Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Karsten Hansen er i dag chef for fire mand på værkstedet, men i midten af 00'erne var der mange flere. Dengang havde Karstens Cykler også motorcykler, men det eventyr faldt til jorden ved finanskrisen i 2008. Her tabte Karsten Hansen flere millioner og måtte igennem en svær tid, men hans indstilling er, at man ikke skal klynke som selvstændig. For har man sagt A, må man også sige B. Foto: Mette Christine Schulz
Karsten Hansen har været selvstændig i 30 år med Karstens Cykler. Han får stadig en stor tilfredsstillelse i at få ting til at virke igen ligesom han er også er glad for at give skæve eksistenser en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Aabenraa: - Når du nu bliver direktør, så skal du vel gå i jakkesæt.

Karsten Hansens mor var pavestolt, da han i 1991 blev selvstændig med Karstens Cykler, men at skifte t-shirten ud med et jakkesæt - det kunne den erfarne cykelmekaniker aldrig finde på.

- Nej, jeg er t-shirt-mand. Jeg har altid følt mig malplaceret i et jakkesæt og blandt folk i jakkesæt, for jeg har det bedst på gulvet som mekaniker, smiler han.

Annonce

Det er også sådan, man bedst kender Karsten Hansen. I arbejdsbukser med en sort t-shirt på, hvor der står Karstens Cykler og hænder, der har spor som bevis på, at han selv har fingrene i de cykler og knallerter, der kommer ind på værkstedet.

I 30 år har det været sådan, og det bliver også ved med at være sådan, indtil kroppen siger stop. For selvom Karsten Hansen har rundet de 63 år, har været i cykelbranchen siden han var 16 år og i år kan fejre 30 års jubilæum med sin butik, så skænker han ikke pension en tanke.

- Det er den eneste beslutning, jeg har truffet omkring pension. Det bliver ikke før kroppen siger fra. Og når den gør det, så har jeg heller ingen plan for, hvad der skal ske med butikken. Jeg har ikke noget ønske om, at mine børn skal overtage den, for jeg har set sådan en overtagelse gå galt flere gange. Jeg har store følelser i den her butik, for den er jo mit livsværk. Men jeg har ikke så store følelser, at jeg ikke kan slippe den, og jeg kommer ikke til at slippe den, hvis min familie overtager den. Den ballast vil jeg ikke have med, for så bliver jeg ikke en fri pensionist, forklarer han.

Glæden er lige så stor i dag

Og han vil være fri, når den dag kommer, ligesom han er fri hver dag, når han går hjem fra arbejde. Derhjemme er der nemlig ingen computer, så mails kan han kun tjekke i arbejdstiden.

- Jeg har altid været god til at lægge arbejdet fra mig, når jeg kommer hjem. Det er vigtigt for én selv, men det er også vigtigt for ens familie, at når man er hjemme, så er man hjemme og ikke på arbejde, mener han.

Da Karsten Hansen begyndte i branchen for 47 år siden, var der tre slags cykler, og de havde alle tre gear. Udviklingen i branchen har været stor, og det har krævet, at man som mekaniker hele tiden har fulgt med. I dag er el-cykler en stor del af salget i butikken, og her var Karsten én af dem, der satsede stort i begyndelsen, da han havde styr på den teknik, der fulgte med cyklen på grund af hans uddannelse i både cykler, knallerter og motorcykler. Foto: Mette Christine Schulz

Han går også glad på arbejde hver dag og har gjort det i alle årene, for han beskæftiger sig med lige netop det, der interesserer ham - nemlig teknik.

- Det har altid interesseret mig, så da min far sagde til mig "nu må du finde ud af, hvad du vil være", var der ingen tvivl om, hvad jeg havde lyst til. Det er sjovt at arbejde med teknik, og der er stor tilfredsstillelse i at få noget til at virke, som ikke virkede, da det kom ind på værkstedet. Den glæde, man føler, når noget kører - den er lige så stor i dag, som da jeg begyndte i faget for 47 år siden, fortæller han.

Stor glæde har han også fundet i at hjælpe andre, som har haft svært ved at finde fodfæste, en chance på arbejdsmarkedet. Der har været mange praktikanter og fleksjobber ansat hos Karstens Cykler, og det er der en speciel grund til.

Annonce

Giv de skæve eksistenser en chance

- Jeg besluttede for lang tid siden at give noget tilbage til det samfund, vi lever i. Jeg dømmer ikke folk på deres fortid, for hvis du viser folk tillid, så får du også tillid. Jeg har investeret meget tid i dem, for ofte kan de ingenting, når de begynder her, men jeg får så meget tilbage, og det giver mig også en tilfredsstillelse, som jeg klapper mig selv på skulderen over, forklarer han.

Her kommer han med en løftet pegefinger til de brancher, som lige nu kæmper med at finde kvalificeret arbejdskraft.

- Hvorfor har de ikke selv sørget for at udlære folk eller give skæve eksistenser en chance. Vi er et samfund med mange forskellige typer, så giv dem en chance og investér lidt i dem, mener han.

Karsten Hansens store erfaring kom ham til gode, da corona ramte. Han sørgede for at bestille ekstra mange reservedele og cykler, da han kunne se, at leveringen nok ville blive ramt på et tidspunkt. Og ganske rigtigt. I dag er der ti måneders leveringstid på en cykel, og leverandørerne er tørlagte for Shimano gear og kæder. Branchen forventer, at der vil gå et par år, før situationen igen er normal. Foto: Mette Christine Schulz

Selv oplever han stadig den dag i dag, at folk kan huske den tid, han investerede i dem. Specielt de unge, som han i nogle år i 90'erne havde som elever på 20 ungdomsskoler i Sønderjylland. Her underviste han i motorlære og overlevelse for først at spare penge op til sin egen butik og siden for at have en indtægt ved siden af de første år.

- Det gav mig simpelthen så meget at være sammen med de unge, og i dag møder jeg stadig nogle af dem, som kan huske det og siger, at jeg har påvirket deres liv. Det rør mig og viser, at der var noget, vi gjorde rigtigt, siger han.

Annonce

Opdraget med ærlighed

Ærlighed er én af kvaliteter, han har sat stor ære i at give videre, og så er der den med ikke at klynke, hvis dit valg viste sig at være forkert.

- Du har selv valgt at sige A. Så må du også sige B. Som selvstændig træffer du jo nogle beslutninger, og nogle bliver en succes, mens andre ender som brølere. Det skal man kunne klare uden at pive. Jeg har to eller tre gange smidt folk ud af min butik, og det skete, fordi de betvivlede min ærlighed. Det vil jeg aldrig beskyldes for, for jeg er opdraget med ærlighed af både mine forældre og min læremester, så det er uomtvisteligt, at jeg aldrig bevidst ville være uærlig, pointerer han.

Blå bog

Karsten Hansen er 63 år og uddannet som mekaniker i cykler, knallerter og motorcykler.

Han er udlært ved Sostack i Rødekro, hvor han arbejdede i 19 år.

I juli 1991 åbnede han sin egen butik og værksted i Wollesgyde og udvidede senere med endnu en butik i Aabenraa samt en i Padborg.

For 20 år siden købte han bygningen på Langrode og lukkede de andre butikker for at have en stor. Her valgte han også tage motorcykler ind, og de var en del af butikken indtil finanskrisen i 2008-2009. Her tabte han så mange penge på motorcyklerne, at han valgte at sælge dem fra.

Han valgte i stedet at åbne en Sportigan i den ene halvdel af bygningen, men manglede strøgkunderne og valgte derefter at leje lokalet ud. I dag er der Euronics i lokalet.

I over 20 år har han også været formand for Brancheforeningen Danske Cykelhandlere, som har cirka 300 cykel – og knallertforretninger som medlemmer.

Karsten Hansen har tre børn med sin første kone, som døde af kræft for 14 år siden: Steffan på 36 år, Karina på 31 år og Tina på 26 år. Han har også tre børnebørn.

Han skulle sidste år have været gift med sin kæreste Mona, men det bryllup måtte udskydes på grund af corona. Det bryllup bliver holdt til november i stedet for.

I fritiden spiller de to golf sammen, og selvom Karsten Hansen med egne ord spiller megadårligt, så synes han det er sjovt.

Du har selv valgt at sige A. Så må du også sige B. Som selvstændig træffer du jo nogle beslutninger, og nogle bliver en succes, mens andre ender som brølere. Det skal man kunne klare uden at pive.

Karsten Hansen


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Journalist kan mærke tvivlen nage: Skal jeg lade mine børn vaccinere eller ej?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Nu er det ganske vist: Juletog kører fra lørdag, men tovholder er ked af forløbet

Ugeavisen Aabenraa

I år får dårligt gående deres egen rute: Julehjerteløbet er ikke en konkurrence, men et hyggeligt løb for alle

Ugeavisen Aabenraa

500 er til salg: På søndag er julehjertesmykket klar i butikkerne

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa Havn bliver en vigtig spiller: Skal arbejde sammen med Mærsk, Danfoss og Vestas om grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Ugeavisen Aabenraa

5000 elever er klar til stor julemusical: GospelFamily forbereder sig på tre corona-scenarier

Sønderjylland

Nu kan du eje alt fra spritbåde til Dybbøl Mølle: Nyt brætspil om Sønderjylland har fået vind i sejlene

Ugeavisen Aabenraa

Ejer har solgt virksomhed i Skærbæk: Nu samles alle aktiviteterne i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjyde indstiller en formidabel karriere i skovene: Maja Alm venter barn til foråret

Ugeavisen Aabenraa

Markant færre har brug for julehjælp: Antallet af ansøgninger er faldet med 100 siden sidste år

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler bøger skrevet af børns idoler: YouTube får børn til at læse

Ugeavisen Aabenraa

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Ugeavisen Aabenraa

I år rykker juletræsfesten indenfor med coronapas: Arena er klar med julemand og godteposer

Ugeavisen Aabenraa

Anmeldelse af ny Julehjerteby: Aabenraa har fået en unik hyggelig by i byen

Ugeavisen Aabenraa

Stig Rossen synger julen ind for 27. gang: I år har han ung sangerinde med på scenen i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

13 nye navne: Her er alle medlemmerne af det nye byråd

Ugeavisen Aabenraa

175 Lykke-børn og unge havde en uforglemmelig dag i Aabenraa: Gav gaver til børn, der har det ekstra svært

Ugeavisen Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Ugeavisen Aabenraa

Efter sidste års nedlukning: Nu kan du måske snart stå på skøjter i midtbyen

Annonce