Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Julemærkehjem er under stort pres: Håber på egen hjælpepakke

11-årige Thais Emil Jacobsen Stolberg nød at komme tilbage til padeltennisbanen på Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund. Foto: Jacob Schultz
Støtten til Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund plejer at være massiv – og den er hårdt tiltrængt – men alle indtægtsgivende aktiviteter og donationer er væk med coronakrisen. Samtidig lider både nuværende og kommende Fjordmark-børn.
Annonce

Kollund: På skoler og efterskoler er undervisningen under pres, men politikerne holder en hånd under skolernes økonomi. Anderledes forholder det sig med Julemærkehjemmet Fjordmark, hvor man er meget afhængig af donationer og ikke mindst overskudsgivende aktiviteter til fordel for hjemmet. Alt sammen er det sat på standby i denne coronatid.

- Vi aflyser arrangementer på stribe med gæster, der plejer at komme i huset, men også støttearrangementer. Måske fattes virksomheder, der plejer at støtte os, også penge for at kunne holde skruen i vandet selv, siger forstander Lasse Balsgaard.

- Derfor håber vi, der også kan blive skræddersyet en hjælpepakke til julemærkehjemmene. Vi har selvfølgelig først og fremmest fokus på at hjælpe børnene her og nu, men vi kan heller ikke bare være blinde for, at økonomien skal være der. Er der ingen penge, er der ingen børn, vi kan hjælpe, understreger han.

Blot tre procent af økonomien bag de fem julemærkehjem i Danmark udgøres af tilskud fra det offentlige.

- Tidligere var salget af julemærker vores sikkerhedsnet, så vi er afhængige af, at samfundet er godt kørende. Det er ensbetydende med, at der også er støtte til de børn, der har brug for hjælp, siger Lasse Balsgaard.

Julie Larsen Christensen har vundet mange medaljer i havetraktor-ringridning, men er begynder med basketbold og kurv. Qonrad Gleerup kender allerede spillet godt. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Fysisk kontakt betyder alt

Og der er brug for den indsats, der ydes på julemærkehjemmene, som ikke blot hjælper børn med usunde spisevaner på vej, men også børn med sociale udfordringer i hjemmet eller i verden udenfor. Indsatsen er ikke nemmere, når man ikke kan være sammen. Sådan i virkeligheden.

- Det har vist sig at være ganske vanskeligt. Vi kan ikke undvære den fysiske kontakt til vores børn og familier. Det med at være sammen på nettet kan noget, men ikke det, vi gerne vil, siger Lasse Balsgaard, der trods alt kan glæde sig over, at 15 af 30 børn har kunnet vende tilbage til julemærkehjemmet ved Flensborg Fjord for at genoptage deres ti uger lange forløb. De ældste mangler.

- Dansk og matematik er til at gå til, men hvordan et barn trives, eller om det er på nippet til trække sig mere ind i sig selv er svært at mærke på FaceTime, Skype eller Teams. Det er derfor, vi er så glade for at få nogle af vores børn tilbage, forklarer han.

Annonce

Går ikke på kompromis

Og det er ikke sådan, at de fysiske lukkeuger fratrækkes børnenes ti uger lange ophold.

- Vi besluttede ret hurtigt, at alle vores børn skal have et fuldt ophold, så når de begynder igen, skal de have, hvad de mangler af de ti uger, siger Lasse Balsgaard.

På Fjordmark starter børnene forskudt på deres forløb. Derfor var alle ikke lige langt, da Danmark blev lukket ned. Nogle manglede to uger, andre var halvvejs og andre igen havde været der i fire dage.

Og så er der de mange børn, der var stillet et ophold og en dato i udsigt. De må vente på ubestemt tid.

- De har måske sommerferie og efterskoleophold, der er planlagt efter et ophold hos os i en bestemt periode. Vi har sendt et brev rundt til alle med informationer, men vi bliver dagligt ringet op af frustrerede og bekymrede forældre, der lider under coronakrisen. Vores målgruppe er også de børn, der tager størst skade af nedlukningen. Der er endnu mere mangel på struktur og rytme, når skolen er lukket, forklarer Lasse Balsgaard.

Fjordmarks viceforstander, Jesper Lildholdt, serverede frugt og grønt for Julie Larsen Christensen og Qonrad Gleerup på Julemærkehjemmets terrasse. Foto: Jacob Schultz

Julemærkehjemmet i Kollund er åbnet efter flere ugers nedlukning i forbindelse med regeringens tiltag for at hindre spredning af coronavirus. Indtil videre er 15 elever kommet tilbage. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce