Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Historisk bygning er en klods om benet på forening

Byhistorisk forenings formand, Svend Nielsen, ved indgangen til det gamle bulhus. Lugerne på første sal blev brugt til købmandsgårdens varer. Foto: Claus Thorsted
Bulhuset i Wollesgyde i Aabenraa er et af byens ældste huse. Det er fredet, og det sætter sine begrænsninger for Byhistorisk Forening, der ejer huset. I øjeblikket leder foreningen efter en lejer for at få økonomien til at hænge sammen.
Annonce

AABENRAA: Bulhuset ligger tilbagetrukket i Wollesgyde i Aabenraa og gør ikke meget væsen af sig. Men huset, der oprindeligt var en lagerbygning, kan fortælle en masse om fortidens byggeskikke.

Derfor er Svend Nielsen, formand for Byhistorisk Forening, glad for, at foreningen ejer huset og er med til at bevare det. Men det er ikke nogen billig fornøjelse.

AOF, der har lejet det charmerende gamle hus de senere år, opsagde lejemålet i november, og siden har Byhistorisk Forening manglet en lejeindtægt på 3500 kroner hver måned. Men de løbende udgifter til vedligeholdelse har foreningen alligevel.

Svend Nielsen håber, at en ny lejer melder sig på banen, men han er ikke videre optimistisk. Bulhuset kan nemlig kun bruges til erhvervsformål. Det egner sig ikke til beboelse, som det står nu.

- Hvis vi skulle lave det om til beboelse, ville det koste i nærheden af en halv million, og det er ikke sikkert, vi ville få lov, for bygningen er jo totalfredet, siger Svend Nielsen.

Bulhuse

Bulhuset har fået sit navn efter den byggeteknik, der er anvendt på husets anden sal, hvor ydervæggene er lavet af vandrette planker.

I Danmark har man bygget bulhuse så langt tilbage som i vikingetiden.

I dag er der kun nogle ganske få bulhuse bevaret, og de står alle i Sønderjylland.

Bulhuset i Aabenraa var oprindeligt lagerbygning til en gammel købmandsgård, der vender ud mod Klinkbjerg.

Huset menes at være bygget mellem 1754 og 1764, men det kan være ældre, da det er bygget af munkesten, som blev brugt i en tidligere periode.

Annonce

Penge sidder stramt

Trods de økonomiske udfordringer har han ingen planer om, at foreningen skal sælge huset.

- Der er jo sådan set kun os til at værne om den slags gamle bygninger. Kommunens kulturpenge sidder stramt, hvis det ikke lige handler om bevægelse, siger han.

Lars Kristensen (V), der er formand for kommunens kulturudvalg, kan da heller ikke umiddelbart se, at kommunen har mulighed for at hjælpe foreningen med driften af Bulhuset.

- Men vi ser da altid nøgternt på de ansøgninger, der kommer ind, siger han og minder om, at kommunen i forvejen driver Jacob Michelsens Gård i Aabenraa og Oldemorstoft i Padborg.

Annonce

Tvivlsom alder

Byhistorisk Forening satte huset i stand i 1979. Derefter blev det udlejet til en loge og siden til virksomheden Historicum, inden AOF overtog lejemålet.

- Hvis det ikke lykkes os at få det udlejet, må vi få nogle eksperter til at kigge på det og vurdere, hvad vi kan få lov til at bygge om, så det kan bruges til beboelse. Men vi får næppe lov til at sætte vinduer i på første sal, vurderer Svend Nielsen.

Byhistorisk Forening ejer også andre gamle huse i Aabenraa - nemlig "Det Blinde Æsel" på Vægterpladsen og Slotsvandmøllen.

Både Slotsvandmøllen, Sct. Nikolai Kirke og Brundlund Slot er ældre end Bulhuset, og det samme gælder formentlig en bagbygning i Storegade. Men Bulhuset er med i top fem, når det gælder gamle huse i Aabenraa.

Der er en ganske særlig charme over det gamle lagerrum på første sal. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce