Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Jonas har selv været med til at tale Aabenraa ned: Jeg er stolt over den store opbakning, jeg mærker til ny pride

Jonas Haase er meget overrasket over opbakningen til den første pride i Aabenraa. Han havde forventet rigtig meget modstand og en meget konservativ tilgang til selve paraden, men kan mærke, at der er mange, der støtter op om LGBT+-miljøet og priden. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Byrådsmedlem Jonas Haase (A) og aktivt medlem af LGBT+ samfundet i Aabenraa er overrasket og stolt over den store opbakning, han mærker til den første pride i byen.

Aabenraa: - Det er en milesten, at der kommer en pride i Aabenraa.

Byrådsmedlem for Socialdemokratiet, Jonas Haase, er én af dem, som har mærket på sin egen krop, hvordan det er at være en del LGBT+-miljøet. Han fik brændt én af sine valgplakater af under valgkampen i 2017 med ordene "så er der ild i bøssen" med henvisning til hans seksuelle orientering som homoseksuel. Hadforbrydelsen blev optaget på video, og historien gik senere landet rundt og var med til at sætte fokus på det, som medlemmer af LGBT+ bliver udsat for.

Hadforbrydelsen fik dog ikke Jonas Haase til at dukke hovedet eller gå i skjul, som mange andre har gjort det før ham. Han gik til pressen og brugte sin historie til at sætte fokus på de ting, som medlemmer af LGBT+-miljøet bliver udsat for.

Annonce

Siden har han arbejdet for mangfoldigheden i byrådet, og nu er han med til at arrangere den første pride i Aabenraa. En begivenhed, som vil præge byen over en uge, og som Jonas Haase selv er overrasket over opbakningen til.

- Jeg er super overrasket. Jeg havde forventet rigtig meget modstand og en meget konservativ tilgang til selve paraden, men vi kan mærke, at der er mange, der støtter op om os og priden. Jeg har selv været god til at tale Aabenraa ned på det punkt, så jeg er glad for, at jeg nu kan tale os op og fejre, at Aabenraa er en inkluderende by og kommune, siger han.

Kommer hjem fra storbyerne for at støtte op

Det er alle slags folk, som Jonas Haase har mødt på sin vej siden pridens offentliggørelse i begyndelsen af året, som har givet den lokale politiker håb og glæde.

- Jeg har mødt folk politisk, som har været meget begejstrede over initiativet. Forleden mødte jeg også min tidligere gymnasielærer, som havde tænkt sig at deltage i priden, og vi kan se på tilmeldingerne, at der er mange, som ikke er en del af LGBT+-miljøet, men som deltager, fordi de synes, det er vigtigt at vise, at Aabenraa Kommune er inkluderende over for os. Folk synes, det er superfedt og kommer også hjem fra storbyerne for at støtte op om priden, fortæller Jonas Haase.

Annonce

Dyrke den positive stemning

Han ser opbakningen til priden som en modernisering af Aabenraa, og den opbakning skal også bruges på at promovere Aabenraa og Sønderjylland som et inkluderende sted at leve.

- Ofte har der jo været fokus på, at det er svært at være en del af LGBT+-miljøet, hvis du bor i Sønderjylland. Der er selvfølgelig stadig udfordringer, men opbakningen over for minoriteten og den positive stemning, der er opstået på grund af priden, skal vi dyrke til at vise, at Sønderjylland er mere inkluderende, end man umiddelbart tror, siger han.

Aabenraa Pride begynder torsdag den 24. juni og fortsætter til den 30. juni. Lørdag den 26. juni vil den store parade gå gennem byen - fra Genforeningsparken ved Folkehjem til Arena Aabenraa.

LGBT hvaffor noget?

LGBT er en forkortelse af på engelsk "lesbian, gay, bisexual og transgender". På dansk "lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner."

LGBT bruges som et samlet udtryk for grupperne.

Ofte bruges betegnelsen LGBT+. Det afsluttende + betyder, at der er tale om en mangfoldig gruppe af ikke-heteroseksuelle og/eller ikke-ciskønnede. Ciskønnede er personer, der identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

LGBT+ er altså en betegnelse, som omfatter mange forskellige seksuelle orienteringer og kønsidentiteter. Der findes mange seksuelle orienteringer ud over de tre mest velkendte: hetero-, homo- og biseksualitet.

I Danmark har akronymet vundet udbredelse efter år 2000, hvor bl.a. Foreningen for Bøsser og Lesbiske i 2009 skiftede navn til LGBT Danmark.


Ofte har der jo været fokus på, at det er svært at være en del af LGBT+-miljøet, hvis du bor i Sønderjylland. Der er selvfølgelig stadig udfordringer, men opbakningen over for minoriteten og den positive stemning, der er opstået på grund af priden, skal vi dyrke til at vise, at Sønderjylland er mere inkluderende end man umiddelbart tror.

Jonas Haase


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Ugeavisen Aabenraa

Tyskere køber bolig i det danske grænseland som aldrig før

Annonce