Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp til selvhjælp: Salg af dåseringe går til indkøb af proteser

Niels Refskou, pastor emeritus i Kollund, stiller sin indkørsel til rådighed for indsamlingen af dåseringe fra øl og sodavand. Når der er samlet en tilpas mængde, fragter han poser og sække med dåseringe til Skanderborg, hvor de sælges. Organisationen Projekt Dåseringe støtter indkøb af proteser i Asien. foto: Jan Sternkopf
Det er stadig muligt at indlevere dåseringe fra øl og sodavand i Kollund-Padborg området. Dåseringene sælges til højeste markedspris - og pengene støtter indkøb af proteser i bl. a. Vietnam, Malaysia og Thailand.
Annonce

Kollund: Hér er en lille opgave til de mange elever, der sidder i hjemmeskole på rund af corona: Syv dåseringe - dem fra øl og sodavand - vejer ét gram. Der skal bruges 2,5 kilo dåseringe for at fremstille en protese - enten til en fod eller en hånd. Hvor mange dåseringe i alt skal der samles for at man kan få 2,5 kilo til én protese?

Pastor emeritus Niels Refskou i Kollund kender godt svaret - men det venter vi lige lidt med endnu.

Niels Refskou kender om nogen værdien af det metal, som sidder i ringene på øl- og sodavandsdåser. Gennem mange år efterhånden har hans indkørsel fungeret som samlested for dåseringe i området Bov-Padborg-Kollund - ja, nu i hele grænseområdet.

Annonce

Værdifuld råvare

Siden 2013 er det blevet til 82 tons, fortæller Niels Refskou.

De er solgt videre til produkthandlere i Danmark, idet dåseringenes aluminium er en værdifuld råvare.

- Vi sælger dåseringene til højeste markedspris. Det betyder, at vi holder godt øje med priserne på aluminium og sælger så, når prisen er højest for at få størst udbytte, fortæller Niels Refskou.

Handelen med dåseringe har stået på i endda nogle år, lyder det fra pastoren.

- Det begyndte med at Inner Wheel, Sct. Georgsgilderne og Frimurerne gik forrest med at samle dåseringe. I 2016 blev det så en selvstændig organisation, der tog sig af opgaven med at samle dåseringene centralt. Hér i området komer hovedparten af dåseringene typisk fra skoleelever, der får fra familie og bekendte, men efter at grænsen er lukket får vi også dåseringe fra Flensborg, siger Niels Refskou.

Annonce

Projekt Dåseringe

I 2020 er det således blevet til et ton dåseringe. Lige nu er der samlet godt 75 kilo på matriklen i Kollund. Når bunken har nået en vis volumen, læsser Niels Refskou sin bil og fragter poser og sække med det dyrebare metal til hovedlageret i Skanderborg, hvor organisationen Projekt Dåseringe holder til.

Det er dyrebart metal i mere end én forstand, påpeger han.

- Dåseringene indeholder nemlig en bestemt type aluminium, der ikke afstødes af kroppen, når det bruges til proteser, forklarer Niels Refskou.

Der er nogle dåseringe, der indeholder jern - og de duer ikke. Man kan lave "magnet-prøven" for at se, om det er ren aluminium eller om ringen indeholder jern.

- Hænger dåseringen ved en magnet, er den ubrugelig til protese, fordi der så er jern i.

Annonce

Velgørende projekt

Organisationen Projekt Dåseringe har siden 2012 ydet økonomisk hjælp til bl. a. etablering af mobile klinikker og arbejder hovedsageligt i Thailand, Kina, Vietnam og Malaysien.

- Det er et velgørende projekt, udelukende baseret på frivillig indsats. Intet af det, vi samler ind, går til administration eller løn - lige bortset fra lejen af lokalerne i Skanderborg. Vi betaler endda selv transporten til Skanderborg, siger Niels Refskou og tilføjer:

- Hver en øre, hver en krone, der tjenes på dåseringene, går til proteser. Det vil sige - pengene fra salget af dåseringene går til indkøb af proteser. På den måde kan der skaffes proteser til en tiendedel af prisen, hvad det ellers ville koste.

Det er en god måde at hjælpe på, mener han.

I Asien og specielt Thailand har fattige i stor grad problemer med miner, sukkersyge og slangebid, hvilket gør, at mange er ben- eller hånd-amputeret, og derved ikke kan arbejde og forsørge familien.

- Det er hjælp til selvhjælp, for når de får en protese, kan de begynde at arbejde igen.

Annonce

Én blandt mange

Niels Refskou er kun én blandt mange frivillige, der er engageret i arbejdet med at udnytte metallet fra dåseringene.

I Padborg har Gertie Henriksen på Fornbyvej 18 stillet sin indkørsel til rådighed for dem, der vil aflevere dåseringe. Hun har dermed overtaget tjansen efter Anna-Lene Schleusner, der ønskede at blive afløst.

Nå - og så var der lige det lille regnestykke: 2,5 kilo svarer til 2500 gram. Og når skal være syv dåseringe for at få ét gram, må regnestyket hedde: 2500 x 7 = 17500 dåseringe.


Dåseringene indeholder nemlig en bestemt type aluminium, der ikke afstødes af kroppen, når det bruges til proteser

Niels Refskou, Kollund


Projekt Dåseringe

Projekt Dåseringe er en landsdækkende non-profit organisation med hovedsæde i Skanderborg. Organisationen er støttet af frivillige privatpersoner og af flere organisationer, hovedsageligt i Danmark og Norge.

I Skanderborg samles dåseringe fra det meste af landet, fra Norge, Sverige og nu også Tyskland.

Dåseringene består af en særlig aluminium, der egner sig rigtig godt til at lave proteser, fordi metallet ikke frastødes af kroppen.

Siden 2013 er der samlet godt 82 tons i Kollund hos pastor emeritus Niels Refskou på Fjordvejen. Når der er samlet en vis mængde, fragtes sække og poser med dåseringe til hovedlageret i Skanderborg.

Dåseringene sælges til højest markedspris, hvorefter pengene doneres til projekter i Thailand, Kina, Vietnam og Malaysien. Siden 2013 har organisationen således doneret 643.000 kroner til hospitalet Chiang Mai. Prostheses Foundation i Thailand.

Der ydes også støtte til etablering af mobile klinikker.

Se mere på www.daaseringe.dk. Hér kan man også finde et kort med lokale indleveringssteder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce