblik over de vigtigste begivenheder på dagen.

Sønderjylland: Christiansfeld, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg.

Fire kommuner får kongeligt besøg søndag 13. juni, når kongehuset med et års forsinkelse deltager i fejringen af 100-året for Genforeningen.

Et stramt program venter Danmarks 81-årige dronning, for alle fire kommuner bliver besøgt på samme dag. Oprindeligt skulle fejringen være foregået over fire dage, hvor dronning Margrethe og andre medlemmer af kongehuset skulle være rejst i kong Christian X's fodspor på de samme historiske julidage som i 1920. Men den plan satte corona en stopper for sidste sommer, og der måtte tænkes i en alternativ løsning.

Annonce

Det blev til besøget søndag, som begynder klokken 10 ved den gamle grænse ved Frederikshøj nord for Christiansfeld og begiver sig sydpå over Haderslev og Aabenraa, inden der venter tre arrangementer i Sønderborg. Dagen slutter sent søndag aften efter først reception og til sidst middag for Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og hans hustru samt statsminister Mette Frederiksen og hendes mand, Bo Tengberg.

Der er restriktioner på alle dele af programmet, så publikum ikke kan komme så tæt på kongefamilien, som de plejer. Men på alle besøgssteder er der taget hensyn til, at sønderjyderne gerne vil deltage i fejringen, så der er mulighed for at være med på den ene eller anden måde. Hvis man gerne vil deltage, er det en god idé at tjekke sin kommunes hjemmeside eller jv.dk, hvor der er skrevet artikler om, hvordan det foregår de enkelte steder.

1 I karet over den gamle grænse

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian vil køre i karet på samme sted, som kong Christian X 10. juli 1920 red over den gamle grænse på den hvide hest Malgré Tout. På søndag vil der være opstillet en fortolkning af æresporten fra 1920, som ses bag kongen på dette billede. Foto: Scanpix Danmark

Den officielle fejring af Genforeningen begynder klokken 10, hvor dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian i karet vil køre over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding. Karetkørslen vil foregå samme sted, som Christian X 10. juli 1920 red over den gamle grænse på den hvide hest Malgré Tout ledsaget af kronprins Frederik og prins Knud til hest og dronning Alexandrine og prinsesse Thyra i karet. 101 år senere vil Christian X’s barnebarn, oldebarn og tipoldebarn på ny krydse den gamle grænse, hvor der er opstillet en fortolkning af æresporten fra 1920. Ved begivenheden holder dronningen tale og indvier en skulptur. Der er desuden taler ved borgmester i Kolding Jørn Pedersen og formand for Region Syddanmark Stephanie Lose.

2 Festgudstjeneste i Haderslev

Både dronningen, kronprinsen og prins Christian deltager i festgudstjenesten i Haderslev Domkirke. Foto: Palle Peter Skov

Klokken 11 deltager dronningen, kronprinsen og prins Christian i en festgudstjeneste i Haderslev Domkirke. Her vil også Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og  statsminister Mette Frederiksen deltage. I 1920 var der ligeledes en festgudstjeneste i kirken i forbindelse med fejringen af Genforeningen.

3 Besøg i Genforeningspark i Aabenraa

I den nye Genforeningspark ved Folkehjem i Aabenraa får dronningen en rundvisning. Hun skal også afsløre en mindeplade for sit besøg, genskabe det historiske billede af kongefamilien fra 1920, spise frokost og ud på den balkon, hvor H.P. Hanssen i 1918 udråbte Aabenraa-resolutionen, der fik afgørende betydning for den endelige dansk-tyske grænsedragning. Foto: Aabenraa Kommune

Midt på dagen skilles de tre medlemmer af kongehuset, og dronningen begiver sig ud på resten af besøget alene. Klokken 12 besøger hun den nye Genforeningspark ved Folkehjem i Aabenraa. Genforeningsparken er Aabenraa Kommunes nye folkepark foran det historiske Folkehjem, der spillede en vigtig rolle frem mod - og efter - Genforeningen i 1920. Folkehjemmet dannede i 1918 rammen om vedtagelsen af Aabenraa-resolutionen, der fik afgørende betydning for den endelige dansk-tyske grænsedragning. Den blev udråbt af H.P. Hanssen på balkonen ved Folkehjem, og på samme balkon vil dronningen sammen med borgmesteren i Aabenraa, Thomas Andresen, træde ud klokken 12.40. I Aabenraa venter der også dronningen et pusterum i det travle program, da der her er lagt pause ind i programmet.

