Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Skinnecyklerne står ikke stille særlig længe i weekenderne i Julehjertebyen. Det er meget populært blandt de besøgende at tage en tur, og den succes er Aabenraa Veteranbane anno 2019 overraskede over. Foto: Ludvig Dittmann
Da Julehjertebyen flyttede til Banegården, sagde Aabenraa Veteranbane ja til at være der med deres skinnecykler. Hver weekend står folk i kø for at køre en tur.

Aabenraa: Måske du selv har prøvet det. At du gerne ville prøve at køre en tur på skinnecykel under dit besøg i Julehjertebyen, men køen har været så lang, at du har opgivet.

Sådan har situationen været de første weekender, hvor Julehjertebyen har haft åbent på sin nye placering ved Banegården.

Her har det været meget populært at køre en kort tur på skinnecyklerne, og det overrasker folkene bag skinnecyklerne, Aabenraa Veteranbane anno 2019.

Annonce

- Det er helt vildt og er kommet bag på os, at folk står i kø for at prøve det. Det betyder rigtig meget for os, at det er blevet en succes, men det er også godt for byen, at samarbejde mellem foreninger bliver en succes. Det vil vi gerne være med til at sprede ud, at det kan godt betale sig at samarbejde, siger Flemming Engedal, som er formand for Aabenraa Veteranbane anno 2019.

Samarbejdet mellem Julehjertebyen og Aabenraa Veteranbane fik grobund sidste år, hvor Julehjertebyen ikke kunne åbne på grund af corona-restriktionerne. I stedet slog de frivillige sig sammen og arrangerede en mindre event ved Banegården, hvor man kunne få lidt julehygge i form af en æbleskive og en tur på skinnecyklerne.

Vil gerne have lavet nye cykler

Det samarbejde mærkede Aabenraa Veteranbane tydeligt havde båret frugt, da de i sommer lejede skinnecykler ud.

- Der var mange, der sagde, at de havde prøvet at køre på skinnecykler til jul, og nu ville de prøve det igen. Det her samarbejde giver omtale for os, og hvis bare det halve af dem, der har kørt en tur i år i Julehjertebyen, kommer igen til sommer, så er vi mere end glade, siger Flemming Engedal.

De frivillige bruger meget tid på at vedligeholde de gamle cykler, så der er nok til at efterkomme den store efterspørgsel, der er på at køre skinnecykel i weekenderne i Julehjertebyen. Foto: Ludvig Dittmann

Lige nu er der kun lidt over en håndfuld frivillige i foreningen, og de har ambitioner med skinnecyklerne. Blandt andet er de i gang med at finde en lokal løsning med at få lavet nogle nye skinnecykler, og så arbejder de også på en mobilepay-løsning til sommerens udlejning.

- Udfordringen med cyklerne er, at der ikke findes reservedele mere, og vi har mange nedbrud på cyklerne. Det er med hiv og sving, at der er seks cykler ude og køre, men det kræver reparationer om aftenen. Vi kan ikke finde nogen i den originale stil til salg, så vi er nu i gang med at skrabe penge sammen til at få lavet nye cykler i den gammeldags stil og har talt med den gamle smedje i Skibbrogade, om de kan lave dem, siger Flemming Engedal.

Hver weekend mellem 11 og 16 kan man prøve en tur på skinnecyklerne. Det er en kort tur fra Julehjertebyen til Toften og retur.

Det betyder rigtig meget for os, at det er blevet en succes, men det er også godt for byen, at samarbejde mellem foreninger bliver en succes.

Flemming Engedal

Aabenraabanen

Jernbanen mellem Rødekro og Aabenraa blev åbnet i den tyske tid i 1868, men blev nedlagt til persontransport af DSB i 1971. Banen blev fortsat brugt til gods indtil 1990, men siden er banelegemet blevet liggende og er langsomt groet til.

En veteranbaneklub blev dannet i 1999 med det formål at køre veterantog på banen, og indtil 2004 blev der kørt ture med en motorvogn, ligesom der fra 1980 til 2004 kørte juletræsture den sidste weekend før jul.

I sommeren 2006 begyndte veteranbaneforeningen med udlejning af skinnecykler. Her stopper ruten inden Rise og når ikke ind i Rødekro.

Der opstod intern uro i foreningen, som endte med at lukke foreningen. I 2019 opstod en ny forening, som nu står bag skinnecyklerne.

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce