Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ingen ny konge i år: Skyttelaug aflyser traditionsrig skydning

Kongeskydningen er årets højdepunkt i Aabenraa Skyttelaug af 1734. Den har kun været aflyst en gang før i foreningens 286 år gamle historie, men i år bliver den det for anden gang. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Siden skyttelaugets begyndelse i 1734 har den traditionsrige kongeskydning kun været aflyst en gang. Det var i 1945 efter krigens afslutning. I år sker det for anden gang, da Aabenraa Skyttelaug har valgt at aflyse alle arrangementer frem til juli.
Annonce

Aabenraa: Det plejer at være en kæmpe fest. Mænd klædt i kjole og hvidt og med høj hat går i optog gennem byen og dyster dagen igennem om at blive den nye konge i Aabenraa Skyttelaug af 1734.

Sådan bliver det ikke i år, for bestyrelsen for skyttelauget har aflyst den traditionsrige kongeskydning den 2. juni og alle de andre arrangementer, der skulle foregå i foreningen frem til juli. Det sker på grund af forsamlingsforbuddet med et maksimum på ti personer frem til den 8. juni.

- Vi har holdt lidt igen og fulgt udmeldingerne og talt om, hvad vi havde af muligheder. Men vi er jo ikke de første, der skal åbne, for vores forening er en fritidsinteresse, som bliver båret af mange traditioner, men vi har en høj gennemsnitsalder blandt medlemmerne, og de skal alle sammen lægge deres kind på samme gevær. Det går ikke, siger oldermand i Aabenraa Skyttelaug, Hans Henrik Johansen.

Derfor bliver kongeskydningen også aflyst og ikke udsat.

Det er kun anden gang i laugets 286 år gamle historie, at en kongeskydning bliver aflyst. Første gang var i 1945 lige efter krigens afslutning, men ellers er der hvert år siden 1734 blevet skudt om kongetitlen.

Hvis ikke forsamlingsforbuddet havde stoppet kongeskydningen, havde lauget stået med et andet problem. Én af traditionerne er nemlig, at en fanesektion - bestående af et udvalg af laugets medlemmer - henter sidste års konge på bopælen og bringer ham til det tidligere rådhus i Aabenraa, hvor resten af skyttebrødrene venter. Herefter bliver kongen hyldet i det traditionelle optog gennem byen.

- Vores konge Nis-Edwin List-Petersen sidder fast i sin lejlighed på Gran Canaria, fordi han ikke kan få sin hund med hjem til Danmark. Så vi ville ikke have nogen konge at hente den 2. juni. Medmindre der åbnes for flytrafikken, for så havde det nok været populært blandt skyttebrødrene at komme med i fanesektionen, hvis de skulle til Gran Canaria for at hente ham, smiler Hans Henrik Johansen.

Næste arrangement i Aabenraa Skyttelaug er generalforsamlingen i juli, mens der i august er både skydninger og den traditionsrige kojagt, hvor medlemmerne tager på virksomhedsbesøg, spiser frokost og hygger sammen en dag.

Kongeskydningen

  • Kongeskydningen i Aabenraa Skyttelaug af 1734 er kulminationen på den mest traditionsrige fest i lauget.
  • Den foregår altid i pinsen, hvor skyttebrødrene om fredagen før pinse mødes ved Brundlund Slot for at øve eksercits inden den årlige march gennem byen på tredje pinsedag. Her indvies også de nye skyttebrødre.
  • Tirsdagen efter pinse (tredje pinsedag) mødes brødrene på det tidligere rådhus, hvor de bliver modtaget af byens borgmester. Der bliver holdt taler, drukket et lille glas og udråbt et leve for Aabenraa.
  • Derefter går brødrene på march gennem byen. Marchen slutter ved Skyttegaarden, hvor de spiser frokost.
  • Herefter går de i gang med kongeskydningen, som gennemføres efter de samme bestemmelser, som har været gældende i århundreder.
  • Skydningen afvikles ved tre skyderunder, hvor hver skyttebror har et skud pr. runde. Den skytte, der afgiver det bedste enkeltskud, bliver skyttekonge for det kommende år.
  • Om aftenen er der fest med damerne, hvor den nye konge og kronprins hyldes.
Sidste års konge, Nis-Edwin List-Petersen, til højre, og kronprins Peder Meldgaard får lov til at blive siddende på tronen et år mere. Arkivfoto: Mette Christine Schulz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce