Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Iben blev ramt af angst og depression - så sin livløse krop hænge i et træ

Iben Gadeberg Christensen har igen fundet glæde ved livet - og elsker igen kage. Foto: Jens Eilertsen
En hård tid med angst, depression og stress kulminerede, da Iben Gadeberg Christensen gik tur i en skov med sin mand. I dag er hun et helt andet sted i sit liv - ikke mindst takket være en plads som voksenlærling.

Augustenborg: Der var dage, hvor Iben Gadeberg Christensen fra Aabenraa tænkte, at det nok var bedre, hvis familien var uden hende. Hun havde ikke selvmordstanker, men syntes bare, at hun på grund af angst og senere stress og depression var en belastning for især sin mand, men også for børnene.

I dag er hun et helt andet sted, og hun har valgt at fortælle hele sin historie og ikke udelade nogen detaljer, fordi hun mener, at andre kan lære af den. Samtidig vil hun gerne takke Hertug Blomster.  Hun kom i virksomhedspraktik for godt fire år siden, da der var en butik i Gråsten, og har nu gennemgået fire års voksenuddannelse i Hertug Blomster i Augustenborg. Den måde, hun blev modtaget af ejer og kolleger, har været med til at løfte Iben Gadeberg Christensen op fra det mørke hul.

En række begivenheder

Den i dag 44-årige kvinde er født i Aabenraa, og hun er ikke i tvivl om, at det er et samspil af dårlige begivenheder, der sendte hende ud i mørket.

Det begyndte, da hendes far fik en blodprop som 51-årig. Hun var 27 og måtte hjælpe med meget i hjemmet, selv om hun fire måneder forinden var blevet mor for første gang.

- Det var ressourcekrævende både fysisk og mentalt at hjælpe mor med far. Han boede hjemme i 14 år, siger Iben Gadeberg Christensen.

Hun er udlært pædagog og arbejdede med den forebyggende indsats i Aabenraa Kommune, hvor mange af klienterne er over 60 år. Det er i sig selv et hårdt arbejde, men hun syntes også, at hun og kollegerne blev pålagt stadig flere opgaver, uden at der fulgte ressourcer med.

På hjemmefronten var der tre børn og mand, som hun også gerne ville være en god mor og hustru for - men så ramlede verden sammen. Da Iben Gadeberg var 39 år fik hun migræne og tinnitus. Hun måtte bære høreapparat. Ryggen gjorde ondt og hendes lunte blev meget kortere.

- Når jeg kom hjem, sov jeg, og jeg flygtede fra alle krav. Jeg mærkede, at jeg ikke magtede hverdagen og arbejdet, det var som om alle opgaver flød sammen i en stor pærevælling. Mine forsøg på at få en struktureret hverdag virkede ikke og jeg fik tankemylder.

Når jeg kom hjem, sov jeg, og jeg flygtede fra alle krav. Jeg mærkede, at jeg ikke magtede hverdagen og arbejdet, det var som om alle opgaver flød sammen i en stor pærevælling. Mine forsøg på at få en struktureret hverdag virkede ikke og jeg fik tankemylder.

Iben Gadeberg Christensen

Tiltagende migræneanfald og stadig flere smerter i ryggen gjorde livet til et helvede. En fysioterapeut kom ind over. Det hjalp ikke.

Annonce

Glemte aftaler

Nu begyndte Iben Gadeberg Christensen at glemme aftaler - især med sin mand. Når manden sagde noget om, at der skulle gøres noget ved hustruens problemer, blev hun sur - selv om hun vidste, at han havde ret.

- Jeg havde for travlt og var for presset, for jeg har altid været perfektionist, der vil gøre alt så godt som muligt.

Iben Gadeberg Christensen tog sammen med familien på ferie i et sommerhus. Det fik hun det ikke bedre af, og da hun kom hjem og mødte på arbejdet, gik det helt galt. Hun blev pludselig vildt bange og ked af det, og da hun ville køre hjem, kunne hun ikke finde bilen.

- Jeg græd og græd, da jeg kom hjem, og så sov jeg i flere døgn.

Annonce

Du skal nulstilles

Hun blev efterfølgende sendt hjem fra lægen med følgende besked: Du skal have helt ro - du skal nulstilles.

- Jeg havde brug for at sove, men jeg havde også dårlig samvittighed over for mit arbejde. Jeg blev dog hjemme og var helt initiativløs i et par måneder. Det blev dog kun værre og til sidst kunne jeg ikke have besøg og kunne slet ikke holde larm ud. Jeg var enormt lydfølsom.

I juni 2017 havde den syge kvinde ikke sovet i flere døgn, og det var som om intet ville blive bedre til trods for, at hun fik den bedste støtte fra læge og familie. Der gik nogle dage med kuldegysninger og tankemylder, før Iben Gadeberg Christensen sagde til manden, at han måtte køre hende på sygehuset.

Annonce

Så sig selv i træ

Der var hun i to døgn, men det var ikke en styrket hustru, manden fik hjem. Hun erindrer, at de to gik en lille tur i en skov. Da de kom derud, kiggede hun op og så sin egen livløse krop hænge i et reb i et af træerne.

- Det var chokerende, jag var jo glad for min familie og ville have det til at gå. Jeg ville ikke dø.

Iben Gadeberg Christensen fortalte sin mand om oplevelsen, og nu kom lokalpsykiatrien ind over. Det begyndte at gå i den rigtige retning og på halvanden måned øgedes vægten med 15 kilo. Det var der behov for.

Annonce

En bold i luften

Livet begyndte igen at være værd at leve - Iben Gadeberg Christensen fandt glæde i at se tv, at lave mad og være sammen med familien. Hun får stadig Sertralin, men - som hun udtrykker det - så går det to skridt frem og et tilbage.

- Medicinfri bliver jeg nok aldrig, men måske kan jeg tappe ned. Men lige nu er jeg tilfreds med, at mit liv er sådan, at jeg kun kan have en bold i luften. Jeg kan kun gøre en ting ad gangen. Men det er fint nok, for jeg har det fint.

HUn roser Jobcentret i Aabenraa, der foreslog virksomhedspraktik som blomsterbinder hos Hertug Blomster, og har endnu mere godt at sige om indehaveren af butikken, Merethe Völke Friis Christensen. Hun vidste lige, hvordan en person, der har været nede i et sort hul, skulle behandles. Det gav Iben Gadeberg Christensen nye kræfter. Nu kunne hun igen være rigtig mor for børnene, der i dag er 6, 10 og 13 år.

- Hun kunne rumme mig, og det kunne de andre kolleger også. De så muligheder i mig og fik mig til at tro på mig selv. Hertug Blomster har en stor del af æren for, at jeg er kommet videre.

Annonce

Skal passe på

I dag har Iben Gadeberg Christensen det godt og hun er glad igen. Men hun kan ikke arbejde på fuld tid, og hun er skræmt over det, hun har været igennem. Hun har lært at passe bedre på sig selv - og passe på, at hun ikke kommer "derned igen", som hun siger.

- Jeg har tidligere i mit liv drømt om at komme til at arbejde med blomster, så der her er nok ment to be. Jeg tror også, at det er sundt at have blomster mellem hænderne. Når jeg står her med blomsterne, så glemmer jeg tid og sted - og man kan jo ikke være sur, når man arbejder med blomster.

- Mit sygdomsforløb har lært mig at sætte pris på det små ting. Jeg er glad for solen og for at være omgivet af søde mennesker. Og så elsker jeg kage igen, siger Iben Gadeberg Christensen, som ugeavisen møder før den store blomsterdekoratør-fagprøve. Hun valgte i øvrigt emnet sorgbinderier - som står i skærende kontrast til den optimistiske og glade kvinde, Iben Gadeberg Christensen er i dag.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler bøger skrevet af børns idoler: YouTube får børn til at læse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Ugeavisen Aabenraa

I år rykker juletræsfesten indenfor med coronapas: Arena er klar med julemand og godteposer

Ugeavisen Aabenraa

Anmeldelse af ny Julehjerteby: Aabenraa har fået en unik hyggelig by i byen

Ugeavisen Aabenraa

Stig Rossen synger julen ind for 27. gang: I år har han ung sangerinde med på scenen i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

13 nye navne: Her er alle medlemmerne af det nye byråd

Ugeavisen Aabenraa

175 Lykke-børn og unge havde en uforglemmelig dag i Aabenraa: Gav gaver til børn, der har det ekstra svært

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Ugeavisen Aabenraa

Efter sidste års nedlukning: Nu kan du måske snart stå på skøjter i midtbyen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Malene og de frivillige blev overstrømmet med positive ord og glæde ved Julehjertebyens åbning

Ugeavisen Aabenraa

Glemt tøj får nyt liv i økonomisk trængte familier: Arena vil bryde tabu ved at give tøj væk

Ugeavisen Aabenraa

Frivillige togførere er enige efter politiets nej: Juletogene bliver i garagen i de næste to uger

Ugeavisen Aabenraa

Garant donerer - Elsebeth syr: Udgåede gardinprøver bliver til penge til Et Hjerte for Alle

Ugeavisen Aabenraa

Politiets nej kan stoppe populært juletog:  Frustrerede frivillige mødes for at diskutere fremtiden

Ugeavisen Aabenraa

På fredag er sidste chance: 275 har allerede søgt om julehjælp hos Et Hjerte for Alle

Ugeavisen Aabenraa

Jette Julius havde en mærkelig mavefornemmelse inden valget: Der går måneder, før jeg kommer over det

Ugeavisen Aabenraa

Se video: Mangeårig lokalpolitiker fortryder, han stillede op - 'Det er totalt slut med politik'

Ugeavisen Aabenraa

Se alle navnene: De blev valgt

Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Det skal du vide inden dit besøg i den nye Julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Nørreports butikker er klar med julehygge: Serverer julefrokost for gæsterne

Ugeavisen Aabenraa

KIS spritter af på valgsteder: Elever og vælgere holdes adskilt

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anmelder: Medrivende, sprudlende og bevægende roman fra Indiens slumkvarterer

Annonce