Annonce
Ugeavisen Aabenraa

I Aabenraa får du nej til planlagt kejsersnit uden medicinsk grund: Samtaler giver tryghed og halverer antallet af planlagte kejsersnit

Fordi der nu er så få planlagte kejsersnit på fødeafdelingen på Sygehus Sønderjylland, er der blevet udviklet et simulationskursus for de yngre læger, så de kan lære at lave kejsersnit. Hvis de vil være gynækolog en dag, så er det nemlig et krav, at lægerne skal have lavet et bestemt antal kejsersnit for at komme videre i uddannelsen, og det er lidt svært at opnå de kompetencer med så få kejsersnit. Her er overlæge Kamilla Gerhard Nielsen, til venstre, i gang med at undervise en ung læge. Foto: Henrik Houman/Sygehus Sønderjylland
På fem år har Sygehus Sønderjylland formået at mere end halvere antallet af planlagte kejsersnit. Det er sket ved at gøre kvinderne mere trygge gennem samtaler og fødeplaner og betyder, at den lokale fødeafdeling har landets laveste kejsersnitsfrekvens med under tre procent planlagte kejsersnit.

Aabenraa: Der var engang, hvor man som gravid godt kunne få lov til at få et kejsersnit uden en begrundelse, hvis det var det, man ønskede.

Det fik antallet af kejsersnit ikke kun i Danmark, men i hele verden til at stige voldsomt. Nu er den udvikling måske ved at vende, og ét af de steder hvor antallet af planlagte kejsersnit har været markant nedadgående de seneste syv år er på Sygehus Sønderjylland.

Siden 2015 har man her arbejdet målrettet med at bringe antallet af planlagte kejsersnit ned, fordi man mener, at det er et stort indgreb, som kan give både mor og barn langstrakte konsekvenser i fremtiden.

Annonce

- Det er unødvendigt, hvis det ikke er medicinsk nødvendigt, og der er mange risici forbundet med et kejsersnit. Engang uddelte man kejsersnit med lidt mere fri hånd, men så gik det op for folk, at der var mere i det end kun det ene kejsersnit. Følgerne kunne man først se efter nogle år, og undervejs gik nogle af kundskaberne tabt, som først skulle bygges op igen, forklarer Katrin Löser, som er overlæge i gynækologi og obstretrik på Sygehus Sønderjylland.

Laver fødeplaner i stedet

I dag arbejdes der målrettet med fødeplaner på den lokale fødeafdeling. Når den gravide kvinde kommer til sin nakkefoldsscanning i uge 12, er der samtidig planlagt en samtale, hvor kvinder med tidligere traumatiske fødsler, tidligere kejsersnit eller et kendt ønske om kejsersnit og hendes partner mødes med en læge til en snak om fødslen.

- Vi kalder det at forventningsafstemme. Kvinderne skal ikke føle, at de får trukket noget ned over hovedet, for de skal føle sig trygge. Vi laver en fødeplan sammen, og hvis de er meget angste for at føde vaginalt, går vi i gang med et længere samtaleforløb med specielt uddannede jordemødre. Vi plejer at sige nej til en førstegangsfødende, hvor der ingen medicinsk grund er til at skære i hende, men hvis der er tale om en sygelig angst, så må vi jo sige ja til kejsersnit. Det er heldigvis meget få, der har det sådan, siger Katrin Löser.

Når fødeafdelingen har valgt at sige nej til planlagte kejsersnit, er det, fordi det er mere farligt at få et kejsersnit end at føde normalt.

Annonce

Kan ikke skære angst væk

- Hver operation har også en bagside af medaljen. Flere børn kommer på neonatalafdelingen efter et kejsersnit end efter en vaginal fødsel. Undersøgelser viser, at de børn også har en hyppigere tendens til senere at få allergier, auto immune sygdomme og nedsat immunforsvar. Hvis man har født vaginalt vil det også gå nemmere med amning, man har mindre smerter og blodtab og kommer hurtigere hjem. Kejsersnit kan også have alvorlige konsekvenser for moren - specielt i forhold til den efterfølgende graviditet og fødsel, hvor der er meget øget risiko for alvorlige komplikationer. De er de risici, som kvinder glemmer, når de vælger et kejsersnit, forklarer overlægen.

Når de yngre læger øver kejsersnit sker det med en dukke udviklet til formålet og det korrekte set-up som ved operation med narkosepersonale og operationssygeplejerske. Lægerne skal træne kejsersnit på dukken nogle gange, før de får lov til at tage del i en operation med rigtige patienter. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland

De kvinder, som ikke kan se sig selv føde naturligt, bruger fødeafdelingen lang tid på at tale med, om hvad der er grunden til den beslutning.

- Der ligger ofte en angst, der skal bearbejdes eller en dårlig historie, de har hørt. Dem ligger vi fødeplaner med, og de fleste kan vi godt nå ved at forklare, at en kniv sjældent er godt for at hele et sår i psyken. Vi kan ikke skære en angst væk, og vi strækker os langt for at gøre dem trygge. Ved at tale med kvinderne og lægge fødeplaner har vi kunnet få antallet af planlagte kejsersnit ekstremt meget ned. På samme tid er vores andel af akutte kejsersnit og andre komplikationer uforandret, så vi kan stå inde for, at kvaliteten ikke er blevet dårligere, siger Katrin Löser.

Annonce

Rejser ikke til andre sygehuse

Hun oplever også en kulturændring hos kvinderne inden for de seneste år.

- De er mere indstillet på det naturlige. Ambulant fødsel var heller ikke så normalt for ikke så mange år siden. Da var man indlagt i fire-fem dage efter fødslen. Det regner de fleste jo ikke med mere, siger hun.

Fødeafdelingen holder øje med, at deres patienter ikke bare vandrer til andre sygehuse, fordi de får et nej til planlagt kejsersnit i Aabenraa.

- Det er der ikke mange, der gør. Vores undersøgelser om patienternes tilfredshed er også altid rigtig fine, og når vi sammenligner os med de andre fødeafdelinger i Danmark, så er vores tal gode i forhold til børn, der bliver født med iltmangel eller anden skade, pointerer overlægen.

Fødsler på Sygehus Sønderjylland

I 2014 var der 1583 fødsler på Sygehus Sønderjylland. Af dem var 5,8 procent planlagte kejsersnit.

I 2020 var der 1658 fødsler, hvoraf 2,8 procent var planlagte kejsersnit.

I tal betyder det, at der var 92 planlagte kejsersnit i 2014, mens der i 2020 var 46.

På sygehusets fødeafdeling har man specialuddannede jordemødre til at lægge fødeplaner med de kvinder, som er ramt af angst i forbindelse med fødslen.

Der er også en jordemoder, som bliver tilknyttet de par, der har mistet et barn under graviditeten eller i forbindelse med fødslen. Hun tager sig af deres konsulationer og tjek af hjertelyd og bruger tid på at tale med parrene om de følelser og tanker, der fylder hos dem.

I 2017 fik overlæge Katrin Löser og kvalitetskoordinator Tove Bøttcher fra Sygehus Sønderjyllands fødeafdeling i Aabenraa en pris fra fonden "En god start i livet"  for deres begyndende arbejde med at nedbringe antallet af kejsersnits.

Fødeafdelingen i Aabenraa blev i februar kåret som tredjebedste fødeafdeling i Danmark af Dagens Medicin - blandt andet ud fra tilfredsheden.


Der ligger ofte en angst, der skal bearbejdes eller en dårlig historie, de har hørt. Dem ligger vi fødeplaner med, og de fleste kan vi godt nå ved at forklare, at en kniv sjældent er godt for at hele et sår i psyken. Vi kan ikke skære en angst væk, og vi strækker os langt for at gøre dem trygge.

Katrin Löser


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny pride skal gøre folk klogere på LGBT: Uvidenhed er grobund for mange fordomme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Sådan kan du være med til den første pride i Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne fra en fed koncert: D-A-D førte mig tilbage til de glade 90'ere

Ugeavisen Aabenraa

Jonas har selv været med til at tale Aabenraa ned: Jeg er stolt over den store opbakning, jeg mærker til ny pride

Ugeavisen Aabenraa

Marathonløb blev afviklet: - Det er surrealistisk

Ugeavisen Aabenraa

Karsten lever drømmen ud: Dropper skrivebordet for at blive naturvejleder

Ugeavisen Aabenraa

Rejselysten er for alvor tilbage: Folk står i kø for at få nyt pas

Ugeavisen Aabenraa

Supermarkeder lukrerer på mindre grænsehandel: Røde tal på bundlinjen er vendt til store overskud

Ugeavisen Aabenraa

Lone skal tage hånd om de social udsatte: De svageste får nu deres egen sygeplejerske

Ugeavisen Aabenraa

Dorte er eneste kandidat fra syd

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring fra kommune til alle: Søg penge til at skabe en gul fest

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: De skal konfirmeres

Ugeavisen Aabenraa

Nyt byrum får hængekøjer og insekthotel

Ugeavisen Aabenraa

Dronningen fejrede uforglemmelig begivenhed: - Denne markering var jeg mest ked af at undvære i 2020

Ugeavisen Aabenraa

Borgmesteren var lettet efter besøg: Det eneste, vi manglede, var at synge en sang

Ugeavisen Aabenraa

En lille ændring får stor betydning for dette års DHL-stafet: Kan holdes helt uden restriktioner

Ugeavisen Aabenraa

Flere hundrede bød dronningen velkommen med klapsalver: Thea, Esther og Aviaaja kom helt tæt på dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Her er programmet for kongehusets fejring af Genforeningen: Dronningen besøger fire kommuner på én dag

Ugeavisen Aabenraa

Her er Aabenraas gave til dronningen: Får smykke med speciel historie

Ugeavisen Aabenraa

Elever med på historisk billede: Endelig får Anna og Lasse mødt dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Ingen publikum i Genforeningsparken: Sådan kan du være med til dronningens besøg

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: Weekendens konfirmationer i Aabenraa, Rise og Bov

Annonce