4 På Kongeskansen ligesom farfar

Da kong Christian X og resten af kongefamilien ankom til Kongeskansen i Dybbøl i 1920, blev de modtaget af omkring 50.000 sønderjyder klædt i rødt og hvidt. Den folkefest skulle have været gentaget i forbindelse med fejringen af 100-året, men måtte aflyses på grund af corona-pandemien. I stedet deltager dronningen i en ceremoni på stedet. Foto: Ritzau Scanpix

Dronningen fortsætter dagen i Sønderborg, hvor hun klokken 13.45 sammen med Tysklands præsidentpar og statsminister Mette Frederiksen deltager i en ceremoni på Kongeskansen ved Dybbøl Banke. Det var her, den store folkefest i forbindelse med Genforeningen i 1920 fandt sted. Dronningen farfar, kong Christian X, blev i juli 1920 modtaget af omkring 50.000 sønderjyder – klædt i rød og hvidt – og utallige Dannebrog fra faner og flagstænger på Kongeskansen. Den var ikke tilfældigt valgt som stedet, hvor Genforeningens store folkefest fandt sted. Det var lige her, danske tropper i 1864 kæmpede mod den preussiske overmagt, tabte og trak sig tilbage til Als. Det var her, Sønderjylland blev tabt – og her, det blev givet tilbage til Danmark. Når dronningen søndag kommer til Kongeskansen, vil hun også opleve mange faner. Derudover vil Slesvigske Musikkorps spille danske sange, og gymnaster fra DGI vil give opvisning.

5 Besøg hos det tyske mindretal

Dronningen besøger også det nye museum for det tyske mindretal i Danmark. Foto: André Thorup

Det tyske mindretal i Sønderjylland bliver ikke glemt i fejringen af Genforeningen. Sammen med Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, besøger dronningen klokken 14.25 Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg. Her vil museumsleder Hauke Grella give gæsterne en kort, guidet tur gennem udstillingen, hvorefter Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal, holder en kort tale. Statsoverhovederne planter til slut i fællesskab en bøg og en eg foran museet.

6 Show på Alsion

Jacob Dinesen fra Tønder er én af de musikere, som skal optræde for dronningen ved showet i Alsion. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Klokken 16.30 venter det sidste punkt i den officielle fejring, når dronningen skal se et show på Alsion.  Her overværer hun en række optrædener med musik og dans, der oprindeligt var planlagt som led i den folkefest på Dybbøl Banke, som grundet covid-19-restriktioner er flyttet til en indendørs koncertsal, der kan rumme program og publikum under de gældende regler. Her optræder blandt andre den sønderjyske sanger Jacob Dinesen, Sønderjysk Pigekor, musikere fra folkBALTICA Ensemblet og en strygekvartet fra Sønderjyllands Symfoniorkester og derudover er der interviews, eksperttalks og visuelle indslag. Der holdes også en række officielle taler. Dette program transmitteres på tv og til Mølleparken i Sønderborg, hvor man kan se showet på storskærm.

7 Reception på kongeskibet

Dronning Margrethe slutter den store officielle fejring af 100-året for Genforeningen med en reception på Kongeskibet Dannebrog i Sønderborg. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Genforeningsfejringen slutter på Kongeskibet Dannebrog i Sønderborg Havn, hvor dronningen er vært ved en reception klokken 19 for indbudte gæster. Efterfølgende har dronningen indbudt det tyske præsidentpar og statsminister Mette Frederiksen og Bo Tengberg til middag på kongeskibet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Få dine planter helskindet gennem ferien

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Ugeavisen Aabenraa

Janes træningsmetode gør underværker for hende selv og andre: Nu udvider hun med træning i baghaven

Ugeavisen Aabenraa

10 nye elbiler fra Renault Group inden 2025

Annonce